Ezberin ötesindeki İran bu filmlerde

Ezberin ötesindeki İran bu filmlerde

Bugünlerde bütün dünyanın yeniden gözlerini üzerine çevirdiği İran’ı ve İran toplumunu sinemanın dilinden anlamak ve tanımak için harika bir fırsat: İstanbul 17-19 Ocak tarihlerinde ‘İran Film Günleri’ne ev sahipliği yapacak.

SALİHA SULTAN

İlk uzun metraj filmi 1900’lerin başında Ermeni asıllı yönetmen Ovans Oganyas tarafından çekilen ‘Abi ve Rabi’ filminin ardından1990’lardan sonra özellikle dram türündeki filmleriyle yükselişiyle dikkati çeken İran sinemasının son dönem filmleri gelecek hafta İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor. ABD ile yaşadığı politik gerilimin ardından bugünlerde siyasetinden, gündelik yaşamına, yasak ve baskı iddialarından toplumun yaşam tarzına bütün dünyanın merak konusu haline gelen İran’ı anlamak ve tanımak için harika bir fırsat sunan filmler, İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu Kültür Ataşeliği ve Beyoğlu Belediyesi iş birliği ile izleyiciye sunuluyor. 17-19 Ocak’ta Beyoğlu Akademi’de gerçekleşirilecek ‘İran Film Günleri’nde İran sinemasının son döneminde dünya festivallerinde ödülleri toplayan ve ülkesinde de gişe başarısı yakalayan 9 filmlik özel seçki izleyiciyle buluşacak.

20-01/14/1-1579033949.jpg
Bugün

Etkinlikte, İran sinemasında ‘Genç Mecid Mecidi’ olarak anılan Rıza Mirkerimi’nin ‘Bugün’, en iyi yönetmen dalında ‘Güney Kore Film Ödülü’ alan Behruz Afkhami’nin ‘Azerşahduh, Perviz ve Diğerleri’, politik komedi filmleriyle tanınan Kemal Tebrizi’nin ‘Hayalin Tatlı Tadı’, bu yıl ülkesinde ‘Yılın İslam Devrimi Sanatçısı’ seçilen İbrahim Hatemikia’nin ‘Koruma’, Abdul Hassan Barzideh’in 1998’de 10 İranlı diplomatın öldürülmesini işleyen ‘Mezar-ı Şerif’, Abolhassan Davoodi’nin yönetmenine en iyi yönetmen ödülü kazandıran ‘Deli Yüz’, hikaye yazarı ve kadın yönetmen Narges Abyar’ın ‘Künye 143’, ‘Mecidi’nin Hikayeleri’ dizisinin ürnlü yönetmeni Kiyumers Pur Ahmed’in ‘Ayakkabılarım Nerede?’, Davud Bidel’in ‘Bir Zamanlar Aşk ve İhanet’ filmleri ücretsiz gösterimlerle izleyiciyle buluşacak. Ayrıca 18 Ocak’ta moderatörlüğünü çevirmen ve yönetmen Farhad Eivazi’nin üstleneceği , Abolhassan Davoodi ve Türk yönetmen Faysal Soysal’ın konuşmacı olacağı ve İran sinemasının konuşulacağı bir panel de gerçekleşecek.

20-01/14/2-1579033959.jpg

Künye 143

SAVAŞ KARŞITI İRAN FİLMİ

İran İslam Televizyonu’nda yayınlanan ‘Derin Devlet’ dizisinin de yönetmeni olan İranlı yönetmen Abdul Hassan Barzideh’in 2015 yapımı ‘Mezar-ı Şerif’ filmi, 1998’de Afganistan’daki Mezar-ı Şerif konsolosluğuna Taliban tarafından düzenlenen saldırıda İranlı diplomatların hayatını kaybetmesini anlatıyor. Hayatta kalan diplomat Medet Şah-Seven’in savaşın ortasında İran’a dönmek için yaptığı 19 günlük yolculuk sırasında Afganlı bir ailenin kendisine yardım edişini anlatan film, İran sinemasında savaş karşıtı film olarak anılıyor. Filmde Hüseyin Yari, Mehtap Kerameti, Mesut Rayigan, Ali Atai, Mesut Şahei, Ammar Tafti ve İbrahim Barzide gibi meşhur oyuncular rol alıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN