Barış Manço kimdir? Kiminle evliydi? Çocukları kimler?

Barış Manço kimdir? Kiminle evliydi? Çocukları kimler?

Ünlü sanatçı Barış Manço ölümünün 20. yılında da unutulmadı. Moda da bulunan evi ziyaretçi akınına uğradı. Peki Barış Manço kimdir? Barış Manço neden öldü? Eşi, çocukları ve hayatı hakkındaki detaylar haberimizde.

Efsanevi sanatçı Barış Manço bundan tam 20 yıl önce hayatını kaybetti. Barış Manço'nun ünü Türkiye ile sınırlı değildi bütün dünyanın tanıdığı isim özellikle Japonya'da çok seviliyordu. Barış abiyi kaybedeli tam 20 yıl oldu. İşte Barış Manço kimdir? Barış Manço neden öldü? sorularının yanıtı ve eşi, çocukları, hayatı hakkındaki detaylar...

BARIŞ MANÇO KİMDİR?

2 Ocak 1943 tarihinde İstanbul’da doğdu.

Müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu,TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam, gezgin…Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi’nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana,Türk Sanat Dünyası’nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte Türkiye’de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi.

19-02/01/baris-manco-kimdir-1549018217.jpg

Bestelediği 200’ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca,Arapça, Farsça,Kürtçe, Japonca, İbranice,Fransızca ve Flemenkçe’ye çevrilerek, kendisi ve/veya başka sanatçılar tarafından da seslendirildi.

1988 yılında Ekim ayında TRT 1’de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7’den 77’ye”, Türk Televizyonculuğu’nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.Türkiye’de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı.

“Ekvator’dan Kutuplar’a” 5 kıtada 100’den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km’ye yakın yol kateden Barış Manço ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.

Yüksek öğrenimini Belçika’da “Kraliyet Güzel Sanatlar Akademisi”nde tamamlayan ve çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca konuşan Barış Manço, sanat yaşamında kendisine layık görülen 300’ün üzerinde ödülün dışında,aşağıdaki unvanlara da sahiptir.

• Türkiye Cumhuriyeti :Devlet Sanatçısı Ankara (1991)
• Hacettepe Üniversitesi:Onursal Doktora Ankara (1991)
• Soka Üniversitesi:Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü Tokyo,Japonya (1991)
• Belçika Krallığı :Léopold II Şövalyesi Nişanı Brüksel,Belçika (1992)
• Fransa Devleti:Edebiyat ve Sanat Şövalyesi Nişanı Paris,Fransa (1992)
• Pamukkale Üniversitesi:Onursal Doktora Denizli (1995)
• Min-On Sanat Vakfı :Yüksek Şeref Madalyası Tokyo,Japonya (1995)
• Liege Prensliği:Onursal Hemşehrilik Beratı Liege,Belçika (1997)

Barış Manço, 1990’lı yılların sonlarına doğru “Kaplumbağanın Öyküsü” projesini “Mançoloji” adlı son albümüyle sevenlerinin beğenisine sunamadan hayata veda etti. Vefatından sonra albümü, ailesi sevenleriyle buluşturdu.

Barış Manço, 1999 yılında 31 Ocak'ı 1 Şubat'a bağlayan gece bu evde vefat etti.

Kadıköy Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülen evinde, sevenlerinin ziyaretleriyle gönüllerde yaşamaya devam ediyor.

19-02/01/baris-manco-neden-oldu.jpg

BARIŞ MANÇO NEDEN ÖLDÜ?

31 Ocak 1999 gece saat 23:30 civarında İstanbul'un Moda semtindeki evinde kalp krizi geçirdi ve kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp-Damar Cerrahisi Hastanesi'nde aynı gece saat 01:30'da hayatını kaybetti. Daha önce 1983 yılında bir kalp spazmı geçirmişti. 1991 yılında Devlet sanatçısı unvanı aldığından dolayı cenazesi için devlet töreni düzenlendi. Bu töreni TRT, Kanal D ve Kanal 6 canlı olarak kesintisiz yayınladı. Ayrıca Star TV vefatın hemen öncesinde çekilen bir röportaj yayımladı. 3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi'ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camisi'nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca'daki Mihrimah Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi. Mezarına "Gesi Bağları" yorumundan ötürü Kayseri'nin Gesi beldesinden getirilen toprak da kondu. Ölümünün duyulmasının ardından Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve bazı siyasetçiler başsağlığı mesajı yayımladılar.

19-02/01/baris-manco.jpg

EVİNE ZİYARETÇİ REKORU

Türk müzik tarihinin en özel isimlerinden Barış Manço, vefatının 20'inci yılında çeşitli etkinlikler ile anılıyor. Usta sanatçı, şimdi müze olarak kullanılan Moda'daki evinde anıldı. Müze, dün en çok ziyaretçiyi ağırladığı günü yaşadı. Biz de büyük sanatçıyı "Yaz Dostum" şarkısıyla anıyoruz.

Barış Manço’nun efsane programı Adam Olacak Çocuk’un Mine Ablası piyanist Mine Mucur, anma töreninde Barış Manço’nun piyanosunun başına geçti, solist Nebi Birgi ile Barış Manço evinde Barış Şarkıları söylediler. Lale Manço Ahıskalı, Doğukan Manço ve Batıkan Manço’nun da katıldığı etkinlikte Manço ailesi de şarkılara eşlik etti.

Her yıl 31 Ocak’ta 00:00’a kadar açık olan Barış Manço Evi dün ziyaretçi rekoru kırdı. Bin 500 kişi müzeyi ziyaret etti ve Barış ağabeyini andı. Barış Manço anma etkinlikleri 3 Şubat’ta geleneksel Barış Manço Vapuru özel seferi ile devam edecek.

usta sanatçı, TRT’de 7’dem 77’ye programını yaparken, kendisine her konuda mektup atılmasını ister ve “Bu haftalık da bu kadar. Sizler lütfen bana yazmaya, ama her konuda yazmaya devam edin. Adresi biliyorsunuz. Barış Manço Moda 81300 İstanbul” diyerek programı sonlandırırdı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN