Tansiyonunuzu selfie çekerek ölçeceksiniz

Tansiyonunuzu selfie çekerek ölçeceksiniz

İki bilim insanı temassız yalan dedektörü yapmak isterken, benzer bir teknolojiyle tansiyon ölçebileceklerini fark etti. İnsanlığa daha faydalı olacağını düşündükleri yeni teknoloji üzerine çalışan bilim insanları sayesinde artık selfie çeker gibi tansiyon ölçülebilecek.

Kanada’daki Toronto Üniversitesi’nde yapılan bir çalışma sayesinde selfie video çekerek tansiyon ölçmek mümkün olacak. Amerikan Kalp Derneği’nin aylık dergisi Circulation: Cardiovascular Imaging’de yayınlanan çalışmada, ‘transdermal optik’ görüntüleme adı verilen bir teknolojiyi kullanan araştırmacılar, akıllı telefonla iki dakikalık video çekerek bin 328 yetişkinin tansiyonunu ölçtü. Standart tansiyon ölçüm cihazlarıyla karşılaştırılan sonuçların üç tür kan basıncında yüzde 95 ila 96 oranında doğru sonuç verdiği görüldü.  

Transdermal görüntüleme, yüz derisinin yarı saydam doğasından faydalanarak çalışıyor. Işık yüze ulaştığında cilde nüfuz ediyor ve deri altında kırmızı renkli hemoglobine ulaşıyor. Bir akıllı telefondaki optik sensör, hemoglobinden yansıyan kırmızı ışığı yakalayarak cilt altındaki kan akışı değişikliklerini görselleştirmesine ve ölçülmesini sağlıyor.  

Çalışmayı yürüten Ontario Eğitim Araştırma Enstitüsü’nden profesör Kang Lee ve doktora sonrası araştırmacısı Paul Zheng üç sene önce temassız bir yalan dedektörü üzerine çalışmaya başladı ancak bir süre sonra benzer bir teknolojinin kan basıncını ölçebileceğini keşfetti. Keşifle birlikte “Yalan dedektörleriyle, sadece çok küçük bir gruba fayda sağlıyor. Ancak tansiyonu ölçebilirsem, birçok insana fayda sağlayabiliriz” diyen Lee, araştırmanın yönünü değiştirdi ve tamamen yüz video kayıtlarını kullanarak sağlık belirtilerini ölçmeye başladı. Kan basıncı çok yüksek veya çok düşük olduğunda, kalp krizi ve felç gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Lee, bu nedenle bu ölçümlere kolay erişimin önemine dikkat çekerek özellikle hipertansiyon (yüksek kan basıncı) veya hipotansiyon (düşük kan basıncı) ile ilgili sorun riski yüksek olanlar için çok faydalı olduğunu söylüyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN