Marmara Adası'ndaki orman yangını yerleşim birimlerini ulaştı

Marmara Adası'ndaki orman yangını yerleşim birimlerini ulaştı

Balıkesir'in Marmara Adası Mestanağa mevkiinde çıkan yangın devam ediyor. Sürekli yön değiştiren rüzgar nedeniyle yangına müdahalede güçlük yaşanıyor. Alevlerin 20 metre kadar yaklaştığı belirtilen bir otel ve bazı evler tahliye edildi. Yangına müdahale eden bir arazözün de yandığı bildirildi. Gece saatlerine kadar süren söndürme çalışmalarının ardından Marmara Adası'ndaki yangın kontrol altına alındı

Balıkesir'in Marmara ilçesi Mestanağa bölgesindeki ormanlık alanda, saat 14.00 sıralarında başlayan yangına, Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı helikopterlerin de desteği ile müdahale ediliyor. Yangın, rüzgarın da etkisiyle büyürken, alevlerin yerleşim alanlarına ulaştığı öğrenildi. 2 evin alevlerin arasında kalarak yandığı belirtilirken, vatandaşlar evlerini tahliye ediyor.

KONTROL ALTINA ALINAN YANGIN TEKRAR BAŞLADI

Edinilen bilgiye göre, Marmara Adası’nda öğle saatlerinde çamlık alanda çıkan yangın ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alındı ancak rüzgarın yön değiştirmesiyle tekrar başladı. Yayılan alevler Manastır adı verilen yerleşim yerini tehdit etmeye başladı. Vatandaşlar kendi imkanlarıyla evlerini boşaltıldığı öğrenildi. Yangına, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, orman bölge müdürlüğüne bağlı personel ve çok sayıda helikopter müdahale ediyor. Rüzgarın etkili olduğu alanda yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

19-08/12/-kob_ogoreecseiqmgguwpq.jpg

'HELİKOPTER GELECEK DİYE BEKLİYORUZ'

Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, canlı yayına telefonla katılarak yangına ilişkin son bilgileri verdi. Rüzgarın şiddetin artması nedeniyle ciddi anlamda bir tehlike olduğunu söyleyen Aksoy, "Yerleşim yerlerine kadar geldi. Elimiz kolumuz bağlı bir şey yapamıyoruz. Saatte 70-80 kilometrelik bir rüzgarla yerleşim yerine ilerliyor. Birkaç otelimiz evimiz yangınla arasında 20-30 metre mesafe kaldı. Helikopter yangın ikmaline gitti. Bir iki helikopter gelecek diye bekliyoruz, büyük bir sıkıntı var. Yangın yerleşim yerlerine dorğu ilerliyor maalesef" diye konuştu.

19-08/12/resimid_12810540.jpg

Yangına müdahale eden tek helikopterin yakıt ikmaline gitmesi nedeniyle şu sıradan havadan müdahale yapılamadığını söyleyen Aksoy, şöyle devam etti:

"Karadan müdahale yapıyoruz. Belediyenin bir tane arazözü yandı. Ensterasan bir rüzgar, tam kontrol altına alınıyor, rüzgar yön değiştirince yeniden alevleniyor. Bize helikopter gelecek deniliyor ama şu anda helikopter bekliyoruz. Manastır mevkiine doğru yangın ilerliyor. Yolun altındaki otele kadar alevler geldi.

4 itfaiye eri ile bazı vatandaşlar dumandan etkilendi, ahırdaki hayvanlar telef oldu.

19-08/12/-4e_idqmn2eiwedjs2qr5oa.jpg

Çam kozalakları patladığı zaman bomba etkisi yapıyor, metrelerce ilerleyip yangının yayılmasına neden oluyor. Helikopter müdahale etmezse yangın büyüyecek. Oteldeki müşteriler ve bazı yerleşim yerlerindeki vatandaşlar tahliye ediliyor. Çok şiddetli bir rüzgar var. Bir anda alevin yayılması tahmin edilir bir durum değil. Tatil beldesi olduğumuzdan dolayı otellerimiz dolu durumda. Tek noktadan çıktı yangın, bir vatandaş evini temizlerken otları yakması çıktığı tahmin ediliyor. Kozalaklar patlayınca onlarca metre ileride de yangın çıkarmış.

Rüzgar önce sağa doğru gidiyordu, son bir saatten bu yana tersine döndü. Yerleşim yerlerine geldi. Manastır'daki otelimiz ve 2-3 evimiz yangınla içiçe. Bu büyük bir yangın, karadan yapacak bir şeyimiz yok. Kesinlikle helikopterin müdahale etmesi gerekiyor."

19-08/12/resimid_12809984.jpg

4 HELİKOPTER YANGINA MÜDAHALE ETTİ

Marmara Adası'ndaki yangınla ilgili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ise şu açıklamalarda bulundu:

"Oradaki yangın, herkesi çaresiz bırakan bir yangına dönüştü. Çünkü ilk başta saat 15.00 gibi müdahale edildi. İtfaiye erlerimiz müdalale etmeye devam ediyor. 4 tane helikopter daha gönderildi, geliyorlar. Fakat rüzgarın tesiriyle bazen insanların, bazen ovanın üstüne bazen de denizin üstüne geliyor ve insanların hayatını etkiliyor. En son jandarma binamıza kadar yangınlar ulaşılmıştı. İnşallah kötü bir sonuç almadan tam kontrol altına alınır."

Adada 25 bin civarında insanın bulunduğunu söyleyen Yılmaz, "Küçük bir ada sürekli rüzgar yer değiştiriyor. Tahliye hazırlıkları tamamlandı, hazırlıklar yapılıyor, gemiler var. Yangından ziyade var olan duman adanın üstünü kapladığı için insanların nefes almasını zaman zaman engelliyor ve bundan dolayı insanlarda panik havası var." ifadelerini kullandı.

19-08/12/yan.jpg

ALEVLERE KARADAN MÜDAHALE EDİLİYOR

Marmara Adası'nda öğlen saatlerinde başlayan ve akşam saatlerinde kısmen kontrol altına alınan orman yangına akşam saatlerinde karadan müdahale ediliyor. İtfaiye ve jandarma ekiplerinin katıldığı yangın söndürme çalışmaları devam ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN