Muharrem ayı ne zaman başlayacak? Aşure hangi gün? 2019 dini takvim

Muharrem ayı ne zaman başlayacak? Aşure hangi gün? 2019 dini takvim

Kurban bayramının idrak edilmesinin ardından Muharrem ayının ne zaman başlayacağı Müslümanlar tarafından merak edilir. Mübarek aylardan olan bu ayın içerisinde aşure günü de ayrı bir öneme sahip. İşte 2019 dini takvimleri…

Hicri yılbaşı olarak bilinen Muharrem ayının başlamasına kısa bir süre kala, ‘Muharrem ayı ne zaman, aşure günü ne zaman?’ gibi sorular da sorgulanmaya başlandı. Müslümanlar açısından büyük öneme sahip olan bu günlerde çeşitli ibadetler ve dualar ediliyor. İşte tüm aradıklarınız…

AŞURE NE ZAMAN?

Muharrem ayının onuncu günü olarak idrak edilen Aşure Günü bu yıl 9 Eylül 2019 Pazartesi günü kutlanacak.

19-08/14/asure.jpg

AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuş: Ramazan ayının ardından en faziletli oruç, Allah’ü têâlânın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur. Farz namazlarının ardından en faziletli namaz ise gece namazıdır.”

Muharrem’in onuncu günü âşûrâ günüdür. Bu gün oruç tutmak da bazı âlimlere göre sünnet olarak kabul edilir. Zira Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.), âşûrâ gününde oruç tutmuş ve bunu Müslümanlara tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) Medine’ye varınca, Yahudilerin âşûrâ gününde oruç tuttuklarını görmüş ve “Bugün neden oruç tutuyorsunuz?” demişti. “Bu, hayırlı bir gündür. Allah, o günde Benî İsrâil’i düşmanlarından kurtardı. (Şükür olarak) Hz. Mûsâ o gün oruç tuttu.” dediklerinde Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed de (s.a.s.) “Ben Mûsâ’ya sizden daha layığım (yakınım).” buyurup o gün oruç tuttu ve Müslümanlara da tutmalarını tavsiye etti.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) bu günde oruç tutulmasını teşvik eden başka hadisleri de bulunuyor. Bir hadiste, “Âşûrâ günü orucunun önceki senenin günahlarına keffâret olacağını zannederim.” buyurmuştur. Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.”buyurmuştur.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

Hz. Peygamberin (s.a.s.) yahudilere muhalefet için ertesi sene âşûrâ orucunu Muharrem’in dokuzuncu günü de tutacağını söylemesi; bu orucun Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu veya onuncu ve on birinci günlerinde tutulmasının daha doğru olacağına işaret etmektedir.

Şu da bilinmelidir ki, Ramazan orucu farz kılınınca Hz. Peygamber (s.a.s.), isteyenlerin âşûrâ orucu tutup isteyenlerin tutmayabileceğini belirtmiştir.

 19-08/14/asureeee.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN