İspanya'da memurlara 5 yıl sonra ilk zam sinyali

İspanya'da memurlara 5 yıl sonra ilk zam sinyali

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy 2016 bütçe konuşmasında ekonomi umut dağıttı. Bütçe beş yıldır dondurulan memur maaşlarında yeniden artışa gidilmesini öngörüyor

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy 2016 bütçesiyle ilgili konuştu, uzun bir aradan sonra İspanyol ekonomisi için umut dağıttı. Bütçe 5 yıldır dondurulan memur maaşlarında yeniden artışa gidilmesini öngörüyor. Gayrisafi yurtiçi hasılada ise yılın ilk çeyreğine göre yüzde 1, bir yıl öncesine göre yüzde 3 artış görülüyor:

Daha çok gelir daha az vergi

“İspanya doğurgan bir döngüye kavuşmak üzere. Daha fazla rekabet, daha fazla büyüme, daha fazla istihdam, daha fazla gelir. Buna karşılık daha az vergi alınacak ki bu da daha fazla büyüme demek o da daha fazla rekabet getirecek, gibi…”

Başbakanın meclis oylamasından çok daha önce yaptığı bütçe konuşması, “Rajoy yıl sonundaki seçimler için kampanyayı şimdiden başlattı” şeklinde yorumlandı.

Rajoy açıklanan son Eurostat verilerini de hatırlattı.

“Son 12 ayda Euro Bölgesi’nde işsizlikten çıkıp işe kavuşan her 100 kişiden 56’sı İspanyol.”

Başbakan Rajoy istatistiklerle bardağın hem boş hem dolu tarafının öne çıkarılabileceğine örnek olabilecek bir konuşma yaptı, İspanyol seçmene umut verdi. Konuşmasının bir çok yerinde “iyi gelişmeler olacağını” ifade ederken sözlerini, “ama görevde kalırsak” diyerek bitirdi.

İspanyol başbakanın kullandığı Eurostat verilerinin dile getirmediği satırlarında ise İspanya’nın Euro Bölgesi işsizlik rakamlarında 2. olduğu yazıyor (22.5). Ülkede 25 yaş altında genç işsizlik ise yüzde 50’ye yakın.

İspanya ekonomisi hakkında kısa bilgi:

Avrupa’da geçtiğimiz yıllarda yaşanan ekonomik krizden en çok etkilenen ülkeler arasında yer alan İspanya’da, 2014 yılının ikinci çeyreğinde % 0,6, üçüncü çeyreğinde ise % 0,5 oranında ekonomik büyüme kaydedilmiştir. 2014 yılı büyüme tahminleri % 0,5 ile % 1 aralığında değişmektedir. Son dönemde, finans sektörü, işgücü piyasası ve tüketici güven endeksinde yaşanan olumlu gelişmeler ekonomik toparlanmaya katkı sağlamıştır. 

Yunanistan'dan sonra işsizliğin en yüksek olduğu AB ülkesi olan İspanya’da genel işsizlik oranı % 26,4'e, 25 yaş altındaki kişiler arasında işsizlik oranı % 57,7’ye ulaşmıştır.

İspanya, AB ülkeleri arasında en yüksek faiz dışı bütçe açığına sahip ikinci ülke konumundadır. 2013 yılı sonu itibariyle toplam kamu açığı AB tarafından tespit edilen % 6,5 hedefinin biraz üstünde (% 6,6) gerçekleşmiştir. Kriz öncesinde GSYİH'nın % 36'sı olan kamu borcu 2013 yılı sonu itibariyle GSYİH'nın % 94,3'üne ulaşmıştır. 

Toplam mal ihracatı bir önceki yıla kıyasla % 5,2 oranında artarak 234,3 milyar Avro ile tarihindeki en yüksek ihracat rakamına ulaşmış, toplam ithalat ise % 1,3 oranında azalarak 250,2 milyar Avro'ya gerilemiştir. Turizm ise ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam etmiştir. 2013 yılında ülkeyi ziyaret eden 60,5 milyon yabancı turistten elde edilen gelir 60 milyar Avro'ya yaklaşmıştır. GSYİH'nın % 10,9'u ve istihdamın % 11,9'u turizm sektöründedir. 2013 yılından itibaren İspanya’ya yavaş da olsa yabancı sermaye girişi yeniden başlamıştır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN