Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat! Bağırsaklarınız çürümüş olabilir: Bu belirtiler varsa sakın atlamayın

Yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat! Bağırsaklarınız çürümüş olabilir: Bu belirtiler varsa sakın atlamayın

Bağırsaklar, kendine özgü bakteri florası ve besinleri sindirmede hayati görevi ile tüm vücudun düzenli işleyebilmesinde hayati bir önem taşıyor. Ancak, disbiyozis denilen bir kavram, bağırsakların düzenli işleyemediğinin göstergesidir. Eğer yemek sonrası bu his oluyorsa dikkat! Bağırsaklarınız çürümüş olabilir. İşte, bağırsaklarınızın sağlıklı olmadığını gösteren belirtiler…

Yapılan araştırmalar, bağırsakların sağlığının birçok alanının ardındaki beyin olduğunu ortaya koyuyor. Diyabet riskinden zihinsel sağlığa kadar birçok şey, sindirim sistemimizde yaşayan trilyonlarca mikrobun durumundan etkileniyor. İyi veya kötü, bağırsak mikrobiyomu olarak adlandırılan bu küçük organizmalardan oluşan ekosistem, sağlığımız üzerinde önemli bir güce sahip. Bu florayı korumak için fermente gıdalar tüketmek, bolca uyumak ve stres seviyemizi düşürmek gibi adımlarla bağırsak sağlığımızı koruyabiliriz.

Ancak bazen hepimiz, bilim dünyasında "disbiyozis" olarak bilinen bağırsak bakterilerinin dengesiz dengesini deneyimleyebiliriz. Bu elbette sindirim semptomlarında kendini gösterir , ancak başka şekillerde de ortaya çıkabilir:

KABIZ

Bağırsak sağlığı bozulduğunda bağırsak hareketlerinin yavaşladığını fark ederiz. Nutrient Dergisi’nin 2022 yılındaki araştırmasına göre mikrobiyom, bağırsak hareketini doğrudan etkiliyor. Mikrobiyal dengesizlik kabızlığa yol açsa da dengeyi tekrardan sağlamak kabızlığı azaltabilir. Bu çalışmanın ardındaki araştırmacılar, doğru probiyotiklerin bağırsak fonksiyonlarını iyileştirmek için bağışıklık ve sinir sistemleri üzerinde etkili olduğu sonucuna vardı. Sağlık uzmanınız, bu durumun düzelmesi için hangi probiyotik türünü kullanmanız konusunda size yardımcı olabilir.

bagirsak-curumesi-1.jpg

İSHAL

Bazı bağırsak dengesizliği de ishale yol açar. İshal de disbiyozun klasik bir habercisidir. Bağırsak mikrobiyotası koloniniz gelişmediğinde, ishale neden olan zararlı bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi istilacı patojenleri savuşturma konusunda elinden gelenin en iyisini yapamaz. İyi haber ise, çalışmalar kronik ve akut ishalin doğru probiyotikler ile tedavi edilmesinin mümkün olduğunu gösteriyor.

MİDEDE YANMA

Alt bağırsakta işler yolunda gitmediğinde üst gastrointestinal sisteme sıçrama olabilir. Mide yanması bağırsak sağlığının zayıf olduğunun göstericisidir. 2021'de yapılan bir çalışmada, reflü ameliyatı için sevk edilen hastalarda bağırsak disbiyozu prevalansı son derece yüksekti: %60,6. Diğer araştırmalar, asit reflüsü olan kişilerin yemek borusunda alışılmadık derecede yüksek düzeyde gram-negatif bakteri bulunduğunu göstermektedir.

bagirsak-curumesi-3.jpg

CİLT SORUNLARI

Bağırsak-deri ekseni olarak bilinen bölge, bağırsak ve cilt sağlığı arasındaki etkileşimi ifade etmektedir. Mikroorganizmalar alanında 2021’de yapılan bir araştırmaya göre, dengesiz mikrobiyom; atopik dermatit, sedef hastalığı, kepek ve cilt kanserine neden olabilecek değişen bir bağışıklık tepkisiyle ilişkilidir.

KARIN AĞRISI

Karın ağrısının farklı nedenleri bulunsa da bu genelde kötü bakterilerin bağırsaklarda yer kazandığının göstergesidir. İrritabl bağırsak sendromu (IBS) ve fonksiyonel dispepsi (FD) gibi fonksiyonel gastrointestinal bozuklukları olan kişiler sıklıkla mide ağrısı yaşarlar ve bunun sorumlusu düzensiz bir mikrobiyom olabilir .

bagirsak-curumesi-2.jpg

KİLO ALIMI

Dengesiz bir bağırsak kilo alımını teşvik ediyor. Bunu nasıl yaptığı henüz bilinmese de bağırsaklardaki bakterilerin tartıdaki sayıyı etkilediği ortada. Önleyici Beslenme ve Gıda Bilimi'nde 2020 yılında yapılan bir araştırma, mikrobiyomun, kilo yönetiminin iki ana bileşeni olan besin metabolizmasını ve enerji harcamasını etkilediğini bildirmektedir. Öte yandan sağlıklı, çeşitli bir bağırsak kolonisi kilo kaybıyla ilişkili olduğu da tespit edildi.

KÖTÜ UYKU

Kötü uyku mikrobiyomu olumsuz etkileyebilir ve bu da daha fazla uyku yoksunluğuna yol açar. Ancak bunun tersi de doğru gibi görünüyor. Daha kaliteli uyuyanlar da daha fazla mikrobiyom çeşitliliğine sahip olma eğiliminde. Sağlıklı bir uyku hijyeni rutini elde etmek, sadece daha iyi uyumaya değil ayrıca bağırsak sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN