Başını alıp gitmek isteyenler Pera’ya

Başını alıp gitmek isteyenler Pera’ya

Pera Müzesi, yol hikayelerini konu edinen ve Martin Sheen’in ilk filmlerinden ‘Kanlı Toprak’ın da aralarında yer aldığı beş uzun metrajlık Yol Filmleri Seçkisi’ni 5 Şubat-1 Mart tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşturuyor.

[Karar]

SALİHA SULTAN

Pera Müzesi, Bir Yol Öyküsü sergisine paralel olarak hazırladığı ‘Yıl Filmleri Seçkisi’nde, yola çıkma haline ve yoldayken dönüşen duygulara odaklanan beş uzun metraj film yer alacak. Gösterimi 5 Şubat - 1 Mart 2020 tarihleri arasında Pera Müzesi’nde ücretsiz gerçekleştirilecek seçkide ABD, İngiltere, İtalya, İran ve Brezilya yapımı beş uzun metraj film var.

Seçkide seri katil Charles Starkweather’ın gerçek hikayesine dayanan, Terrence Malick’in ilk uzun metraj filmi ‘Kanlı Toprak’ dikkati çekiyor. 1950’lerin South Dakota eyaletinde geçen hikayede, 15 yaşındaki dalgın ve hayalperest Holly ile James Dean’e benzeyen 25 yaşındaki psikopat yönelimli çöpçü Kit’in aşkını ve onların, Amerika’nın orta batısının çorak arazilerinde polisten kaçarken nasıl ortalığı kana buladıkları anlatılıyor.

Ünlü yönetmenler Ermanno Olmi, Abbas Kiarostami ve Ken Loach’un, Orta Avrupa’dan Roma’ya uzanan bir yolculuk sırasında gerçekleşen iç içe geçmiş üç hikayeyi anlatmak için güçlerini birleştirdikleri ‘Biletler’de ise izleyiciler, bir tren yolculuğunun birçok insan için değişimin fitilini nasıl ateşleyebileceğine tanık oluyor. Ayrıcalığı, dışlanmayı ve tek bir biletin değerinin gerçekliğini ele alan film; yaşı geçkin bir iş adamının, üç İskoç delikanlısının ve genç bir adamın başından geçen aşk, şans ve fedakârlık hikâyelerini beyazperdeye taşıyor.

‘Yollardayım Çünkü Mecburum, Geri Geliyorum Çünkü Seni Seviyorum’ filmi ise bir inceleme gezisi için Brezilya’nın kuzeydoğusundaki yarı kurak ve izole bir bölgeye gönderilen jeolog José Renato’nun ziyaret ettiği mekânlarda boşluk, terk edilme ve yalnızlık duygularıyla yüzleşmesini en çarpıcı biçimde izleyiciye aktarıyor. Üç grup, altı şehir, nostaljik bir tren ve raylarda binlerce kilometre ile müzikal bir yolculuğu perdeye yansıtan ‘Big Easy Express’ ise Edward Sharpe & The Magnetic Zeros, Old Crow Medicine Show ve Mumford & Sons adlı müzik gruplarının Amerika turnesini belgeliyor.

Film seçkisinde ayrıca, aile içi şiddet ve yoksulluktan ibaret hayatını ani bir kararla geride bırakan 18 yaşındaki Star’ın, dergi aboneliği satan bir gruba eklenerek çıktığı uzun yolculuğu anlatan, çoğu eleştirmeni kendine hayran bırakmış 2016 yapımı ‘American Honey’ filmi de yer alıyor. Filmlerin gösterim tarihlerini ve saatlerini Pera Müzesi’nin internet sitesinden inceleyebilirsiniz.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN