‘Kuşlar’ anısına sarmaşık gibi heykel

‘Kuşlar’ anısına sarmaşık gibi heykel

Heykeltıraş Seyhun Topuz’un ‘Kuzgun Acar Anısına’ isimli çalışması Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin Boğaz manzaralı terasındaki duvarda sergilenmeye başlandı. Dokuz parçadan oluşan dev bakır heykel duvarı sarmaşık gibi sarıyor.

Geometrik soyut çalışmalarıyla Türkiye heykel sanatında önemli bir yeri olan Seyhun Topuz’un ‘Kuzgun Acar Anısına’ isimli eseri Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin (SSM) bahçesinde sergilenmeye başlandı. Antrasit renkteki duvar üzerindeki beyaz heykel dokuz parçadan oluşuyor. Dokuzuncu parçayı görebilmeniz için duvarın arkasına geçmeniz gerekiyor. Zira Topuz’un çalışması duvarı adeta bir sarmaşık gibi sarıp sarmalıyor.

18-07/21/21krr02kuzgunacar-copy.jpg

Topuz,  sanatçı Kuzgun Acar’ın ölümünün 40’ıncı yılı vesilesiyle restore edilerek 2016 yılında SSM’de sergilenen ‘Kuşlar-Soyut Kompozisyon’dan ilhamla bu eseri üretti. Topuz’un heykeli, Acar’ın eserinin sergilendiği SSM’nin Boğaz manzaralı terasında yerini aldı. SSM Müdürü Dr. Nazan Ölçer, Kuzgun Acar’ın ‘Kuşlar-Soyut Kompozisyon’ adlı eserinin 2013’te Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından izinle İstanbul Manifaturacılar Çarşısı’ndaki (İMÇ) yerinden çıkarılıp üç yılda restore edilerek 2016’da SSM’de sergilendiğini anımsattı. O eserin yerine şimdi de onun anısına bir çalışmanın yer aldığını kaydeden Ölçer “Seyhun Topuz, dokuz parçadan oluşan düzenlemesini, Kuzgun Acar’ın İstanbul’un simgeleri arasında yer alan bu eserinden ilhamla üretti. Heykel sanatının kitlelerle iletişim kurmasını sağlayan değerli iki sanatçının eserlerini müzemizde sergilemek bizim için ayrı bir gurur kaynağı. Bu sergiyi takiben heykel sanatının önemli temsilcilerini, her yaz müzemizin bahçesinde sanatseverlerle buluşturmaya devam etmeyi diliyoruz” dedi.

18-07/21/21krr02kuzgunacar2.jpg

Seyhun Topuz ise 48 yaşında vefat eden Kuzgun Acar’ın anısına bir heykel çalışması yapmanın kendisi için kıvanç verici olduğunu söyledi. Topuz Seyhun Topuz ise şunları söyledi: “2016’da Kuzgun Acar’ın demir soyutlaması ‘Kuşlar-Soyut Kompozisyon’u misafir eden SSM’nin bahçesindeki Fıstıklı Teras’ta ‘Kuzgun Acar Anısına’ adlı düzenlememin sergilenmesinden büyük mutluluk duyuyorum. Antrasit renkli duvar üzerinde bakır malzemeyle gerçekleştirdiğim ve dokuz parçadan oluşan bu düzenlemeyi Kuzgun Acar’a derin bir saygıyla büyük keyif alarak ürettim. İzleyicinin Kuzgun’a göndermeler bulacağı bu eser, benim dışavurumcu tavrımın dinamizmiyle şekillendi.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN