MEB’in 2017 hedefi PISA’da yükselmek

MEB’in 2017 hedefi PISA’da yükselmek

PISA’da yaşanan hayal kırıklığının ardından MEB, 2017 hedeflerini belirledi. Öğretmenlere YGS, LYS ve PISA hakkında eğitim verilecek. Düşük performanslı öğrencilerin başarısızlık nedenleri masaya yatırılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2017 Yılı Performans Programı belli oldu, özellikle okullarda başarı oranını artırmak için koyulan hedefler dikkat çekti. Türkiye’nin Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) sonuçlarında 72 ülke arasında 49. olmasının ardından hazırlanan programda, okullaşma oranlarının yükseltilmesi, okul öncesi okul sayılarının artırılması, engelli çocuklara yönelik projelerin hayata geçirilmesi, öğrenci başına düşen kitap sayısının çoğaltılması gibi 34 hedef yer aldı. İşte o hedefler arasında öne çıkanlar...

Öğrencilerin yıl sonu başarı puanlarının yükseltilmesi için 100 öğretmene YGS ve LYS gibi ulusal merkezi sınavlar ve PISA gibi uluslararası öğrenci değerlendirme programlarına yönelik hizmet içi eğitim faaliyeti düzenlenecek.

Ortaöğretim öğrencilerinin yıl sonu başarı puanının ortalama 74, mesleki ve teknik ortaöğretim öğrencilerinin yıl sonu başarı puanının ise 65,25’ten 66’a çıkarılması hedefleniyor.

Yıl sonu başarı puanın artırılması amacıyla mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında görevli öğretmenlere yönelik de çalışmalar yürütülecek.

Türkiye İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırması (İBBS) düzeyinde öğrencilerin yıl sonu başarı puanı ortalamaları analiz edilecek ve başarıyı olumsuz etkileyebilecek faktörlerin belirlenmesine yönelik araştırma yapılacak.

Destekleme ve yetiştirme kurslarının daha da yaygınlaştırılması için çalışılacak.

Engelli çocuklar için ‘kapsayıcı erken çocukluk eğitimi’ projesi başlatılacak. Projeyle engelli çocuklar ve dezavantajlı grupların eğitime katılım oranları artırılacak.

Spor alanında okullara örnek olması için büyük bir komplekse sahip olacak spor salonu inşa edilecek. Bu örnek salon, Gençlik ve Spor Bakanlığı’yla işbirliği protokolü imzalanarak oluşturulacak. Bünyesinde fitness salonu, yarı olimpik havuz olan  örnek spor salonunun bu yıl içinde yapılması hedefleniyor.

Robot teknolojileri konusunda çalışmaların sergilenmesi için lise ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla 11. Uluslararası Robot Yarışması düzenlenecek.

MEB, 2017’de öğrenci başına okunan kitap sayısını da artırılacak. İlkokulda öğrenci başına okunan kitap sayısının 25’e, ortaokulda 9’a, imam hatip ortaokullarında ise 14,15’e çıkartılması planlanıyor.

Geçen yıl tüm imam hatip ortaokulları ve imam hatip liselerinde uygulanan ‘Dost Kitaplar Dost Öğrenciler Kitap Okuma Etkinliği’nin bu yıl içinde tüm okullarda hayata geçirilecek.

Ortaöğretimde iftihar belgesi alan öğrenci oranının artırılması da hedefler arasında yer alıyor.

OKULLAŞMA ORANINDA YÜZDE 100 PLANI

MEB’in 2017 hedefleri arasındaki okullaşma oranı da dikkat çekti. Okul öncesinde okullaşma oranı yüzde 42,96’dan yüzde 46’ya çıkarılması hedefleniyor. Ayrıca dezavantajlı gruplar başta olmak üzere, eğitim ve öğretimin her tür kademesinde eğitime katılım oranları artırılacak. İlkokulda yüzde 94,87, ortaokulda yüzde 94,39 olan net okullaşma oranının yıl sonuna kadar yüzde 100’e çıkarılması planlanıyor. Eğitimin tüm  kademelerinde okullaşma oranının yükseltilmesi amacıyla yatırımlar artırılacak ve yürütülen protokollerle fiziki kapasite artırma çalışmaları sürdürülecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN