Takdir teşekkür hesaplama nasıl yapılır?

Takdir teşekkür hesaplama nasıl yapılır?

Takdir-teşekkür belgesi kaç puanla alınır? Eğitim öğretim döneminin ilk yarısı sona geliyor. Öğrenciler ve veliler "taktir ve teşekkür puanı nasıl hesaplanır" sorusunun cevabını arıyor. Peki taktik teşekkür hesabı e-okul sistemi üzerinden yapılıyor mu? Karne heyecanı yaşayanlar için takdir teşekkür puanı hesaplama işlemini haberimizde derledik.

Takdir- teşekkür kaç puanla alınacağını, e-Okul takdir- teşekkür hesaplama robotu ile yapıp, karneyi almadan önce takdir ya da teşekkür alıp alamayacağınızı öğrenebilirsiniz. Öğrenciler karne heyecanı yaşıyor. Peki, e- okul üzerinden takdir teşekkür hesaplaması nasıl yapılır ve kaç puanla hangi belge alınır?

TAKDİR TEŞEKKÜR PUANI NASIL HESAPLANIR? TIKLAYIN

Ortaöğretim ve lise öğrencileri e-Okul VBS üzerinden karne notlarını kolayca görüntüleyebiliyor, başarı puanları doğrultusunda takdir- teşekkür hesaplaması yapabiliyorlar. 

TAKDİR TEŞEKKÜR KAÇ PUANLA ALINIR?

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre;

Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 den aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendiriliyor.

Bir dersin dönem puanı; Sınavlardan alınan puanların, performans çalışması puanının/puanlarının, varsa proje puanının, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okutulan uygulamalı derslerde ayrıca hizmet ve/veya temrin puanlarının aritmetik ortalamasından elde edilen puanın aritmetik ortalaması alınarak belirlenir.

YARIYIL TATİLİNDE NELER YAPILMALI? 15 TATİL TAVSİTELERİ İÇİN TIKLAYIN

Aritmetik ortalama alınırken bölme işlemi virgülden sonra iki basamak yürütülür.

Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi içinse; iki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir.

KİMLER ONUR BELGESİ ALIR?

Onur belgesi okul yönetimlerine göre farklı özellikler baz alınarak verilebilir ama birçok okul hiç devamsızlık yapmayan öğrencilerini de onur belgesiyle ödüllendirir. e okul Veli Bilgilendirme Sistemi’ne öğrencinin okul numarası ve T. C. kimlik numarasını girdikten sonra not bilgilerini görüntüleme haricinde devamsızlık durumunu görme hakkına da sahipsiniz. Eğer veli bilgilendirme sisteminde öğrencinize ait devamsızlık durum bilgisinde hiçbir devamsızlık kaydı bulunmuyorsa bu öğrenci onur belgesi almaya hak kazanabilir.  

Diğer yandan derslerinde başarılı olan öğrenciler, sosyal faaliyetlere aktif bir şekilde katılan, başarılı projeler üreten, okulun kurallarına tümüyle riayet edip hem idari kadro hem öğretmenleri tarafından takdir edilen, arkadaşlarıyla ilişkilerinde oldukça başarılı olup diğer öğrenciler tarafından sevilen, derse aktif katılım gösterip iyi davranışlar sergileyen öğrenciler de onur belgesi alabilir. Burada anahtar faktör bu kriterlerin okul yönetimlerine göre kurumdan kuruma farklılık gösteriyor olduğu gerçeğidir. Bir okulda devamsızlık yapmayan öğrenciler onur belgesi ile ödüllendirilirken diğer bir okulda not ortalaması yüksek öğrenciler bu belge ile ödüllendirilebilir.

YIL SONU BAŞARI PUANI NASIL HESAPLANIR?

Öğrencilerin yıl sonu başarı puanları, derslerin ağırlık puanlarının toplamının ve bu derslerin de haftalık ders saatlerine bölünmesi ile elde edilmekte olan puandır. 
 
Naklen gelmiş olan öğrenciler için yıl sonu başarı puanı hesaplama işleminde yeni oluşacak haftalık ders saat sayısı toplamı baz alınır. Yıl sonu başarı puanı hesaplamasında bölme işlemi, virgül sonrasında iki basamak yürütülür. 
 
Öğrencilerin sınavları, projeler ve uygulamaları, performans çalışmaları 100 tam puan üzerinden değerlendirme işlemine tabi tutulur. Değerlendirme işlemleri sonrasında öğrencinin aldığı sonuçlar e-Okul sistemine girilir. 

KARNE NOTU NASIL HESAPLANIR?

Karne notunu hesaplamak için öncelikle 1.yazılı ve 2.yazılı sınavın ortalamasını almanız gerekmektedir. Bunun için ilk sınavınız ile ikinci sınavınızı toplayıp ikiye bölmeniz gerekecektir. Çıkan sonuç ise o dersin ortalaması olacaktır. Bu şekilde tüm ders not ortalamasını bulduktan sonra hepsini toplayın ve o dönem kaç ders aldıysanız onunla bölün. Buradan elde edilecek sonuç ise sizin karne notunuz olacaktır. 

PUAN DEĞERLERİ VE DERECELERİ

Öğrencilerin derslerde göstermiş oldukları performans sonucunda alacakları notlar ve bu notlara karşılık gelen dereceler şu şekildedir;

85,00 – 100 puan aralığında olanlar pekiyi,

70,00 – 84,99 puan aralığında olanlar iyi,

60,00 – 69,99 puan aralığında olanlar orta,

50,00 – 59,99 puan aralığında olanlar geçer,

0 – 49,99 puan aralığında olanlar geçmez olarak kabul edilir. 

VELİLERE KARNE UYARISI

Uzman Psikolojik Danışman Hakan Metan, ebeveynlerin, karnesi kötü olan çocuklara kızmakla sorunun çözülmeyeceğini hatta daha da kötü sonuçlar doğurabileceğini bilmeleri gerektiğine dikkat çekti. Çocuğa kızmak yerine, zayıf gelen derslerin neden zayıf geldiğinin araştırılması ve çocuğa bunları düzeltmek için şevk verilmesi gerektiğini dile getiren Metan, ebeveynlere şu önerilerde bulundu:

“Çocuğa her şeyin karne olduğu imajı verilirse çocuk kendisini büyük bir baskı altında hisseder. Kendine olan güveni azalır. Hiçbir şey başaramayacağı hissine kapılır. Yapabileceği ve başarabileceği işlerden de kaçar. Çünkü sonunda başarısız olacağını ve ailesinin ona kızacağını düşünür. Çocuğunuza onu çocuğunuz olduğu için sevdiğinizi hissettirin. Çocuğunuzu sevginizle cezalandırmayın. İyi bir karne tabi ki takdir edilmeli, ancak karneden daha fazla çocuğun çalışma davranışı takdir görmeli. Çocuğumuzun sınavlardan 5 almasını önemseyin ancak ondan daha fazla, çalışma davranışını yani çalışıp çalışmadığını önemseyin ve ödüllendirin. Çocuğunuzu başkalarının çocuklarıyla kıyaslamayın. Zayıf karne getirdi diye cezalandırmayın. Hem yazın keyfini çıkarmasını sağlayın hem de zayıf notlarını düzeltmesi için çalışma programı yapın. Çocuğunuza sizin için karnesinin değil, kendisinin önemli olduğunu hissettirin. Çocuğunuza hep yanında olduğunuzu hissettirin.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN