Olmaz olsun böyle birincilik

Olmaz olsun böyle birincilik

Türkiye’nin farklı bölgelerinde 24 saat içinde 27 yangın meydana geldi. Söndürmede dünyanın zirvesinde yer almamızı sağlayan müdahale hızı sayesinde alevler kontrol edildi. Ancak ne kadar sık yangın çıktığının da göstergesi olan tablo ‘Neden önüne geçilemiyor?’ sorusunu gündeme taşıdı. Felaketlerin yüzde 95’inin insan hatasından kaynaklanması ise duyarsızlığı ortaya koydu.

Balıkesir’in Marmara Adası’nda önceki gün çıkan orman yangını ile birlikte aynı gün 27 yangının meydana geldiği açıklandı. En büyük facianın yaşandığı Marmara Adası’nda 80 hektarlık alan küle döndü.

19-08/14/mans.png

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturmada, evinin bahçesinde temizlik yaparken biriktirdiği otları yakıp faciaya yol açtığı iddia edilen Hüseyin T. gözaltına alındı. Bir diğer büyük orman yangını da Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde meydana geldi. İlçeye 35 kilometre mesafedeki Eğriöz köyü Değirmendere mevkiinde çıkan yangında da yaklaşık 80 hektarlık karaçam ağaçları yandı. Yaklaşık 16 saat süren yangın ancak dün sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Ardından da helikopterlerle havadan soğutma çalışması yapıldı. Kütahya ile birlikte diğer bölgelerde meydana gelen yangınlarla ilgili de soruşturma başlatıldı.  

Yaklaşık 200 hektarlık ormanlık alana zarar veren orman yangınları ile ilgili açıklama yapan Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür de, sıcaklıkların yüksek olması ve rüzgarın da etkisiyle 15’i ormanlık alanda, 12’si de tarım alanında olmak üzere 27 yangın çıktığını belirtti. Özgür yaptığı açıklamada, çıkan yangınların yüzde 95’inin insanlardan kaynaklandığını da kaydetti.  

Sadece Balıkesir’in Marmara Adası ve Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde 160 hektarı küle çeviren yangınların ardından da dikkat çeken bir tartışma ortaya çıktı. Dünyada orman yangınlarına müdahale süresinde 14 dakikayla birinci olan Türkiye’de ‘Kolay yakıp hızlı söndürdüğümüz’ anlaşıldı. Orman Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz ocak ayında yaptığı açıklamada, orman yangınlarına müdahale süresinin 14 dakikaya indirildiği kaydedilmişti. Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Orman yangınlarının en çok çıktığı bölgelerimiz Akdeniz ve Ege Bölgelerimiz. Akdeniz iklim kuşağı içinde Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa ve hatta ABD’yi de sayabiliriz. Bu bölgede ülkemiz yangınla mücadelede lider durumda. 2017 yılı sonu itibariyle hassas bölgelerde yangına müdahale süremiz 15 dakikaydı. Bu yıl 14 dakikaya indirdik. Yani şu anda yangına müdahale süresi bakımından dünyada lider ülke konumundayız” şeklinde konuşmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN