Nihayet iddianame

Nihayet iddianame

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in katledilmesinde onca delile, gözaltılara rağmen dosya sürüncemede bırakıldı. Soruşturmada çarklar kamuoyunun ısrarlı baskısıyla ağır aksak dönerken iddianame ancak 1.5 yıl sonra hazırlanabildi. Bundan sonraki dava sürecinin ‘siyasetin gölgesi var’ algısını ortadan kaldıracak şekilde şeffaf ve hızlı şekilde tamamlanması beklentisi oluştu.

DOSYA KAMUOYUNUN BASKISIYLA BU NOKTAYA GELDİ

Ankara’nın göbeğinde her adımı planlanmış suikastle katledilen Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’e ilişkin soruşturma 1.5 yıl sonra tamamlandı. Ankara Başsavcılığı, 22 kişi hakkında ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan iddianame düzenledi. İddianame, Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Kamuoyunun gözü önünde bulunan hassas bir dosya olmasına rağmen iddianamenin 16 ay sonra çıkması bugüne kadarki süreci gündeme getirdi.

DAVA DA 1.5 YIL SÜRMESİN HIZLA KARARA BAĞLANSIN

Cinayetin ardından tetikçi Eray Özyağcı, organizatör Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş ve Emre Yüksel’in de aralarında bulunduğu kritik isimler yakalandı. Kamuoyuna çarpıcı ses kayıtları, fotoğraflar yansıdı. Buna rağmen iddianame hazırlanmaması ‘Siyasi etki’ tartışmalarını doğurdu. Aile ve kamuoyunun baskısıyla gelinen noktada ‘Yargılama da 1.5 yıl sürmesin. Adalet hissi daha fazla zedelenmesin’ çağrıları yapıldı.

POLİS AĞIRDAN ALDI SAVCI İZNE ÇIKTI

Sinan Ateş’in öldürülmesinin ardından kamera kayıtlarına, delillere rağmen polis soruşturması ağır aksak ilerledi.

Tetikçi ve organizatör gibi suikast ağındaki kilit isimler yakalandıktan sonra bu kez dosya savcı masasında kaldı.

‘Dosya seçim sonrasına bırakılmak isteniyor’ iddiaları arasında kimi izne çıktı kimi rapor aldı, üç kez savcı değişti.

3004krt01a-tum.jpg

22 KİŞİ ‘TASARLAYARAK ÖLDÜRME’ SUÇUNDAN YARGILANACAK
16 AY SONRA İDDİANAME

Ankara’nın en merkezi yerlerinden biri olan Çukurambar’daki evinin önünde suikastla katledilen eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş soruşturması 16 ay sonra tamamlandı. Ankara Başsavcılığı 22 kişi hakkında ‘tasarlayarak öldürme’ suçundan iddianame düzenledi. Soruşturan emniyet birimi ve savcısı defalarca değiştirilen dosya, Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilirken kamuoyundan “İddianame 16 ay sonra hazırlandı, dava süreci bu kadar uzamasın” yorumları yapıldı.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ateş, 30 Aralık 2022 tarihinde Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Çukurambar semtinde tetikçi Eray Özyağcı tarafından uğradığı suikastla 5 kurşunla öldürüldü. Cinayete ilişkin, aralarında tetikçi, azmettiren, yardım eden polisler dahil 22 şüpheli tutuklandı. Tutuklular arasında tetikçi Eray Özyağcı, azmettirici Dodo lakaplı Doğukan Çep, Emre Yüksel, Tolgahan Demirbaş, Serdar Öktem, özel harekât polisleri Muratcan Çolak ve Aşkın Mert Gelenbey de var. Ankara’nın ortasında işlenen siyasi cinayet siyasette de yardıda da tartışmaları beraberinde getirdi. Savcısı ve soruşturan emniyet birimi defalarca değişti. Ateş cinayeti soruşturmasını ilk olarak, o sırada nöbetçi olan Ankara Cumhuriyet Savcısı Ayhan Ay başlattı. Eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş’ın gözaltına alınması talimatı vermesi ve bazı şüphelileri tutuklatması üzerine izne çıkarılan Ay’ın yerine Ankara Başsavcı Vekili Durdu Özer ve Cumhuriyet Savcısı Durmuş Ali Özcan görevlendirildi. Ay da üçüncü savcı olarak görünürde dosyada yer aldı.

SORUŞTURMA GENİŞLEDİ, İKİNCİ SAVCI DA GİTTİ

Durdu Özer’in koordinatörlüğünde yürütülen soruşturma kapsamında Tolgahan Demirbaş’ın yanı sıra Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın Özel Kalem Müdürü ve yardımcısı Emre Yüksel, MHP’li avukat Serdar Öktem gibi kritik şüpheliler tutuklandı. Bu arada Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara Ülkü Ocakları Başkanı Ömer Şanlı hakkında da yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Soruşturmanın kritik bir aşamaya geldiği sırada Temmuz 2023’te Adli Tatil’e girilmesi gerekçesiyle dosya, izne çıkan Durdu Özer ve diğer savcılardan alınarak Başsavcı Vekili Ahmet Altun’a devredildi. Adli Tatil’in sona ermesinin ardından Eylül 2023’te soruşturma tamamen Durdu Özer’den alındı. Soruşturma dosyası yeniden savcı Ayhan Ay’a verilirken Ahmet Altun da koordinatör başsavcı vekili sıfatını sürdürdü. Ayhan Ay’ın, ikinci kez görev aldığı soruşturmada Sinan Ateş’in konum bilgilerini ve adresini Tolgahan Demirbaş’a verdiği iddia edilen Cinayet Büro’da görevli Komiser M.E.A. tutuklandı.

31 MART SEÇİMİ ÖNCESİ SAVCI İZNE ÇIKARILDI

Bu aşamada tamamlanması planlanan soruşturmada Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ömer Şanlı’nın arasında bulunduğu ve henüz ‘işlem’ yapılmayan kritik şüphelilerin durumu gündeme geldi. Ancak bunun değerlendirildiği bir dönemde Savcı Ayhan Ay, 2023 yılının Aralık ayı sonunda sağlık gerekçesiyle rapor alarak izne çıktı. Adliye koridorlarında, bu durumun 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Yıldırım ve Şanlı’ya yönelik olası bir operasyonunun iktidar içinde kriz yaratma ihtimaline karşı savcının ‘zorunlu olarak’ izne çıkarıldığı iddiaları gündeme geldi. Soruşturma dosyası, yeniden Başsavcı Vekili Ahmet Altun’a devredildi. Altun’un adı ise Eylül ayında soruşturmaya atandıktan sonra MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ile yaptığı görüşme haberleriyle gündeme geldi. Ateş soruşturması, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde rafa kaldırıldı. İki aylık rapor aldığı belirtilen Ayhan Ay’ın izninin bitmesi üzerine adliyede mesaiye başladığı öğrenildi. Ancak, Ateş dosyası yeniden Ayhan Ay’a verilmedi. Ay’ın UYAP’tan dosyayı görme yetkisi de kaldırıldı.

ADALET BEKLERFKEN BABA YÜREĞİ DAYANMADI

Sinan Ateş’in babası Musa Ateş (64), adalet beklerken evlat acısına yüreği dayanmadı. Baba Ateş geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Sinan Ateş’in babasının vefatı sonrası eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de sosyal medyadan başsağlığı mesajı paylaştı. Olaya ilişkin soruşturmaya vurgu yapıp hükümetin tavrını eleştiren Akşener “Acılı bir babaya, evladı için adaleti gösteremeyenler ona borçlu kaldı. Bugünden itibaren omuzlarında daha büyük bir veballe yaşayacaklar” dedi. Ailesinin “Adalet bir an önce yerini bulsun” çağrıları süreçte devam etti. Muhalefet “Dosyaya siyasetin gülgesi düştü, sümenaltı çabası var” eleştirilerini ısrarla sürdürdü. Ancak bütün gelişmelere rağmen iktidar kanadından konuya ilişkin tatmin edici bir açıklama gelmedi. Değerlendirmelerde bulunan hukukçular ise 18 ay içinde iddianame hazırlanmaması durumunda sanıkların tahliye olabileceği yarısında bulundu. Tetikçisi, azmettiricisi, yardım edeni tutuklu olmasına ve delilleri sabit olmasına rağmen iddianame 16 ay sonra yazılabildi. Ankara Başsavcılığı Ateş cinayetinde soruşturmayı tamamlayarak, 22 kişi hakkında ‘’tasarlayarak öldürme’’ suçundan iddianame düzenledi. Söz konusu iddianame, Ayhan Bora Kaplan Davası’na da bakan Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

screenshot-11aa.jpg
KARAR gazetesi, Sinan Ateş suikastına yönelik soruşturmanın iddianameye dönüşmemesini pek çok kez manşetleriyle gündeme getirdi

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN