Alarm veren tehlike

Alarm veren tehlike

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu Başkanı Aylin Babalık’tan verem uyarısı geldi. Dünyada her gün 4 binden fazla insanın bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Babalık, tanının kolay, tedavinin ucuz olduğunu belirtti. “Buna rağmen yetersiz sağlık altyapısı ve beslenme nedeniyle tehlikenin önüne geçilemiyor. Tedavinin anahtarı ise erken tanıda gizli” dedi.

Türk Toraks Derneği tüberküloz çalışma grubu başkanı Aylin Babalık 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü dolayısıyla verem hastalığıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dünyada tüberküloz olarak adlandırılan veremin, 2017’de 1,6 milyon insanın ölümüne neden olduğunu kaydeden Babalık veremle ilgili şu bilgileri verdi: “Hastalığın nedeni bilinmekte, tanısı kolay ve hastalığı tedavi eden ilaçlar ucuz. Yine de dünyada her gün 4 binden fazla insan bu hastalıktan ölüyor. Yoksulluk, sağlık alt yapısının olmayışı, sağlık personeli eksikliği bunun başlıca sebebi.’’ Verem hastalığının sağlık sorunlarının yanı sıra yıkıcı sosyal ve ekonomik sonuçlar doğurduğuna da değinençBabalık, “Verem hastaları tanı konulana kadar geçen sürede ciddi harcamalar yapabiliyor, bazıları çalışamayacak kadar hasta oluyor, bir kısmı ise dışlanma, damgalanma nedeniyle sosyal ortamlardan uzaklaştırılıyor’’ dedi. Verem basili hava yoluyla bulaşan bir virüs. Hastalık öncelikle akçiğer olmak üzere tüm organlara dağılabiliyor. Hastalığın tedavisindeki en önemli aşamanın tanı süreci olduğunu vurgulayan Babalık, “Tanı konulan verem hastası, 6 ay düzenli tedavi ile iyileşebiliyor. Eğer düzenli tedavi yapılamazsa ya da kullanılan ilaçlar etkisiz ise daha farklı ilaçlarla daha uzun tedavi uygulanıyor”dedi. Dernek başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram da, Türkiye’nin, başarılı bir verem savaşı programı yürüttüğünün altını çizerek “Her ilimizde en az bir verem savaşı dispanseri hastalara ücretsiz hizmet vermekte. Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Bakanlığı hastaların işlerini ve görevlerini kaybetmeden, ekonomik sıkıntı yaşamadan, tedavilerini başarıyla tamamlamaları için psikolojik ve ekonomik destek sağlıyor” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN