Son dakika! S-400 krizinde ilk yaptırım kararı alındı iddiası

Son dakika! S-400 krizinde ilk yaptırım kararı alındı iddiası

ABD ile Türkiye arasında iplerin gerilmesine sebep olan S-400 krizinde Washington'ın yaptırım tehditlerinden birini ilk kez devreye soktuğu ileri sürüldü. Ülkede F-35 savaş uçakları için Türk askerlerine eğitim verilmeme kararı alındığı iddia edildi.

Reuters’ın son dakika haberinde, ABD’ye giderek F-35 savaş uçaklarını kullanmak için eğitim alması planlanan Türk askerlerine eğitim verilmeyeceği duyuruldu. Konuyla yakından ilgili olan iki ABD’li yetkili isimlerini açıklamadan, eğitim verilmeme kararının alındığını duyurdu. Yetkililer bu kararın henüz resmi olarak duyurulmadığını ama bu kararın alındığını aktardı.

Türkiye’nin hem üretim sürecinde büyük katkısının olduğu F-35’leri satın alması sonrasında ABD’de Türk pilotlarına eğitim verileceği açıklanmıştı. İsmini açıklamayan yetkililer, “Eğer Türkiye planlarını değiştirirse bu karar değişebilir. Bu karar sadece yakında gelecek Türk pilotları ve teknik ekiplerini kapsıyor. Şu an Arizona’daki Luke Hava Kuvvetleri Üssü’nde eğitim gören Türk asker ve teknikerler burada eğitim görmeye devam ediyor” dedi.

Şu an Luke’ta 4 Türk askeri eğitim görürken, 2 Türk pilotu da ABD’deki üste görev alıyor. ABD ordusundan alınan bilgiye göre şu an 6 Türk yetkili ile birlikte 2 Türk hava teknikerinin de eğitim gördüğü belirtildi. Türkiye, toplam değeri 9 milyar dolar olan 100 savaş uçağı almak istediğini duyurmuştu.

'HİÇBİR ÖNLEM KAYGILARIMIZI AZALTAMAZ'

Öte yandan ABD Savunma Bakanlığı'nın Avrupa ve NATO politikasından sorumlu baş direktörü Andrew Winternitz, dün Foreign Policy dergisinin Avrupa’da Savunma konulu bir toplantısında konuştu. ABD’li yetkili Türkiye’nin S-400 almasının ABD için kabul edilemez bir risk oluşturduğunu yineleyerek, "Hiçbir önlem bu konudaki kaygılarımızı azaltamaz" dedi.

Andrew Winternitz, bununla birlikte S-400 konusunda Ankara ile sürekli irtibat halinde olunduğunu ve bundan sonrasında da istişarelerin süreceğini belirtti.

'NATO TAAHHÜTLERİYLE UYUŞMUYOR'

ABD’li yetkili Türkiye’nin S-400 satın alması için “Bu alım bizim açımızdan Türkiye’nin 2016 zirve bildirgesi uyarınca NATO içerisindeki taahhütleriyle uyuşmuyor. O nedenle Türkiye ile ikili ilişkilerin uzun süre devam etmesini beklediğimizi söyleyebilirim. İlişkilerimiz çok katmanlı ve onlarla sahip olduğumuz bu stratejik ortaklık devam edecek. Bu konuyu onlarla görüşebileceğimizi ve onların da S-400’leri kabul etmeme kararı vermelerini umuyoruz” ifadelerini kullandı.

Andrew Winternitz’e S-400’lerin Türkiye’ye Haziran ayında gelmesinin beklendiği ve bu durumda Amerika’nın Türkiye’nin F-35 programına katılımını askıya almak için ne gibi adımlar attığı soruldu. ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi “Ne olacağına bakacağız, ondan sonra bir karar alırız. Ne yapabileceğimiz konusunda varsayımlara girmeyeceğim” dedi. Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırım Yoluyla Mücadele adı verilen ve CAATSA adıyla kısaltılan yasaya atıfta bulunan ABD’li yetkili “Herkesin bildiği gibi Kongre tarafından daha önce kabul edilen ve ülkelerin düşmanlarımızdan teçhizat alması halinde belirli karşılıkların verilmesini öngören bir yasa var. Şu anda da bir anlamda o noktadayız” yanıtını verdi.

ANKARA GERİ ADIM YOK MESAJI VERMİŞTİ

Savunma Bakanı Hulusi Akar 22 Mayıs’ta Türk askerlerinin S-400 için Rusya’da eğitim gördüğünü ve Rus personelin de Türkiye’ye gelebileceğini söylemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, S-400’lerin satın alınmasıyla ilgili olarak “Geri adım atmamız söz konusu değil” ifadesini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN