Erdoğan: HDP'yle çözüm olmaz kapatma doğru olmaz

Erdoğan: HDP'yle çözüm 
olmaz kapatma doğru olmaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan HDP ile çözüm süreci olmayacağını belirterek "Sözde siyasetçilerden hesap sorulmalı ama parti kapatmayı doğru bulmam" dedi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Çin ve Endonezya’yı kapsayan resmi ziyaretleri öncesinde, Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, sözlerine dün teröristler tarafından eşi ve kızının yanındayken uğradığı silahlı saldırıda şehit edilen Muş Malazgirt İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız’a, Allah’tan rahmet dileyerek başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı saldırıda yaralanan Binbaşı Kulaksız’ın eşine de şifalar dileyerek, başta Kulaksız ailesi olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı dileklerini iletti.

Erdoğan, saldırının hemen ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Muş Valisi ve şehit Binbaşı Kulaksız’ın eşiyle telefonla görüştüğünü, olaya ilişkin bilgi aldığını anımsattı.

Sözde siyasetçilerle hesaplaşacağız

Teröristlerin "Alçakça, haysiyetsizce, kalleşçe saldırılarında" şehit olan asker, polis, korucu olarak görev yapan tüm güvenlik görevlilerine bir kez daha Allah'tan rahmet dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelede kararlılık mesajı vererek şunları söyledi:

"Türkiye Cumhuriyeti devleti teröristlerle, onları destekleyen sözde siyasetçi, sözde aydın, sözde sivil toplum kuruluşu temsilcisi herkesten de şehitlerimizin kanlarının hesabını sorma gücüne sahiptir. Burada herhangi bir geri adım atma söz konusu olmayacaktır. Bu bir süreçtir ve bu süreç aynı kararlıkla devam edecektir. Milletimizin bundan emin olmasını özellikle istiyorum, gerek kırsalda gerek şehirlerde olsun elinde silahı veya molotofu, yüzünde maskesi olan herkes önce güvenlik güçlerimizden, ardından adli kurumlardan gereken cevabı alacaktır. Bu konuda hem güvenlik güçlerimizin, hem savcı ve hakimlerimizin ihtiyaç duydukları yasal düzenlemeler zaten yapılmıştır. Artık bu yetkilerin en etkili şekilde kullanılması şarttır.

Mücedelemiz sıradan değil

Milletimizin sabrını zorlayan bu hainlere hak ettikleri şekilde karşılık verileceğinden milletimin endişesi olmasın. Devletimizin yönetim kademelerindeki ilgili tüm sorumluların üzerilerine düşen görevleri süratle ve kararlı şekilde yerine getireceklerine inanıyorum. Türkiye, adı ve amacı ne olursa olsun ülkesine ve milletine karşı ihanet içerisine giren her türlü paralel devlet yapılanmasıyla mücadele etme dirayetine sahiptir. Bu milletin ve bu devletin hoşgörüsünü, sabrını, vakarını istismar edenler hak ettikleri cevabı en kısa zamanda alacaklardır, almaya da başladılar."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin verdiği mücadeleye yönelik bazı istismarlar yapıldığına işaret ederek, "Türkiye’nin gerek şu anda Güney’de verdiği mücadele gerekse Türkiye’nin Kandil’de ve içeride vermiş olduğu mücadele sıradan bir mücadele değildir. Eş zamanlı olarak gerek DEAŞ ile gerekse diğer terör örgütleriyle verilmekte olan mücadele aslında bu ülkenin basit bir itibar mücadelesi de değildir.

Sadece ve sadece milletimizin huzuruna, milletimizin can güvenliğine, mal güvenliğine kastedenlere karşı devletin üzerinde olan görevi yerine getirme mücadelesidir ve bunu sonuna kadar kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye’nin topraklarında huzura kast edenlerin, milletin güvenliğine kast edenlerin devletin üzerinde olan sorumluluğa da kast ettiklerini ve devletin de bu sorumluluğun gereğini yerine getireceğini bildirdi.

Geri dönüş yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İç Güvenlik Yasası'yla bazı düzenlemelerin uygulamaya geçirileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şehirlerde çıkardığımız son İç Güvenlik Yasasıyla, İç Güvenlik Yasası’nın içeriğinde ne varsa bunlar sadece bir yasa olarak bilinmelidir ki yasal bir düzenlemenin kitaplar arasında kalması için yapılmamıştır, bunlar uygulamaya girecektir. Eğer uygulamada sıkıntı varsa o zaman uygulayıcıların kendilerini test etmeleri gerekir.

Burada asla taviz verilemez. Şehirlerimizde, şehirlerimizin ilçe merkezlerinde, kırsalda nerede olursa olsun bu ülkenin her santimetrekaresinde devlet vardır ve devlet bu varlığını bütün imkanlarıyla seferber etmek suretiyle ortaya koyacaktır. Süreç şu anda başlamıştır ve bu süreç herhangi bir rehavete fırsat vermeden de devam edecektir. Şu anda bazı dezenformasyonlar yapılmak suretiyle Türkiye'nin terör örgütleri arasında herhangi bir ayrıma gittiği gibi yakıştırmalar tamamıyla bir dezenformasyon olmanın yanında Türkiye’nin gücünü hazmedemeyenlerin ifadeleridir."

Soruları yanıtladı

ABD ile güvenli bölge söz konusu mu?

Şu anda ilk adım güvenli bölgenin alt yapısını oluşturmaktır. Konuyla ilgili Obama ile yaptığımız görüşmede bunları etraflıca ele aldık. Sözü edilen bölgede, tehditlerden arındırılmasıyla bizdeki 1 milyon 750 bin Suriyeli'nin geri dönmeleri için de zemin oluşturulacaktır.

Aynı zamanda ulusal güvenliğe tehdit oluşturan bölgedeki malum unsurlar var.

Bizler için ikmal bölgesi dediğimiz bölgenin tehditten arındırılması ve güvenli bölge oluşturulması takdir edersiniz ki bizdeki 1 milyon 700 bin Suriyeli vatandaşların artık ülkelerine dönme beklentisi içinde olmaları bakımından zemin oluşturacaktır. İlk etapta buraların arındırılması ve temizlenmesi ve güvenli hale getirilmesinden sonra güvenli bölge tanımı yapılmasının adımı atılmış olacaktır. 

NATO'ya düşen görevler de olabilir

NATO ülkesi saldırıya uğrarsa NATO her türlü desteği verir. Saldırıya uğrayan Türkiye burada kendini koruma haklarını kullanmaktadır. Bunu sonuna kadar da kullanacaktır.

Burada uluslararası hukuktan kaynaklanın haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Burada NATO'ya düşen görevler de olabilir. NATO da hazırlıklı olmalıdır. ABD'nin yaptığı açıklamaları duydunuz. DEAŞ nasıl bir terör örgütüyse PKK da bir terör örgütüdür diye açıklama yaptı. DEAŞ terör örgütü ee onunla savaşıyorsa diğeri terör örgütü değil, öyle bir şey yok. Türkiye'de şu anda bir siyasi partinin bu terör örgütüne karşı tavrını duydunuz mu?

Tam aksine onları sahiplenmenin gayreti içinde olmuştur. Sahip çıkmaya da devam ediyor. Türkiye uluslararası noktadaki bütün dezenformasyona karşı ülkeleri bilgilendiriyoruz.

Hak ve özgürlükler noktasında en büyük açılımı bizim iktidarımız yaptı. Ama aklı selimin olmadığı yerlerde bu tür çılgınlıklar oluyor.

Fert olarak dokunulmazlıklarından çıkarılmalılar

Bahçeli 'Kandil'le arasına mesafe koymayanlarla ilgili savcılar harekete geçmeli' demişti siz ne diyorsunuz?

Bu konuda benim daha önce yapmış olduğum açıklamalar var. ben çok açık net, cumhurbaşkanı makamında da bu düşüncemi koruyorum. Ben parti kapatılması olayını doğru bulmuyorum. Fakat bu partinin yöneticilerinin bu işin bedelini ödemeleri gerekir diyorum. fert fert, birey birey. Anayasanın 14’ncü maddesi çok şeyler sağlıyor. Dokunulmazlık zırhından bunları sıyırmak suretiyle, terör örgütünü kendi arkasında gösterenler, “biz sırtımızı şuraya buraya dayıyoruz” diyenler bu ifadelerin bedelini ödemelidirler.

Yönetenler, aktörler çok çok önemli. Biz gerçek kişileri bu konuda muhatap almalıyız. Tüzel kişiyle uğraşmanın anlamı yok. Parlamento gerekli değerlendirmeyi yapmalı, dokunulmazlık zırhından sıyırmalı. Terör örgütüyle iş mi tutuyorsun, ha bunun bedelini ödeyeceksin ve bunu ödetmeli. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN