Sabah namazı saat kaça kadar kılınır? Sabah namazı kılınışı

Sabah namazı saat kaça kadar kılınır? Sabah namazı kılınışı

Sabah erken saatlerde okunan ve birçok Müslüman’ın kalkmakta güçlük geçtiği, ancak büyük sevap olan ‘sabah namazı kazası ne zamana kadar kılınır? ve sabah namazı saat kaçta kadar kılınır?’ soruları, namazı kaçıran Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Bu konu ile ilgili tüm gelişmelere karar.com’dan ulaşabilirsiniz.

Namaz vaktinde uyanamayanlar, sabah namazının saat kaça kadar kılınacağını merak ediyor. Müslümanlara, ‘Siz sabah vaktinde kalkıp namaz kılmanın faziletini bilseydiniz, sürüne sürüne yataktan kalmak isterdiniz’ şeklinde o vakitte kılınan namazın önemi vurgulanmıştı. Kaçıranlar ise ‘Sabah namazı saat kaça kadar kılınır? Sabah namazı kazası ne zamana kadar yapılır ve sabah namazı nasıl kılınır?’ gibi konuları araştırıyor. İşte aradıklarınız…

SABAH NAMAZI NE ZAMANA KADAR KILINIR?

Sabah namazının vakti imsakla birlikte başlar, güneşin doğmasıyla tamamlanır. Namaz bitmeden güneş doğmaya başlarsa namaz bozulur. Sabah namazının kazasını da kerahet vakti çıkmasının ardından, yani güneş doğup bir mızrak boyu yükseldikten sonra kılmak gerekiyor. Bir günün sabah namazı öğleye dek kaza edildiği takdirde hem farzı hem de sünneti kılınır. Sünnetini kaza ederken, ‘Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya.’ denir. Farzını kaza ederken, ‘Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya.’ şeklinde niyet edilir. Sabah namazı o günün öğle vaktine dek kaza edilmemesi durumunda sadece farzı kılınır. Bundan sonra sünnetin kazası gerekmez.

SABAH NAMAZI NASIL KILINIR?

Sabah Namazı ilk başta ‘2 rekat sünnet’ ardından ‘2 rekat Farz’ olarak eda edilir.

NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

SABAH NAMAZININ 2 REKÂT SÜNNETİNİN KILINIŞI

Sabah Namazının Sünneti 1. Rekat

Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya”

Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve “Allahu Ekber” denir.

-Sübhaneke okunur.

Euzü Besmele çekilir: “Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahirrahmanirrahim”

-Fatiha okunur.

-Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
“Allahu Ekber” denir ve rükuya eğilinir: “Sübhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
Rükudan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir.
“Allahu Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir. “Allahu Ekber” denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar. “Allahu Ekber” denir ve secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir.
“Allahu Ekber” denir ve İkinci rekat için ayağa kalkılır.

Sabah Namazının Sünneti 2. Rekat

Besmele çekilir: “Bismillahirrahmanirrahim”

– Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
“Allahu Ekber” denir ve rükua eğilinir: “Sübhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
Rükü'dan doğrulur: “Semi Allahulimenhamide – Rabbena lekel Hamd” denir.
“Allahu Ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir. “Allahu Ekber” denir ve doğrularak oturulur, sonra tekrar “Allahu Ekber” denir ve secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir.
“Allahu Ekber” denir ve oturulur.
– Ettehiyyatü okunur.
– Salli ve Barik duaları okunur.
– Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.
Selam verilir. Önce sağa sonra ise sola selam vermek sureti ile selam verilir. Selam şöyle verilir. “Esselamu Aleyküm Ve Rahmetullah” denir.

*Sabah namazının farzı ile sünnetinin kılınmasında farklar şunlardır; sabah namazının farzını kılmadan önce kamet getirilmesi gerekir. Sabah namazının farzından önce edilen niyet farzını kılmaya şeklinde edilir. Onun dışında sabah namazının sünneti ile farzının kılınışı aynıdır.

19-07/16/imsak-vakti-shutter_16_9_1557346147-880x495.jpg

ŞAFİ MEZHEBİNDE SABAH NAMAZI NASIL KILINIR?

Şafilere göre sabah namazı aynen yukarıda belirtildiği gibidir. Tek farkı sübhaneke duasının yerine veccehtu duasının ve Şafi mezhebinde okunan Ettehiyyatü duasının okunmasıdır. Bununla beraber Şafi mezhebinde Sabah namazının farzının ikinci rekatında rükudan doğrulduktan sonra kunut duası okunmasıdır. Kunut duası okunmasının ardından yukarıda bildirildiği gibi namaza devam edilir ve bu şekilde sabah namazı tamamlanır. Kunut duasını okumak, Şafi mezhebinde kuvvetli bir sünnet olduğundan ötürü okunmadığı zaman sehiv secdesi yapmak gerekiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN