Berlin Film Festivali'nde ilk kez Türk yapım yok

Berlin Film Festivali'nde ilk kez Türk yapım yok

Bu yıl 70'incisi düzenlenen Berlin Film Festivali'nin hiçbir bölümünde Türk filmlerinin yer alması dikkati çekti. Festivalin Panaroma bölümü yöneticisi Michael Stütz İstanbul'da birçok Türk filmi izlediklerini ancak programa alınacak 'doğru' filmi bulamadıklarını söyledi.

20 Şubat-1 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek 70'inci Berlin Film Festivali'nde 'Altın Ayı' için yarışacak filmler dün düzenlenen basın toplantısında festivalin yeni yöneticileri Carlo Chatrian ile Mariette Rissenbeck tarafından tanıtıldı. Berlinale olarak bilinen festivalde bu yıl 18 film yarışacak. Afgan kökenli Alman yönetmen Burhan Qurbani'nin Berlin Alexanderplatz, Rus yönetmenler Ilya Khrzhanovksy ile Yekaterina Oertel imzalı 'DAU.Natasha', İtalyan yönetmen kardeşler Damiano D'Innocenzo ve Fabio D'Innocenzo'nun 'Favolacce', Alman yönetmen Christian Petzold'un Undine filmleri dikkat çeken yapımlar arasında yer alıyor. Yönetmenliğini Sally Potter'ın yaptığı ve başrollerini Javier Badem, Elle Fanning ve Salma Hayek'in üstlendiği 'The Roads Not Taken' ise oyuncu kadrosu ile de dikkat çekiyor.

'DOĞRU FİLMİ BULAMADIK' ÇIKIŞI

Festivalin direktörlüğü Dieter Kosslick'ten devralan Carlo Chatrian basın toplantısında yaptığı açıklamada seçtikleri filmlerin 'insanların karanlık yüzünü ortaya koyduğunu' ifade etti. Programın tanıtım yazısında da 'Altın Ayı' için seçilen filmlerde 'karanlık renkler ağır basıyorsa bunun nedeninin filmlerin korku yaymak değil, insanların gözünü açmak istemesi' ifadesine yer verildi. Festivalde bu yıl 'Altın Ayı' için yarışacak filmler arasında Türk filmi yer almadı. Türk filmlerine festivalin Forum, Panorama gibi önemli bölümlerinde de yer verilmedi. Panorama bölümünün yöneticisi Michael Stütz DW Türkçe'ye bu konuda yaptığı açıklamada, programı hazırlarken İstanbul'a da gittiklerini ve çok sayıda film izlediklerini ve üç gün içinde Türkiye'de bu yıl çekilen filmlerden önemli bir kesit görmenin bir ayrıcalık olduğunu belirtti. Birkaç filmin programa dahil edilmesi için son dakikaya kadar tartıştıklarını aktaran Stütz, ancak programa alınacak 'doğru' filmi bulamadıklarını söyledi. Festivalde gösterilecek filmlerin sayısının azaltılmasıyla birlikte Panorama'da yer alan filmlerin sayısının da düşürüldüğüne işaret eden Stütz, "Bu da programın geniş bir yelpazeyi kapsamasını zorlaştırıyor" dedi. Türkiye'den çok iyi filmler izlediklerini vurgulayan Stütz, bazı filmlerin konusunun programa uygun olmadığını, sonuçta film seçiminde 'kriterlerin çok çeşitli' olduğunu ifade etti. Türk filmleri konusunda 'olumlu bir izlenime sahip olduğunu' belirten Stütz, gelecek yıllarda Panorama'da Türk filmlerini konuk etmeyi umduğunu da sözlerine ekledi.

BERLİN'İN ÖDÜL VERDİĞİ 'DOĞRU' TÜRK FİLMLERİ

Berlin Film Festivali'nde bugüne kadar birçok Türk filmi ödül için yarıştı. Festivalde ödül alan ilk film Metin Erksan'ın yönettiği ve kendi arazisinde çıkan su nedeniyle köylülerle sorun yaşayan Osman'ın her şeye sahip olma arzusunu anatan 'Susuz Yaz' (1964) filmi oldu. Film 1964'te Berlin Film Festivali'nde 'Altın Ayı Ödülü' aldı. Ardından Yılmaz Güney ve Zeki Ökten'in yönettiği 'Sürü' (1979) filmi 27. Berlin Film Festivali 'FIPRESCI' ödülü, Yeşim Ustaoğlu'nun yönettiği ve haksız yere tutuklanan bir Türk gencinin hikayesini anlatan 'Güneşe Yolculuk' (1999) filmi 49. Berlin Film Festivali'nde 'Jüri Özel Ödülü', Fatih Akın'ın yönettiği Almanya'da yaşayan bir genç kızın ailesine karşı yaptığı göstermelik evlilik hikayesini anlatan 'Duvara Karşı' (2004) filmi 54. Berlin Film Festivali'de 'Altın Ayı Ödülü', Özer Kızıltan'ın yönettiği gece gündüz ibadet eden Muharrem'in bir tarikate girmesiyle değişen hayatını anlatan 'Takva' (2005) filmi 57. Berlin Film Festivali 'FIPRESCI' ödülü, Semih Kaplanoğlu'nun yönettiği ve karakovan balı üretin bir ailenin çocuğu olan Yusuf'un hikayesini anlatan 'Bal' (2010) fiyli 60. Berlin Film Festivali 'Altın Ayı Ödülü' almıştı. 69. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde (2019) ise 'En İyi İlk Film Ödülü', Köln’de yaşayan genç Müslümanlardan oluşan küçük bir cemaatteki yaşantıyı anlatan ‘Oray’ filminin yönetmeni Mehmet Akif Büyükatalay'a verilmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN