Putin'in tuhaf ısrarı

Putin'in tuhaf ısrarı

Kırım’ın işgalini meşrulaştırma planı havada kalan Moskova’dan ikinci hamle... Türkiye’nin yaptırdığı Cuma Camii’nin 21 Nisan olarak duyurulan açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı davet eden Putin, program gerçekleşmeyince tarihi güncelledi. Kurmaylarına ‘Erdoğan’ın olası ziyaretinin formatını 1 Haziran’a kadar hazırlayın’ talimatı verdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Dışişleri Bakanlığı’na, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırım’ın Simferopol kentindeki Cuma Camii’nin açılışına katılmak üzere Rusya’ya yapacağı olası ziyaretin formatını 1 Haziran’a kadar hazırlama talimatını verdi. Daha önce Putin, Erdoğan’ı Kırım’daki Cuma Camii’nin açılışına davet etmişti. Erdoğan’ın davete olumlu baktığı bildirilmişti.

Sputnik’in aktardığı Kremlin’in açıklamasında, “Rusya Dışişleri Bakanlığı’na, ilgili dini örgütlerin katılımıyla, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın, Simferopol’deki Cuma Camii’nin açılışına katılmak için Rusya’ya olası ziyaretinin formatını inceleme talimatı verildi” ifadeleri kullanıldı. Talimatın yerine getirildiğine dair raporun 1 Haziran’da teslim edilmesi gerektiği kaydedilirken sorumlu kişi olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov atandı. Kırım’daki Cuma Cami’ye açıış daveti ilk olarak yine Rus lidei Putin’in açıklamaları ile gündeme gelmişti. 21 Mart’ta işgal altındaki Kırım’da sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya gelen Putin  “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı davet ettim. O, bu konuda bilgiye sahip ve anladığım kadarıyla bu davete olumlu yaklaştı. Bakalım nasıl olacak, gelmeye zaman ve imkan bulacak mı?” demişti.

TASS’ın haberine göre Putin bu açıklamayı, sivil toplum temsilcileri ile yaptığı toplantı sırasında  Erdoğan’ı cami açılışına davet etmesini rica eden ve “Sizi kırmaz” diyen Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev’e yanıt verirken yaptı. 

İki lider, uçak krizinden hemen önce 23 Eylül 2015’de Moskova’daki Merkez Camii açılışını birlikte yapmışlardı. Kırım’daki Müslümanların ibadet edeceği en büyük ve en kapasiteli camisi olacak Cuma Cami’nin teslim tarihi 21 Nisan 2019 olarak planlanıyordu. Ancak caminin neden resmi açılışının yapılmadığı konusu ise bilinmiyor. Simferepol’de inşaatı büyük hızla devam eden cami 4 bin kişilik olacak. Büyük Cuma Camii’nin temeli 25 Eylül 2015’te törenle atılmıştı.

19-04/27/srar.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN