Dokunulamayan damarı açan Türk

Dokunulamayan damarı açan Türk

Türkiye, tıpta çığır açacak bir operasyona ev sahipliği yaptı. Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ndeki ameliyatta, tıkanmış riskli bir beyin damarı müdahale ile açıldı. Öğretim Üyesi Gökhan Özdemir, ‘Şu anda literatürde bu vakanın örneği yok’ dedi.

Konya’da tıpta çığır açacak bir operasyona imza atıldı. Beynin küçük ve hayati önem taşıyan damarındaki tıkanıklığı kritik müdahalesiyle açarak hastasını sağlığına kavuşturan Selçuk Üniversitesi (SÜ) Tıp Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Gökhan Özdemir, bu operasyon ile literatüre girdi. Beyin anjiyosunun son 2-3 yıldır dünyada uygulanmaya başladığını söyleyen Özdemir, Türkiye’de de bu yöntemin hızla yaygınlaştığını anlattı. Özdemir, önceki günlerde inmeye bağlı bir hastanın bilinç kaybı ve kısmi felç ile hastaneye getirildiğini aktardı.

Hastanın tetkiklerinde beyin damarında pıhtı tespit edildiğini ifade eden Özdemir, şunları anlattı: “Hastamız, ilk iki saat içerisinde başvurdu. MR filminde beyin sapı dediğimiz çok tehlikeli bölgede, kalp ve solunum merkezini besleyen atar damarda tıkanıklık olduğunu farkettik. Direkt tıkalı bölgeye girerek müdahaleyi yaptık ve hasta sağlığına kavuştu. Operasyonun ikinci gününde ise ayakta taburcu ettik. Beyni besleyen büyük damar tıkanıklıkları müdahale edilerek açılabiliyor. Fakat beyinde kalp ve solunum merkezini besleyen ‘PICA’ adını verdiğimiz damara müdahale yapılamamıştı. Çünkü bu damar küçük, teknik olarak tıkanıklığı tespit etmek çok zor. Bu ameliyatı dünyada ilk, ülkemizde ve üniversitemizde yapmış olduk. Şu anda literatürde bu vakanın örneği yok. Bu bölgedeki damar tıkanıklığı ani ölümlere sebep olabiliyor” dedi. Yaptığı cerrahi müdahalenin akademik yayınını da hazırladığını ifade eden Özdemir, tıp dünyasında otorite kabul edilen Acta Neurology dergisinde çalışmasının yayımlandığına dikkati çekti. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN