Uzmanından cep terapisti yorumu: Hissetmek gibi süreçler algoritmaya yüklenemez

Uzmanından cep terapisti yorumu: Hissetmek gibi süreçler algoritmaya yüklenemez

Son dönemde, ruh sağlığı sorunlarıyla başa çıkmak için yapay zeka destekli sohbet uygulamalarına başvuran kişi sayısında önemli bir artış gözlemleniyor. Psikiyatrist Uzman Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, bu yeni trendin avantajlarını ve endişelerini değerlendirdi. Sanal terapist uygulamaları, robot terapistler ve sosyal robotların bazılarının kısmen terapist gibi işlev gördüğüne işaret eden Uzm. Dr. Seda Oluğ, 'Hissetmek gibi süreçler algoritmaya yüklenemez' değerlendirmesini yaptı.

Uzman Dr. Oluğ, yapay zeka destekli terapist uygulamalarının kişilerin tedaviye daha kolay ulaşmasını sağladığını belirtti. Ancak, terapilerin sadece bilgi toplama ve tanı koyma süreçlerinden ibaret olmadığını vurguladı. Terapi odasında duygusal süreçlerin yaşandığını ve bunları bir algoritmaya yüklemenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Yapay zeka uygulamalarının ruh sağlığı alanında kullanımının artmasıyla ilgili olarak da konuşan Uzman Dr. Oluğ, bu uygulamaların şizofreni, depresyon, obsesif-kompülsif bozukluk gibi rahatsızlıkların erken teşhisine yardımcı olduğunu belirtti. Ayrıca, yapay zeka teknolojilerinin terapiye daha fazla insanın ulaşmasını sağladığını sözlerine ekledi.

Uzman Dr. Oluğ, yapay zeka destekli terapist uygulamalarının önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşacağını öngördü. Bu teknolojilerin doğal afetler veya salgın gibi durumlarda toplu terapi için kullanılabileceğini de belirtti.

Psikoterapi uygulamalarında yapay zeka kullanımının terapötik süreçlerin etkinliğinin artırılması, terapiye daha fazla insanın ulaşımı ve etkin kaynak kullanımı açısından avantajlar sunduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Oluğ, bu konudaki itirazlara da değinerek “Türkiye’ de ruh sağlığı alanında yapay zekanın kullanımına dair çeşitli araştırmalar yapılmaya başlanmakla beraber henüz yeni uygulamalardır. Yapay zekanın ruh sağlığı alanında kullanımına dair itirazlar, makine-bilgisayar temelli ve belirli algoritmalarla ilerleyen bir terapötik sürecin insanı anlamaya ve hissetmeye dair yaklaşımlardan uzak olduğu noktasındadır. İyileştirici süreç, sadece danışan hakkında bilgi toplamak ve tanı koymak temelinde ilerlemez. Terapi odasında bazen sadece karşılıklı susmak ve hissetmek gibi süreçler de vardır ki böyle bir süreci bir bilgisayarın algoritmasına yüklemek pek de olası değildir” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN