Dijital oyunlar ölüm saçıyor | Mavi Balina oyunundan korumak için çocuğunuza zaman ayırın

Dijital oyunlar ölüm saçıyor | Mavi Balina oyunundan korumak için çocuğunuza zaman ayırın

Çocuklarınızı Mavi Balina'dan korumak için "Çocuklarınızla zaman geçirin" Mavi Balina gibi oyunların çocukları ölüme sürüklediğini belirten Prof. Dr. Eda Balkaş Erdoğan, ailelere, “Çocuklarınızla zaman geçirin” tavsiyesinde bulundu.

Son olarak bir Adana’da 13 yaşındaki Emine Karadağ adlı bir çocuğun oyundaki talimatları yerine getirerek babasının av tüfeği ile intihar etmesini değerlendiren İletişim Bilimleri ve Aile İçi İletişim Uzmanı Prof. Dr. Eda Balkaş Erdoğan, “Çocuklarımızla kurduğumuz bağlar, hayatlarının bir parçası olmak bu kadar önemli. Etkili iletişim, yani onların söylediklerini duymak, hatta gerçekten dinlemek, sözlerine kulak vermek, bir sorun yaşadıklarında size gelip anlatmalarını sağlamak lazım. Bunlar olmayınca, ya da kopukluklar başlayınca, çocuklar ailenin yerine dijital oyunları, teknolojiyi ve teknoloji meraklısı arkadaşları koyar. Tüm zamanlarını bu oyunlarla geçirmeye başlarlar.

Sömestre tatilinden unutulmaz gözlemlerle döndüm. Tatil yaptığımız otelde, tüm çocuklar, abartısız yaşları 7-12 arasındaki tüm çocuklar ellerinde tablet ve cep telefonlarıyla, ekrana yapışmış haldeydiler. Hatta beynime öyle bir görüntü kazındı ki, anlatamam. Otelin geniş ve uzun koridorlarında ellerinde tablet ve telefonla yürüyen çocuklar... Önlerine bakmadan, gözlerini kırpmadan İnanılmaz bir görüntüydü. İşte burada yoksunluk ,bağımlılık, onsuz yapamama duygusunu görüyorsunuz ki çok tehlikeli. Anne babalar da çocukların yanlarında hiçbir şey demeden bu süreç sanki normalmiş gibi yürüyorlar. Sevgili anne ve babalar, siz rahat tatil yapacaksınız diye, çocuklarınızın teknolojiye gömülmesine nasıl izin verirsiniz? Çocuklar düzgün yürüyemiyorlardı bile. Elindeki ölüm saçan teknolojiyi bırakamıyorlar belli. Ama tatilde sizler çocuklarınızla birlikte planlar yapıp, onlarla gerçekten bir şeyler paylaşıp, onları dinlemezseniz, sizlerin de ellerinde tablet ve telefonlar olursa, o zaman yaklaşan tehlikeleri de göremezsiniz. Çocuklarımızı bu dijital tehlikeden korumak ancak etkili iletişimle mümkün olur. Çocuğun hayatının içinde olmakla mümkün olur. Gerekirse teknolojiyi de paylaşın lütfen.. Oynadığı oyunlarla ilgilenin. Kontrol amaçlı değil sadece paylaşım amaçlı. Ben aynı zamanda bir anneyim ve öyle yapıyorum. Kızımla birlikle oynuyoruz. Onunla teknolojiyi paylaştığım için, zararlarını anlatmam da daha kolay oluyor. Yasaklar çözüm değil. Anlatmak, bıkmadan, usanmadan anlatmak gerekir. Çocuğunuzla yakın olmadıkça, onu koruyamazsınız. Yakın olmak için önyargıları bırakın" diye konuştu.

19-02/01/mavi-balina.jpg

OYUNDAN KURTULANLAR AÇIKLADI

WhatsApp mesajı ile gelen bir link ile katıldı

Hindistan'ın güney doğusundaki Karaikal şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Alexander isimli bir kişi de, intihar oyunundan kardeşinin durumdan haberdar olarak polise haber vermesi ile kurtuldu.

22 yaşındaki genç adam, Mavi Balina oyunu ile WhatsApp mesajlaşma programı üzerinden kendisine yollanan bir link aracılığı ile tanıştığını açıklayarak şunları söyledi:

"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor.

Alexander, 50 aşamadan oluşan sürecin en ünlü görevlerinden birini yerine getirdiğini de anlatıyor:

"Akkaraivattam mezarlığına da gece yarısı gibi gittim ve burada bir selfie çekerek sosyal medyada bu fotoğrafı paylaştım. Her gün yalnız başıma korku filmleri izlemek zorundaydım ki bunun da amacı kurbanların korku içinde yaşamasını sağlamaktı

"Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım."

NDTV isimli yayın kuruluşunun haberine göre, Alexander, polis evine geldiği sırada koluna bıçakla balina kazımak üzereydi.

'Eğer tamamlamazsam annem ölecekti'

Ölümlü vakaların son aylarda giderek arttığı Hindistan'da, 17 yaşındaki bir kız göle atlayarak intihar etmek üzere iken kurtarıldı.

Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine "son aşamayı" yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi.

Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, "Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti" dediği belirtildi.

Temmuz ayı içerisinde 14 yaşındaki Manpreet Singh isimli bir Hintli çocuk da Mavi Balina isimli oyunu oynadığını arkadaşlarına söyledikten birkaç gün sonra intihar etmişti.

'Oyunun sonu, zamanın doldu'

2015 yılında Rusya'da başlayan akımın kurbanları çoğunlukla "daha kolay yönlendirilebilir" 18 yaş altı gençlerden oluşuyordu.

Ancak yıllar içinde vakaların yaş aralığı da değişmeye başladı. Haziran ayı içinde Arjantin'de kendisini bir su tankının üzerinden atmak isterken kurtarılan kişi 22 yaşında bir anneydi.

Genç kadının kendisini kurtaran polislere, Mavi Balina oyununu oynadığını söylediği aktarıldı.

22 yaşındaki Arjantinli annenin intihara kalkışmadan önce, "Oyunun sonu, zamanın doldu" isimli bir mesaj aldığını söylediği de ifade edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN