Kapıyı açık gören Türkiye'ye koşar

Kapıyı açık gören Türkiye'ye koşar

İçişleri Bakanı Soylu, Türkiye’nin bir göç sağanağı ile karşı karşıya olduğunu belirterek bu durum istismarının önüne geçmek için iletişim ve istişare kanallarını sonuna kadar açtıklarını söyledi. Göçmenlere Avrupa kapısının açılmasının Türkiye’yi büyük bir göç yolu haline getireceğine dikkat çeken Soylu, Suriyelilerin zorla geri gönderilmesinin de söz konusu olmadığını, geri dönüşlerin gönüllülük temelinde olduğunu belirtti.

19-08/02/ekran-resmi-2019-08-02-214700.png

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu yıl, 29 Temmuz itibarıyla düzensiz göçmen yakalamada 177 bin 654 rakamındayız. 2017’yi geçtik. 300 bini de aşacağız, öyle görünüyor” dedi. Soylu, medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bakanlıkta bir araya geldi. Dünyanın 21. yüzyılda çok ciddi bir göç hareketliliğine sahne olduğunu belirten Soylu, göçün ana sebebini, terör ve şiddet ortamının oluşturduğunu söyledi. Bir göç sağanağı ile karşı karşı olduklarını vurgulayan Soylu, bu alanın istismar edilmesinin önüne geçebilmek adına hem iletişimi ve istişareyi arttırmaya hem de kamuoyunu, medya ve siyaseti olabildiğince doğru bilgilendirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Kaçak göç yollarından uyuşturucu yollarının oluştuğunu, bundan da terör örgütlerinin para kazandığını aktaran Soylu “Sigara kaçakçılığı yapanlar şimdi kaçak göçmen ticareti yapıyor. Bu, kendi adına dünyayı da tehdit eden illegal sinerji oluşturuyor” diye konuştu. Soylu’nun konuşmalarından başlıklar şöyle oldu:

TOPLAM 5.7 MİLYON GÖÇMEN VAR

Türkiye’de geçici koruma statüsüne sahip 3 milyon 639 bin 284 Suriyeli var. Türkiye’nin Cumhuriyet tarihinde aldığı toplam göçmen sayısı, Suriyeli rakamı dahil 5,7 milyon kişidir. “

19-08/02/ekran-resmi-2019-08-02-214934.png

BU İNSANLAR ÖLÜMDEN KAÇTILAR

“Daha önce yaşamadığımız  bir şeyi yaşıyoruz. Ekonomik sebeplerle göç, zaten tüm dünyada belli bir ölçekte var olan bir şeydi. Oysa Türkiye sınırına birdenbire yüz binlerce insan daha çok para kazanmak için koşmadı. Bu insanlar net şekilde ölümden kaçtılar. Ölümden kaçanlar bir aks oluşturdu. Türkiye’nin ve dünyanın bugün maruz kaldığı kitlesel göç hareketinin belirleyicisi ekonomi değil, oluşturulan terör ve şiddet ortamıdır.”

BAYRAM SERBESTİSİ BİLİNÇLİ POLİTİKA

“Suriyelilerin bayramda ülkelerine gitmesi eleştiriliyor. Bu, yaptığımız değerlendirme sonrası oluşturduğumuz politikadır. ‘Gidebilen kadarı gitsin, orayı görsünler, kalmak isteyen orada kalsın.’ Bu politika tuttu. Son Ramazan Bayramı’nda giden 36 bin kişi geri dönmedi. Ramazan Bayramı’nda 85 bin Suriyeli’den 35 bini İdlib’e gitti. Bazen bizi eleştiriyorlar ya ‘İdlib’e ölüme gönderdiler.’ diye. Biz kimseyi göndermedik. Kurban Bayramı için de şu ana kadar 20 binin üzerinde çıkış sağlandı.”     

600 BİNİ İLKOKUL EĞİTİM GÖRDÜ

“Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü verilerine göre eğitim çağındaki Suriyeli çocuk sayısı 1 milyon 47 bin 536. Eğitim çağındaki Suriyeli çocukların okullaşma oranı ortalama yüzde 61,69, ilkokullardaki okullaşma oranı yüzde 96,3’tür. Mülteciler için dünya genelinde ilkokuldaki okullaşma oranı yüzde 61’dir. ‘Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’ adıyla bir proje yürütüyoruz. Şubat 2018 verilerine göre, proje kapsamında 23 ilde 390 bin Suriyeli öğrenciye 5 bin 555 Türkçe öğretici tarafından Türkçe öğretim dersi verilmiştir.”    

19-08/02/ekran-resmi-2019-08-02-214900.png  

GÜNDE 2 BİN KAÇAK YAKALANIYOR

“Düzensiz göçle mücadele ediyoruz. Günde ortalama 2 bin kaçak göçmen yakalanıyor. Türkiye, coğrafi konum itibarıyla dalganın vurduğu ilk sahil gibi; ancak biz burada kaya olmak istemedik yani çarpıp, geri dönsünler, tercihini kullanmadık. Bizim bu noktadaki çizgimiz ve duruşumuz nettir. Biz bu meseleye ensar- muhacir anlayışıyla yaklaştık halen de bu bakışımızı sürdürüyoruz ve şunun bilinmesini isterim ki Türkiye´nin göç yönetimi politikasının ana eksenini, ensar- muhacir anlayışımız oluşturmaktadır ve bizim buradan herhangi bir şekilde sarfınazar etmemiz söz konusu değildir.”

KAPILARI AÇARSAK MERKEZ OLURUZ

“7 ayda 72 bin Afganistan vatandaşı yakalandı. Bunlardan 29 bini geri gönderildi. Bazen düzensiz göçmenlerle ilgili “Bırakın Avrupa’ya geçsinler.” deniliyor. Peki, Avrupa’ya geçerse ne olacak biliyor musunuz? Eğer ben bunu kontrol edemezsem Türkiye, hiçbirimizin yönetemeyeceği bir göç transit merkezi haline gelecek. Bir günde İzmir’den 30-35 bin kişi geçebilir. Bırakalım İzmir’i, bakın bakalım ne oluyor.”

300 BİN KAÇAK YAKALANDI

2017’de 175 bin 752, 2018’de 268 bin düzensiz göçmen yakaladık. Bu yıl, 29 Temmuz itibarıyla düzensiz göçmen yakalamada 177 bin 654 rakamındayız. 2017’yi geçtik. 300 bini de aşacağız, öyle görünüyor. Küresel anlamda da maruz kaldığımız baskı azalıyor değil. Geçen yıl İstanbul’da 28 bin, yılbaşından bu yana 35 bin,12-31 Temmuz arasında 12 bin 474 kaçak göçmen yakalandı.”

HEPSİNİN BİOMETRİK KAYDI VAR

“Suriyelilerle ilgili atılan ilk adım kayıt altına alınmalarıdır. Ülkemizdeki tüm Suriyelilerin biyometrik bilgileri mevcuttur ve bu bilgiler güvenlik birimlerimizle paylaşılmaktadır. 2017 yılı başından itibaren, Suriyelilerin verilerinin güncellenmesi projesi başlatıldı. 2 yıllık çalışma sonucunda tüm veriler yeniden güncellenmiştir”

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

“Suriyelilerle ilgili doğru bilinen yanlışlar yayılıyor bazı çevrelerce. Suriyelilerin devletten maaş aldığı, hastanelerde öncelikli bakıldığı, Suriyeli öğrencilere devlet tarafından bin 200 lira burs verildiği, TOKİ’den bedava ev verildiği, üniversitelere sınavsız kabul edildikleri, motorlu taşıtlar vergisinden muaf oldukları, devlet memurluğuna alındıkları, özellikle seçim dönemlerinde gelişigüzel vatandaş yapıldığı gibi... Bunların hepsi yalan ve asılsız. “

YÜZDE 70’İ GERİ  DÖNMEK İSTİYOR

“Suriyelilerin önemli bir bölümü geri döner. Yaptığımız araştırma ve anketlerde, ‘Suriye güvenli olduğu andan itibaren ben dönerim’ diyenler yüzde 65-70 civarında. Bu, onların dönebileceğini gösteriyor. Kelebek etkisi de yapacağını, daha fazla insanın döneceğini düşünüyorum. Bunların bir kısmının ikametgah vasıtasıyla Türkiye’de kalmasında da o saatten sonra bir problem olacağını düşünmem.”      

92 BİN SURİYELİYE VATANDAŞLIK VERİLDİ

“Çocuklar da dahil olmak üzere 92 bin 280 Suriyeliye vatandaşlık verildi. Bunların 47 bini ergin, 45 bin 280’i çocuk. Bunların da büyük bir bölümü öğretmen, mühendis ve nitelikli, kendi hayatını kurabilecek insanlar.”

İSTANBUL’DA 547 BİN SURİYELİ VAR

“İstanbul’daki şu anda kayıtlı bulunan 547 bin Suriyeli var. Bunların zaten İstanbul’da yaşama hakkı var. Yeni kayıt açmıyoruz. Yeni kaydı, sadece üniversite kazandığında, ciddi iş kurduğu veya iş kuracağında, aynı zamanda bir sağlık meselesi söz konusu olunca açıyoruz. Yılbaşından bu yana insani sebeplerle 7 bin kişi İstanbul’a kayıtlı oldu.”

BU MESELEYİ FETÖ TAHRİK EDİYOR

“Suriyelilerin Türkiye’nin demografik yapısını değiştireceğine inanmıyorum. Bu meseleyi tahrik edenlerin başında FETÖ geliyor. Geçen hafta cuma günü İstihbarat ve Siber Daire Başkanlarımızı aradım. ‘Şu Suriye meselesiyle ilgili FETÖ hesaplarının analizini yapar mısınız?’ dedim. Tam üzerine cuk oturmuş durumda. FETÖ hesaplarının tamamı bu meselelerin tahrikinde birebir pozisyon almış durumda.”        

YÜZDE 17’Sİ PYD BÖLGESİNDEN GELDİ

“Türkiye’deki Suriyelilerin yüzde 64’ü Halep’ten, yüzde 8’i İdlib’den, yüzde 8’i Haseke’den, yüzde 5’i Rakka’dan, yüzde 5’i Deyrizor’dan, yüzde 4’ü Hama’dan, yüzde 4’ü Şam’dan ve yüzde 2’si Humus’tan geldi. Suriyelilerin, yüzde 17’si PYD’nin kontrol ettiği, yüzde 66’sı rejimin kontrol ettiği, yüzde 8’i muhalefetin, yüzde 9’u Türkiye’nin Fırat Kalkanı ile Zeytin Dalı harekatlarıyla kontrol ettiği yerden geldi.”      

YUNANİSTAN’A 8 BİN FETÖ’CÜ GEÇTİ

Edirne’den Yunanistan’a 8 bin FETÖ’cü geçti. Peki bu hangi hattan geçti? Tam da o kaçak göçmen hattından geçti.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN