New york canisi hastane odasında DEAŞ bayrağı astırmak istedi

New york canisi hastane odasında DEAŞ bayrağı astırmak istedi

ABD'nin New York şehrinde bulunan bisiklet yolundaki yayaların üzerine ateş açılması sonucu 8 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısının faili Özbek asıllı Sayfullo Saipov'un Brooklyn Köprüsü'ne saldırmayı planladığı öğrenildi. Zanlının hastane odasına terör örgütü DEAŞ bayrağı asılmasını istedi. Saldırıyla ilgili 1 Özbek vatandaşı daha gözaltına alındı

Geçtiğimiz gün ABD'nin New York şehrinde bulunan Manhattan bölgesinde bisiklet yolundaki yayaların üzerine ateş açılması sonucu8 kişinin hayatını kaybettiği en az 12 kişinin de yaralandığı saldırının failiyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıktı.

ABD'nin New York kentinde, kullandığı kamyoneti bisiklet yolundaki insanların üstüne sürerek 8 kişinin ölümüne ve en az 12 kişinin yaralanmasına neden olan Özbek asıllı Sayfullo Saipov adlı zanlının, polise verdiği ilk ifadesinde suçunu kabul ettiği bildirildi.

İfade sırasında tekerlekli sandalyeye oturtulan Saipov'un resmi çizilerek paylaşıldı.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, saldırının ardından polis tarafından karnından vurulan ve hastaneye kaldırılan Saipov, hastanede saldırıyla ilgili ilk ifadesini verdi.

SUÇUNU KABUL ETTİ

Saipov'un bu ifadesinde, saldırıyı "terör örgütü DEAŞ adına işlediğini kabul ettiği" belirtildi.

Saldırıyı gerçekleştiren Özbek asıllı Sayfullo Saipov'un saldırı sonrası Brooklyn Köprüsü'nde yayaların üzerine araç sürmeyi planladığı öğrenilirken Saipov, odasına terör örgütü DEAŞ bayrağı asılmasını istedi.

Saipov, terör suçlamalarının yanı sıra şiddet olaylarına ve motorlu taşıtların tahrip edilmesine ilişkin suçlamalarla karşı karşıya kaldığı öğrenilirken bisiklet yolundaki saldırı sonrası saldırılarına devam etmeyi planladığı öğrenildi.

KALABALIK OLUR DİYE CADILAR BAYRAMI'NI SEÇTİ

Federal Savcılar, Özbek asıllık 29 yaşındaki bir göçmen olan Sayfullo Saipov'a terör örgütü DEAŞ destekçisi olduğunu doğrularken saldırganın verdiği ifadeye göre, yaklaşık bir yıl önce ABD'ye saldırı planlamaya başladığını ve iki ay önce "sivillere maksimum zarar vermek için" bir araç kullanmaya karar verdiğini söyledi.
Saipov, caddelerin daha kalabalık olacağı düşüncesiyle "Cadılar Bayramı" olarak bilinen günde saldırıyı gerçekleştirdiğini söylediği belirtilirken Saipov'un ilk duruşmasında savunma yapmadığı ancak soruşturmayı yürüten federal yetkililerle iş birliğine devam edeceğini olaydan dolayı pişman olmadığını dile getirdiği belirtildi.

Saipov'un yanında bir bıçak torbası olduğu öğrenilirken saldırı sonrası kaçarken araçta unuttuğu kaydedildi.

Saipov, ABD'nin Irak'taki Müslümanları öldürülmesine ne tepki vereceğini soran bir video izledikten sonra saldırıyı gerçekleştirmek için motive olduğunu itiraf ettiği belirtilirken Saipov aracın ön ve arka camından terör örgütü DEAŞ bayrağı göstermeyi düşündüğünü söylediği belirtildi.

SALDIRIDA ÖLENLERİN KİMLİKLERİ AÇIKLANDI

Öte yandan New York polisi, saldırıda hayatını kaybedenlerin kimliklerini açıkladı.

Olayda yaşamını yitiren kişilerin, ABD vatandaşları Nicholas Cleves (23) ve Darren Drake (32), Belçika vatandaşı Anne Laure Decadt (31) ile Arjantin vatandaşları Hernan Mendoza (47), Diego Angelini (47), Alejandro Pagnucco (47), Ariel Erlij (48) ve Hernan Ferruchi (47) olduğu duyuruldu.

Arjantinli turistlerin, lise mezuniyetlerinin 30'uncu yıl dönümü dolayısıyla Manhattan'da bir araya geldikleri ve saldırı anında o bölgede bisikletle gezdikleri bilgisi de paylaşıldı.

ÖZBEK ASILLI BİR KİŞİ DAHA GÖZALTINA ALINDI

Ayrıca FBI, saldırıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle Muhammed Kadirov adlı bir Özbek vatandaşının arandığını, bu kişiyi görenlerin ilgili federal birimlere haber vermesini istedi. FBI, bu duyurudan birkaç saat sonra yeni bir açıklama yaparak Kadirov'un yakalandığını ifade etti.

Dünya Ticaret Merkezi yakınında geçen pazartesi günü kiralık bir kamyoneti bisiklet yolunda insanların üzerine süren saldırgan, 8 kişinin ölümüne, 12 kişinin yaralanmasına neden olmuştu. Özbek asıllı Sayfullo Saipov olduğu belirtilen saldırgan, bir okul aracına çarptıktan sonra kamyonetten inerek olay yerinden kaçmaya çalışırken polis tarafından karnından vurularak gözaltına alınmıştı. Saldırıda hayatını kaybeden 8 kişiden 5'inin Arjantinli turist, birinin Belçika, ikisinin ise ABD vatandaşı olduğu açıklanmıştı.

New York Valisi Andrew Cuomo, saldırganın terör örgütü DEAŞ'tan etkilendiğini ancak şu ana kadar tek kanıtın yalnız hareket ettiğini gösterdiğini bildirmişti.

TRUMP'TAN YEŞİL KART PROGRAMINI KALDIRMAK İÇİN ADIM

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, New York'u kana bulayan terör saldırısının sonrasında Yeşil Kart kura programını kaldırmayı planladığını söyledi.

Donald Trump, Saipov ile birlikte aynı göçmen zinciri içinde 23 kişinin daha ABD'ye geldiğini, bu kişilerin de olay kapsamında soruşturulduğunu söyledi.

Yeşil Kart, ABD vatandaşı olmayan kişilerle onların eş ve 21 yaşın altındaki bekar çoçuklarına, Amerika Birleşik Devletleri'nde ömür boyu oturma ve çalışma izni veren resmi belge verilen isim olarak epey rağbet görüyor. Yeşil Kart, resmi adıyla Permanent Resident Card (Daimi Oturma İzni) kişinin göçmenlik statüsünü göstermesi sebebiyle önem taşıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN