Yıldız Moran’ın 86 karelik masalı

Yıldız Moran’ın 86 karelik masalı

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi, 2018’in son sergisinde Yıldız Moran’ın ilk defa gün ışığına çıkacak fotoğraflarının da yer aldığı bir seçki sundu. ‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’ isimli sergide sanatçının 12 yıllık fotoğraf yolculuğunu yansıtan 86 karesi yer alıyor.

Kendisinden sonra gelen kuşakların fotoğraf yaklaşımlarına önemli katkılarda bulunan, Türkiye’nin akademik eğitim almış profesyonel ilk kadın fotoğraf sanatçısı Yıldız Moran’ın 86 siyah-beyaz yapıtının yer aldığı sergi, yaşasaydı bugün 86 yaşında olacak sanatçıya bir saygı duruşunda bulunuyor. Merih Akoğul’un küratörlüğünde düzenlenen ‘Yıldız Moran: Bir Dağ Masalı’, sanatçının doğa, soyut, manzara, portre, yaşam, Anadolu, İstanbul, yurtdışı gibi farklı konularda ilk defa sergilenen siyah beyaz fotoğraflarını da bir araya getiriyor.

18-12/06/kar02-yildiz.jpg

12 Mayıs 2019’a kadar sürecek serginin küratörü Merih Akoğul, Yıldız Moran’ın fotoğraflarının çekildikleri dönemden günümüze fotoğraf tutkunları tarafından hayranlıkla izlendiğine dikkat çekti. Akoğul “Moran’ın fotoğraflarında yansıttığı atmosfer, adeta sihirli bir dağ masalından kopup gelmiştir. Dağ, insanların hayranlıkla baktığı, zirvesinde olmayı arzuladığı, ardına güvenle saklanabileceğini düşündüğü coğrafi bir oluşumdur ve tıpkı evrendeki tüm diğer nesneler gibi, bakanların niyetlerine göre kendine ait yüzlerinden birini göstermeyi seçer” dedi. 50’li yılların başında yapıtlarını üretmiş, en önemli fotoğrafçılardan biri olan Moran, 1950’den 1962’ye kadar olan dönemde, ömrünün toplam 12 yılını bu işe adadı. Özellikle Anadolu’da çektiği karelerinde insan sevgisi, sanatsal duyarlılık ve fotoğraf sezgisini aynı çizgi üzerinde buluşturarak, kendine farklı bir alan açtı. Yalnızca o günlerin fotoğraf yaklaşımlarını değil, içinde yaşadığımız dönemin yeni sanat görüşlerini de kapsayan, fotoğraflarını çektiği insanları yaşadıkları coğrafya ile özenle birleştiren, içi lirizmle örülmüş bu izlenimci estetik, Moran’ın fotoğraflarının en önemli özelliğini oluşturuyor.

18-12/06/kar02-yildiz3.jpg18-12/06/kar02-yildiz3.jpg

Fotoğrafta evrensel bir dili, kendi bakış açısı üzerinden lirik bir biçimde ileten Moran, ‘zamansız’ olarak adlandırılan fotoğraflarıyla tek başına ekol haline geliyor. Doğu’nun geleneğiyle Batı’nın estetiğini başarıyla fotoğraflarına taşıyan Yıldız Moran, sadece siyah-beyaz olarak çektiği kareleriyle insanların ve coğrafyaların üzerinde yansıyan ışık ve gölge dünyasını, kendine özgü kompozisyonlarla geleceğe miras bırakıyor.

18-12/06/kar02-yildiz2-1544052212.jpg

Bugün yaşasa 86 yaşında olacak Yıldız Moran, iki yıl İngiltere’de Bloomsbury Technical College’de ve Ealing Technical College’de fotoğraf eğitimi gördükten sonra, Old Vic Tiyatrosu’nun meşhur fotoğrafçısı John Vickers’ın yanında fotoğrafçılığa başladı. İlk sergisini 1953 yılında Cambridge’te açtı.1954 Londra’da beş sergi daha gerçekleştirdi. Çeşitli Avrupa ülkelerini gezerek İspanya ve Portekiz’i kapsayan bir fotoğraf kitabı hazırladıktan sonra 1954 yılında Türkiye’ye dönen Moran, 1955-1962 yılları arasında beş kişisel sergiye imza attı. 1963’te Özdemir Asaf ile evlenen Moran, 1970’de İstanbul’da açtı. Sonrasında yalnızca retrospektif sergilerde yer aldı. Profesyonel fotoğrafçılığı bırakarak, sözlük yazarlığı ve çevirmenlik yapmaya başladı. Özdemir Asaf’ın tüm eserlerini yayına hazırladı, şiirlerinden ve düzyazılarından İngilizceye çeviriler yaptı. 1995’te yaşamını yitirdi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN