Kurban Bayramı teşrik tekbirleri nelerdir? Teşrik tekbirleri ne zaman nasıl okunur?

Kurban Bayramı teşrik tekbirleri nelerdir? Teşrik tekbirleri ne zaman nasıl okunur?

Arefe gününe saatler kala vatandaşlar 'Kurban Bayramı teşrik tekbirleri nelerdir?' ve 'Teşrik tekbirleri ne zaman nasıl okunur?' sorularının yanıtını merak ediyor. Haberimizde arefe gününün gelmesi ile birlikte Teşrik tekbirleri ne zaman başlıyor, nasıl okunur gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Müslümanlar farz namazlarının ardından getirilen Teşrik Tekbirinin nasıl getirildiğini merak ediyor. Google gibi arama motorlarında  vatandaşlar tarafından 'Teşrik tekbirlerini araştırıyor. Kurban Bayramının arefe gününde başlayan ve son gününün ikindi namazına kadar devam eden farz namazlarında çekilen Teşrik Tekbirine dair tüm merak edilenleri sizler için araştırdık. İşte Teşrik Tekbiri hakkındaki tüm detaylar ve nmerak ettiğiniz her şey...

Teşrik tekbiri getirmek için illa kurban kesmek gerekmiyor. İnananlar arefe gününün sabah namazı ile birlikte teşrik tekbiri getirmeye başlıyor. Kurban kesmeyenler de tekbir getirmekle yükümlü. 2018 Kurban Bayramının belki de en çok merak edilen konuları arasında yer alan Teşrik Tekbirleri hakkında merak edilenleri haberimizin devamında bulabilirsiniz. Teşrik tekbiri, Kurban bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. 

18-08/19/kurban-bayrami-tesrik-tekbirleri-neler-1534670090.jpg

TEŞRİK TEKBİRİ NEDİR? NE ANLAMA GELİYOR?

Teşrik, Kurban bayramının birinci gününe yevm-i nahir, diğer üç gününe ise eyyâm-ı teşrik denir. Bayramdan evvelki güne ise yevm-i arefe (arefe günü) denir. Kurban Bayramı’nın arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra toplam 23 defa “Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi’l-hamd’ cümlesini söylemeye ‘teşrik tekbiri’ deniyor.

" اَللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ لاا اِلهَ اِلاَّ اللّه وَاللّهُ اَكْبَرُ اَللّهُ اَكْبَرُ وَلِلّهِ الْحَمْدُ "

"Allahü Ekber Allâhü Ekber Lâ ilâhe İllâllahü Vallâhü Ekber, Allâhü Ekber ve Lillâhi'l-Hamd" şeklinde tekbir alınır. Bunlara teşrik tekbirleri denir.

Teşrik tekbirinin anlamı: "Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah herşeyden yücedir, Allah herşeyden yücedir. Hamd Allah'a mahsustur".

TEŞRİK TEKBİRİ NE ZAMAN GETİRİLİR? 

Kurban Bayramının arefesi günü, sabah namazından, dördüncü günü ikindi namazına kadar, hacıların ve hacca gitmeyenlerin, erkek, kadın herkesin, cemâat ile kılsın, yalnız kılsın, farz namazından sonra selâm verir vermez, bir kere “Teşrîk Tekbîr”ini okuması vâcibdir. İmâm tekbîri unutursa, cemâat terk etmez. Erkekler, yüksek sesle okuyabilir. Kadınlar yavaş söyler.

PEYGAMBER EFENDİMİZ VE TEŞRİK TEKBİR

Hz. Peygamber (s.a.s.)'in, kurban bayramının Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır. 

Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz kaza edilirken teşrik tekbirleri de kaza edilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri halinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43; İbnü'l-Hümâm, Fethu'l-Kadîr, II, 81). Şâfiî mezhebine göre ise teşrik tekbirleri sünnettir (Mâverdî, el-Hâvî, 1994, II, 501).

TEŞRİK TEKBİRİ NASIL GETİRİLİR?

Teşrik tekbiri şu şekilde dillendirilir; "Allahü ekber Allahü ekber. Lailaheillallahu vallahu ekber. Allahü ekber ve lillahilhamd." Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre;Hz. Peygamber (s.a.s.)‟in, kurban bayramının Arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar,ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler vardır (Beyhâkî, es-Sünenü‟l-Kübrâ, Haydarâbâd, 1344, III, 315; Dârekutnî,Sünen, Beyrut, 1966, II, 49).Buna göre Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, herfarzın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. Teşrik günlerinde kazaya kalan namaz kaza edilirken teşrik tekbirleri de kaza edilir. Teşrik günleri çıktıktan sonra kaza edilmeleri halinde ise tekbir getirilmez. Namaz kaza edilmedikçe tekbirler kaza edilmez (Serahsî, el-Mebsût, II, 43; İbnü‟l-Hümâm, Fethu‟l-Kadîr, II, 81). Şâfiî mezhebine göre iseteşrik tekbirleri sünnettir.

18-08/19/kurban-bayrami-1534670795.jpg

2018 KURBAN BAYRAMI RESMİ TATİL GÜNLERİ

– 20 Ağustos Kurban Bayramı Arifesi (Pazartesi günü) resmi tatil

– 21 Ağustos Kurban Bayramı 1.gün (Salı günü) resmi tatil

– 22 Ağustos Kurban Bayramı 2.gün (Çarşamba günü) resmi tatil

– 23 Ağustos Kurban Bayramı 3.gün (Perşembe günü) resmi tatil

YILIN GERİ KALANINDAKİ TATİL GÜNLERİ

– 30 Ağustos Zafer Bayramı (Perşembe günü) resmi tatil

– 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (Pazartesi günü)

DİYANET İŞLERİ KURBAN FİYATLARINI BELİRLEDİ

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, 2018 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt içinde 850, yurt dışında 625 lira olarak belirlendiğini açıkladı. Yurt içi kesim bedeli bu yıl değişmezken yurt dışı kesim bedeli 25 TL arttı.

18-08/19/kurban-bayrami-hava-durumu.jpg

KURBAN BAYRAMI İÇİN SON HAVA DURUMU

Kurban Bayramı’nın birinci günü ülkenin genelinde güneş görülürken Doğu Karadeniz bölgesinde sıcaklıklarla birlikte gök gürültülü sağanak yağış da bekleniyor.

Güneydoğu’da ise sıcaklıklar 30 derecenin de üzerine çıkarak insan sağlığını tehdit eder hale geliyor. İstanbul ve Marmara bölgesinde yer yer bulutlar görünse de bayramın birinci günü aşırı sıcak geçecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN