Sigara tiryakisi artınca denetçiler takibe alındı

Sigara tiryakisi artınca denetçiler takibe alındı

Tütün kullanma oranlarındaki artış üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı, kurduğu bir sistem üzerinden sigara yasağını denetleyen personelini artık ‘canlı takip’ edecek.

Sigaraya karşı ciddi mücadele başlatan Sağlık Bakanlığı, sigara içme alışkanlığında yaşanan kısmi artış üzerine denetimlerine ilişkin yeni düzenlemeler yaptı. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Daire Başkanı Sertaç Polat, çağrı merkezi aracılığıyla denetim ekiplerini online olarak takip etmeye başladıklarını ifade etti. Polat, şunları söyledi: “Şu an denetim ekiplerimiz kaç kilometreye ne kadar sürede intikal ediyor, hangi işletmede kaç dakika kalmış, orada hangi işlemleri uygulamış, fotoğraf ve video kayıtlarının tamamını sistem üzerinden takip ediyoruz. Denetim mekanizmasında bir aksilik olması durumunda ise çağrı merkezimizin önce ilgili şube müdürünü, daha sonra halk sağlığı müdürünü, merkezdeki yöneticileri arayarak ‘Burada bir aksaklık var, denetim ekipleri intikal etmemiş ve gerekli işlemi yapmamışlar.’ diye gerekli uyarılarda bulunuyoruz. Biz de derhal müdahale ederek oradaki problemi çözme yöntemini geliştiriyoruz. Tabletler üzerinden denetim ekiplerini takip ediyoruz.”   

Polat, çapraz denetimler sayesinde denetimlerdeki ihlal yakalama oranlarının 5 kat arttığını ifade ederek “İller arasında da çapraz denetim uygulamasına geçtik. Ankara’daki ekibimiz Diyarbakır’a, Diyarbakır’daki ekibimiz Antalya’ya giderek orada belirli sürelerle bu denetim faaliyetlerini gerçekleştiriyor. Ekiplerimizin tanınırlığı ve görünürlüğü kayboldu. Bu kez işletmeler dışarıdan gelen bir ekibi tanımıyor. Sokağın başından girdiği zaman birbirleri ile haberleşemiyorlar. Haberleşemedikleri için ihlalleri biz otomatik olarak tespit ediyoruz” dedi.

RADİKAL VE AGRESİF MÜCADELE BAŞLIYOR

Sertaç Polat, vatandaşlara ALO 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi hattından ihbarda bulunmaları çağrısında bulunarak “7 gün 24 saat vatandaşlarımız bize ALO 184 hattına ihbar bırakabilirler. İhbarları düştükten en geç 2 saat sonra denetim ekiplerimiz o işletmeye intikal ederek gerekli cezayı uyguluyor” dedi. Denetimler sonrasında verilen kapatma cezalarına ilişkin de bilgi veren Polat, 3 para cezasından sonra işletmeye kapatma cezası uyguladıklarını söyledi. 2 bin 120 işletmeye kapatma cezası uygulandığına dikkati çeken Polat, işletmeler kanuna uyum sağlayıncaya kadar en radikal ve en agresif mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN