KOBİ’lerin alacağına devlet garantisi

KOBİ’lerin alacağına devlet garantisi

Seçim sürecinde ekonomide oluşan beklentiler ve artan konkordato haberleri hükümeti harekete geçirdi. 1 Ocak’ta başlayacak ‘Devlet Destekli Alacak Sigortası’ ile prim ödeyip sisteme giren KOBİ’lerin alacaklarına Hazine garantisi sağlanacak. Parasını tahsil edemeyen işletme zararını sistemden karşılayacak.

Ticarette işler bir hayli karışık. Büyük şirketleri kurtarma operasyonları başarıyla tamamlanıyor fakat iş KOBİ’lere gelince destek sınırlı kalıyor. Piyasada dönen karşılıksız çekler, protesto edilen senetler KOBİ’leri oldukça zorluyor. Yeni yıldan itibaren KOBİ’lere yeni bir sigorta sistemi geliyor. Bakanlık KOBİ’nin alacaklarına karşı devlet destekli sigortayı mini şirketlere sunuyor.

Türkiye ekonomi bakımından zor bir yılı geride bırakmak üzere. Birbiri ardına gelen konkordatolar, artan karşılıksız çekler ve protesto edilen senetler ticari hayatı oldukça zorladı. Alınan önemlerin birçoğu karşılıksız kalmadı fakat, büyük ölçekleri şirketlere yaradı. Şimdi ise sıra küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı KOBİ alacakları için yeni bir sigorta sistemini sundu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, KOBİ’lerin alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası’nı 1 Ocak’tan itibaren devreye alacaklarını bildirdi. Albayrak, Resmi Gazete’de yayımlanan KOBİ’lere yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası tebliğlerine ilişkin Twitter hesabından açıklama yaptı. KOBİ’lerin alacaklarını tazmin edememeleri durumunda zararlarını karşılamak için Devlet Destekli Alacak Sigortası’nı devreye alacaklarını belirten Albayrak “1 Ocak’ta başlayacak bu sistem, tüm KOBİ’lerimize hayırlı uğurlu olsun” ifadesini kullandı. Bakanlık, infografikle de sistemin işleyişine ilişkin bilgi aktardı. Bakanlığın oluşturacağı yeni sigorta modelinde KOBİ’lerin alacakları garanti altına alınacak. Bakanlıkça milli bir sistem olan Devlet Destekli Alacak Sigortası Havuzu kurulacak. Bu sigortayla KOBİ’lerin alacaklarını tahsil edememeleri durumunda, alacaklarının önemli bir kısmı havuz tarafından karşılanacak. Sistem, ilk aşamada mikro ve küçük ölçekli KOBİ’leri kapsayacak. Teminat sunulacak KOBİ’ler, yapılacak risk değerlendirmesi sonucunda belirlenecek. Sigorta modelinin işletilmesine yönelik operasyonel süreçler Halk Sigorta AŞ tarafından yürütülecek. İşlemlerin yönetileceği bilgi işlem altyapısı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından oluşturulacak. Poliçelerin satışı ise sisteme dahil sigorta şirketleri tarafından yapılacak. Sigorta şirketleri ve KOBİ’ler, SBM tarafından altyapısı sağlanan skorlama sisteminden prim ve teminat tutarlarına dair bilgiye erişebilecek. Sistem kapsamında, 120, 180 ve 360 güne kadar vadeli satışlar için teminat sağlanacak. Primlerin taksitli ödenmesi de mümkün olacak. Peşin ödeme halinde ise yüzde 10 indirim uygulanacak. Kurulacak milli sisteme ilişkin usul ve esaslarla sistem kapsamında sunulacak ürüne ilişkin tarife ve talimatlar Bakanlıkça düzenlenecek.

6 RİSK GRUBUNA GÖRE FİYAT BELİRLENECEK

Alacak sigortasının KOBİ’ler arasında yaygınlaşmasını sağlamak üzere tasarlanan sistemle hem KOBİ’lerin uygun koşullarla bu sigortaya erişiminin mümkün kılınması hem de sektöre yeni imkanlar yaratılması amaçlandı. Poliçe kapsamında teminat sağlanacak alıcıların belirlenmesi için risk değerlendirmesi yapılacak. Alıcılar bu değerlendirme sonucunda 6 risk grubuna ayrılacak, sağlanan kredi limitleri bu gruplamaya göre belirlenecek. Kredi limiti sağlanan alıcılar için, ilgili alıcının risk grubuna göre yüzde 70 ile 90 arasında teminat oranları uygulanacak.

TAHSİLATLARI KOLAYLAŞTIRACAK

Temel amacı, müşterilerin aldıkları mal ve hizmet bedelini çeşitli nedenlerle ödememeleri sonucunda mal satan firmanın zararının tazmin edilmesi olan ticari alacak sigortası, vadeli mal ve hizmet satışlarının sigortalanmasıyla ticaretin büyümesine katkıda bulunan bir ürün olarak değerlendiriliyor. Söz konusu sigortanın, talep ve arz ayağında yaşanan sorunlar nedeniyle KOBİ ölçeğinde yaygın olmadığı görülürken, şirket bilançolarının ortalama yüzde 30-40’ını oluşturan alacakların etkin yönetimi, KOBİ’ler için hayati önem taşıyor. Alacakların tahsilatında yaşanan problemler, şirketlerin likiditesini ve karlılığını olumsuz etkilerken, bazı durumlarda iflaslarına neden oluyor. Şirketlerin iflas nedenlerine bakıldığında, yaklaşık 4’te 1’inin tahsil edilemeyen alacaklar nedeniyle gerçekleşmesi dikkati çekiyor.

18-12/25/zel-sektor.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN