Elektronik sigara, bırakmak isteyenler için sakız ve banttan daha etkili

Elektronik sigara, bırakmak isteyenler için sakız ve banttan daha etkili

İngiltere’de yapılan bilimsel bir araştırma da eloktronik sigara kullanımının sigarayı bırakmak isteyenlere, sakız ve nikotin bantı gibi ürünlere kıyasla iki kat daha fazla destek sağladığı ortaya çıktı. 

KARAR/ALMANYA 

Zararları ve nikotin bağımlılığına neden olduğu için sık sık tartışma konusu olan elektronik sigaraların, sigara bağımlığını gidermek için diğer destek ürünlerine göre iki kat daha etkili olduğu ortaya çıktı. İngiltere’de yapılan bir araştırmada sigarayı bırakma isteyen 900 kişi bir yıl boyunca izlendi. Bu kişilerden E-sigara kullananların 5’de 1’i sigarayı bırakmayı başarırken, diğer destek ürünlerini kullananların sadece 10’da 1'İ sigarayı bırakabildi. 

İngiltere’nin saygın bilimsel dergilerinden New England Journal of Medicine’de yayımlanan sonuçlar  konu hakkında yapılan en ciddi ve kapsamlı araştırmalardan biri olarak görülüyor. Dünya genelinde her yıl 6 milyon kişinin sigaranın direk yan etkileri nedeniyle hayatını kaybettiği belirtilirken,  araştırma sigarayı bırakma konusunda e-sigaraların katkısı bağlamında önemli bir aşama olarak görülüyor. Hiç bir destek almaksızın kendi iradeleri ile sigarayı bırakmayı başaranlar tüm sigarayı bırakanlar arasında yüzde 3 gibi düşük bir orana sahip.

Hollanda’nın Maastricht kendinde bulunan Care and Public Health Research Enstütüsü’nden Onno van Schayck araştırma hakkında ‘E sigaraların sigarayı bırakma da artı değer sağladığınan dair gerçek veriler sunan ilk araştırmalardan biri“ derken, Alman Kanser Araştırmaları Merkezi’nden Ursula Mons da “Bu zamana kadar E sigaraların tütün alışkanlığındaki etkileri üzerin benzeri sadece iki çalışma oldu’’ diyerek araştırmanın önemine dikkat çekti. 

Araştırmada e-sigaranın sadece tütün ürünlerinden uzaklaştırdığı ancak nikotin bağımlılığının sürdüğü ise dikkat çekiyor. Sigarayı bıraktığın söyleyen 5’te birlik grupun çoğunluğu e-sigara kullanarak nikotin ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Araştırmanın bir diğer eleştirileren yönü ise sadece uzun süredir sigara kullananlar üzerinde uygulanması. Bu kişiler çoğu kez sağlık nedeniyle sigara alışkınlıkların değiştiriyor. Ancak e-sigara başta ABD olmak üzere hızla gelişen ürün çeşiti ile bir çok gencin nikotin bağımlısı olmasına da yol açıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN