İsrail Gazze’yi bombaladı: Yaralılar var

İsrail Gazze’yi bombaladı: Yaralılar var

ABD'nin Kudüs kararını protesto eden Filistinlilere müdahale ederek 2 kişyi öldüren İsrail, bugün de abluka altındaki Gazze'ye 3 hava saldırısı düzenledi. Saldırıda 2 Filistinli şehit oldu. Hamas ise Filistinlileri İsrail ordusuyla çatışmaya çağırdı.

İsrali bir kez daha Abluka altındaki Gazze'yi vurdu. Dün ABD'nin Kudüs kararını protesto eden sivillere sert müdahale de bulunan ve gerçek mermiler kullan İsrail,  Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait 3 farklı noktaya saldırı düzenledi. Saldırılarda 2 Filistinli hayatını kaybetti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin güneyine düzenlediği hava saldırısında 20 yaşındaki Filistinli genç Abdullah el-Atl ile 30 yaşındaki Muhammed es-Safedi'nin öldüğünü açıkladı.

17-12/09/5-1512809586.jpg

Gazze'deki emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait 3 farklı noktaya saldırı düzenledi.

17-12/09/1-1512809563.jpg

Kaynaklar, Gazze'nin orta kesimindeki bir noktaya 3, güney kesimindeki Han Yunus kentinde bir noktaya 2, kuzeyine de 2 füze ile saldırı gerçekleştirildiği aktarıldı. İsrail'in, dün akşam abluka altındaki Gazze'nin batı ve kuzey kesimlerinde 3 farklı noktaya düzenlediği hava saldırılarında 1'i çocuk 15 kişi yaralanmıştı.

GÖSTERİLERDE 217 KİŞİ YARALANDI

Filistin sağlık kuruluşları, Filistin genelinde dün yapılan gösterilere İsrail güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu toplam 217 Filistinli’nin yaralandığını açıkladı. Hamas’ın önde gelen liderlerinden Fethi Hammad, dün yaptığı açıklamada büyükelçiliğini Kudüs’e taşımak isteyen herkesin Filistinlilerin düşmanı olduğunu belirtti.

17-12/09/2-1512809568.jpg

Öte yandan, ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, BM’de yaptığı konuşmada Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu açık bir şekilde tanıdıklarını tekrarladı. Haley, ABD’nin kalıcı bir barış anlaşmasını gerçekleştirmek istediğini iddia ederek, BM’yi taraflı davranmakla suçladı. Halley, BM’nin İsrail’e kaşı dünyanın en önde gelen düşmanca davranan merkezi olduğunu öne sürdü. Nikki Haley, "İsrail asla BM veya İsrail’in güvenliğini dikkate almayan herhangi bir ülkeler topluluğu tarafından bir anlaşmaya zorlanamaz, zorlanmamalıdır” diye konuştu.

17-12/09/3-1512809573.jpg

Bu arada ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına tepki olarak Mısır, Irak, Türkiye, Tunus ve İran’da büyük gösteriler yapıldı. Doğu Asya Müslüman ülkelerinden Malezya, Bangladeş, Pakistan, Afganistan, Hindistan’ın Keşmir bölgesinde ve Endonezya’da da gösteriler yapıldı.

17-12/09/6-1512809593.jpg

DOĞU KUDÜS'TE 330 BİN FİLİSTİNLİ YAŞIYOR

İsrail Kudüs’ü başkenti olarak kabul ederken, Filistin Doğu Kudüs’ü kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak görüyor. Doğu Kudüs’te 330 bin Filistinli yaşıyor. İsrail, Doğu Kudüs’te onlarca yerleşim bölgesine 200 bin Yahudi yerleştirdi. Ancak bu uluslararası kanunlara göre illegal kabul edildi. İsrail, daha önce Ürdün’ün elinde bulunan Doğu Kudüs’ü 1967’deki altı gün savaşlarında işgal etmesinin ardından 1980 yılında topraklarına kattı ancak bu durum BM tarafından kabul edilmedi. İsrail yönetim birimlerinin çoğunu Kudüs’e taşırken, BM Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımayınca yabancı elçilikler Tel Aviv’de kaldı. 1993 yılında imzalanan Filistin-İsrail barış anlaşmasına göre Kudüs’ün nihai statüsünün ileri safhalarda barış görüşmeleri ile tespit edilmesi kararlaştırıldı. İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler 2014 yılında kesintiye uğradı. ABD, İsrail ile Filistin arasındaki görüşmelere arabuluculuk yaparken, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklamasından sonra Filistinli yetkililer ABD’nin ilerideki görüşmelerde arabulucuk vasfını yitirdiğini söyledi. 

17-12/09/4-1512809579.jpg

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN