Süleyman Seba kimdir - İyi ki doğdun | Süleyman Seba sözleri

Süleyman Seba kimdir - İyi ki doğdun | Süleyman Seba sözleri

Bu gün Süleyman Seba'nın doğum günü. Süleyman Seba kimdir sorusunun yanıtı google gibi arama motorlarında aranırken Süleyman Seba sözleri de sosyal medyada paylaşılıyor. Beşiktaş Futbol Kulübü’nün Onursal Başkanı Süleyman Seba hakkında merak edilen her şey haberimizde

Bu gün Süleyman Seba'nın doğum günü. Futbol severler Süleyman Seba kimdir sorusunun yanıtını arıyor. Siyah beyazlı kulüpte 16 yıl başkanlık yapan efsane isim Süleyman Seba sözleri sosyal medyada paylaşılırken hayatı hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Süleyman Seba sözleri neden çok paylaşılıyor? Süleyman Seba futbol hayatına nasıl atıldı? Efsane Başkanın hayatıyla ilgili merak edilenler haberimizde.

Türk sporuna centilmenliği ve beyefendiliği ile damga vurmuş, taraflı tarafsız herkesin takdirini kazanmış bir isim olan Süleyman Seba kimdir? İşte 1984-2000 yılları arasında Beşiktaş’ın onursal başkanlığı görevini üstlenen Süleyman Seba sözleri ve hayatı...

18-04/05/23.jpg

SÜLEYMAN SEBA KİMDİR?

Süleyman Seba 5 Nisan 1926 tarihinde Adapazarı'nda dünyaya geldi. Babası Rıza Bey biricik oğluna ablasının eski eşi Osmanlı şehzadelerinden Süleyman'ın ismini koydu.

Seba ailesi Soğuksu köyündeki 20 odalı evlerinde mutlu mesut yaşıyorlardı. Ta ki bir köpek Süleyman Seba'yı ısırana kadar. Biricik oğlunun kuduz olmasından korkan Rıza Bey, İstanbul'un yolunu tuttu. Ama bu İstanbul yolculuğu çabuk bitmeyecekti. Oğlunun iyi bir eğitim almasını isteyen baba, oğlunu İstanbul'daki kardeşi Fatma Ferisan Hanımın yanına bıraktı.

Süleyman Seba Beşiktaş Akaretler'deki ilkokula başladı. Artık semtin çocuğu olmuştu. Futbolla ilgilenmeye de bu yaşlarda başladı.

İlkokulu bitirdiğinde babası oğlunu Galatasaray Lisesi'ne göndermek istedi ama o Beşiktaş'taki tüm çocukların gittiği Kabataş Erkek Lisesi'ne gitmek istiyordu. Bu tartışmada babası baskın çıktı, Süleyman Seba Galatasaray Lisesi'ne başladı. 1 yıl sonra ise hayallerindeki okul olan Kabataş'a geçti.

18-04/05/26.jpg

Girer girmez yine futbol hayallerinin peşinden koştu. Kabataş Erkek Lisesi Futbol Takımı'na girdi. Bu Beşiktaş'a girmenin ilk yoluydu. Bu yolu başarıyla yürüdü ve Beşiktaş Genç Takımı'na girdi.Hayatı boyunca abisi gibi göreceği Baba Hakkı ile de burada tanıştı. Genç takımda başarıdan başarıya koşuyordu. Sonunda Beşiktaş A Takımı'na seçildi.

18-04/05/22.jpg

SÜLEYMAN SEBA'NIN KARİYERİNİN İLK YILLARI

Futbol hayallerinin peşinden koştu. Kabataş Erkek Lisesi Futbol Takımı'na girdi. Bu Beşiktaş'a girmenin ilk yoluydu. Bu yolu başarıyla yürüdü ve Beşiktaş Genç Takımı'na girdi.Hayatı boyunca abisi gibi göreceği Baba Hakkı ile de burada tanıştı. Genç takımda başarıdan başarıya koşuyordu. Sonunda Beşiktaş A Takımı'na seçildi.

Beşiktaş formasını giydiği yıllarda, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’ni kazandıysa da, eğitimine devam etmedi. Süleyman Seba, 1946 yılında, Refik Osman Top zamanında, Beşiktaş A takımına yükselmeyi başardı. 1946 – 1947 sezonunda, Fenerbahçe derbisi ile ilk İstanbul Ligi maçına çıktı. Bu maçta, ilk golünü de atmış oldu. Aynı sezon, Milli Küme?de ilk şampiyonluğunu yaşayarak, profesyonel futbol hayatına büyük bir başarı ile başladı. Bir sonraki sezon olan 1947 – 1948 futbol sezonu, Süleyman Seba için oldukça parlak bir dönem oldu. İstanbul Ligi'nde oynadığı 14 maçta, toplamda 8 gol atarak, takımının en golcü ikinci ismi olmayı başardı. Sezon başında aldıkları Başbakanlık Kupası'nın yanına herhangi bir başarı koyamasalar da, Seba oldukça göze çarpmıştı.

18-04/05/27.jpg

Süleyman Seba, 1949 – 1950 sezonunda, kariyerindeki ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu elde etti. Oynanan 14 karşılaşmanın tamamında görev alan Seba, yalnızca 1 gol kaydedebilmişti. Takip eden yıllarda, çeşitli maçlarda Beşiktaş formasını sırtında taşıyan Seba, 1954 yılında geçirdiği menüsküs rahatsızlığı sebebiyle, henüz daha 28 yaşındayken, futbolu bırakmak zorunda kaldı. Beşiktaş’ın ünlü stadyumu İnönü Stadı’nın açılış maçında (1947), AIK Stockholm takımı ile yapılan maçta, stadyumda atılan ilk golü kaydederek Beşiktaş ve İnönü Stadı tarihine geçmeyi başarmıştı. 3 yıl sonra, Beşiktaş’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde yapacağı kampa da, babasına rağmen katılacaktı.
Süleyman Seba, 15 Mayıs 1952’de oynanan ve Türkiye’nin 1-0 kaybettiği Yunanistan karşılaşmasında, ilk ve son defa milli formayı giymiştir. Seba, 1957 yılında, Beşiktaş Jimnastik Kulübü’ne, resmi üye oldu. Üyeliğinin üzerinden henüz altı yıl geçmişken, 1963 yılında, ilk defa yönetim kurulunda görev aldı. Bu yıldan itibaren, dönem dönem Beşiktaş yönetiminde söz sahibi oldu.

1954 yılında askere gitti. Ordu Milli Takımı'na girdi. Ancak bir maçta sakatlandı. İstanbul'a geri döndüğünde bu sakatlığı geçmedi. Artık çok sevdiği meşin yuvarlağın peşinden koşamayacaktı. Ama bu sahalardan ayrı kalmasına sebep de olmadı. Bu sırada Et Balık Kurumu'nda memur olarak çalışmaya başladı. Ama buradaki çalışma hayatını çok sürdürmedi.

EFSANE BAŞKAN SÜLEYMAN SEBA

Süleyman Seba Beşiktaş'tan hiç kopmadı. Arkadaşlarıyla beraber ''İdealist Grup''u kurdu. Onlar sadece Beşiktaş'ı düşünüyorlardı. Süleyman Seba 1963 yılından itibaren Beşiktaş'ta yönetici olarak çalışmaya başladı.

Bu yönetici diğer yöneticilere benzemiyordu. Gerekirse futbolcuların evlerine kadar baskın yapıyor, onları disiplinli bir hayat için zorluyordu. Beşiktaş'a hiçbir hata yapılmasını istemiyordu. O zaman ona kızan futbolcuları olsa da daha sonraki yıllarda onun yaptığı bu yönetim şeklinin değerini anlayacaklardı.

1970'lerin ortasında artık Beşiktaş'ın genel kaptanı olmuştu. Her zaman giydiği paltosu ve taktığı şapkası ile sahaya girdiği andan itibaren ben buradayım diyordu. Futbolcular da Seba'nın sadece sahada değil, yanlarında olduğunu biliyorlardı. Ama bu kadarı Süleyman Seba için yeterli değildi. O Beşiktaş'ı daha iyi yerlere taşımak istiyordu. Bu yüzden 1984 yılında yapılan kongrede başkanlığa adaylığını koydu. Süleyman Seba o seçimi 85 fark oyla kazandı.

18-04/05/28.jpg

Artık Beşiktaş'ın başında varını yoğunu Beşiktaş'a adayan, neredeyse uyumadan çalışan, bir başkan vardı. En büyük hedefi ise Beşiktaş'ı şampiyonluğa taşımaktı. Fakat kulübün kasası neredeyse bomboştu. Süleyman Seba Beşiktaş'a gelir kazandırmak için piyango geceleri yapmaya başladı.

Süleyman Seba yönetiminin ilk lig haftası başarılıydı. 19 haftayı lider bitirmişti. Ama şampiyonluğu 10 gol farkıyla Fenerbahçe'ye kaptırmıştı.

985-86 sezonunda Galatasaray şampiyon olduğunda Galatasray hakkında çıkan şike iddialarına yanıt vermedi. Ama ikinci olan takımı için '' Şerefli ikinciliğimizle övünüyoruz'' dedi. Tarihe şerefli ikincilik sözü Seba'yla beraber geçti.

1987-88 sezonunda Beşiktaş Gordon Milne ile çalışmaya başladı. Beşiktaş o sezon yine ikinci oldu. Taraftarlar Milne suçluyor ama başkan, Milne'nin arkasında duruyordu.

1989-90 sezonunda Beşiktaş o yıl iki kupayı alarak galibiyet sevincini yaşadı. 1990-91 sezonunda yine şampiyon oldu. 1991-92 sezonunda da 4-3lük galibiyet ile şampiyon oldu. Beşiktaş makus talihini Süleyman Seba ile yenmişti. Artık herkesin dilinde Metin-Ali-Feyyaz lı şarkılar vardı.

18-04/05/22-1522918950.jpg

Ama Beşiktaş'ta para sıkıntısı bitmiyordu. Sonuçta Beşiktaş'ın başkanı bir iş adamı değil, bir memurdu. Ama buna rağmen futbolcuların hakkını hiç yemedi. Belki diğer takımların futbolcularından az para verdi ama onlarla sözleşme bile yapmadı. Süleyman Seba'nın ağzından çıkan söz, futbolcuları için yüz senede bedeldi.

1992-93 sezonunda Beşiktaş 4.galibiyetine hazırlanıyordu ama averaj farkı ile şampiyonluğu Galatasaray'a kaptırdı. Beşiktaş bir kez daha şerefli ikinci olmuştu. 1994-95 yılında Beşiktaş bir kez daha şampiyon oldu. Beşiktaş sonraki iki yıl içinde yine şampiyonluğa oynadı. UEFA kupasında atlanan üç turluk bir başarı bir ilkti.

Daha sonra ise Beşiktaş'ta bir duraklama dönemi başladı. 2000 yılına gelindiğinde Beşiktaş'a tarihinin en önemli başarılarını kazandıran Süleyman Seba 16.yılını tamamlıyordu. Ama artık futbol eski futbol değildi. Endüstriyelleşen bir hava vardı. Süleyman Seba'nın bu dünyada kendine bir yer bulması adeta imkansızdı. O bambaşka bir futbol kültürüyle büyümüştü. Ama ona karşı olan tavırlar artık onu çok üzüyor, hayatını verdiği Beşiktaş'a edilen hakaretler içten içe onu kırıyordu. Bir söylenen, ''Ahmet Dursun, Seba gitsin'' sloganı üzerine kararını vermişti. Çocuğu gibi sevdiği, tüm hayatını adadığı Beşiktaş'ı bırakacaktı.

18-04/05/30.jpg

2000 kongresinde kürsüye çıktı. Elleri titreyerek cebinden bir kağıt çıkardı ve gözleri dolu dolu okurken başladı veda mektubunu okumaya... Mektup şöyle başlıyordu: ''Dostlarım, dostlarım ben en çok dostlarım diyenlerden korkarım...''
Seba kendisine kimlerin haksızlık ettiğini biliyordu ama kendisine yakışan bir şekilde kimsenin kalbini kırmadı. Sadece onlara karşı derin bir sessizliğe gömüldü.

Oysa Süleyman Seba çocuğum dediği Beşiktaş'a 5 lig şampiyonluğu, 4 Türkiye kupası, 4 Cumhurbaşkanlığı kupası, 2 Başbakanlık kupası, 6 Spor yazarları kupası kazandırmıştı. Tüm bunların dışında o güne kadar tek dikili ağacı olmayan Beşiktaş'a Akaretler'deki kulüp binasını, Fulya Stadı'nı, Şan Öktem Tesisleri'ni, Yeşilköy Tesisleri'ni, Çilekli Tesisleri'ni, Beşiktaş Kolejini de kazandırmıştı.

Uçak korkusu yüzünden uçağa binemeyen ama futbolcularını Almanya'da yalnız bırakmamak için günlerce Almanya'ya giden, kulübün parasını harcamamak için kulübün arabasını kullanmayan, annesine, ''ben biricik çocuğumu Beşiktaş'a kaptırdım'' dedirten büyük başkan Beşiktaş'a değil ama kendine bunu yaşatanlarla küsmüştü. Yine de dayanamadı ve Beşiktaş'ın 110.yıl kutlamalarında hasta olmasına rağmen stadyuma geldi. Tüm saha ayağa kalkmış Süleyman Seba diye bağırırken, gözyaşlarını tutamadı...

18-04/05/29.jpg

BEŞİKTAŞ’IN ALTIN ÇAĞI

Süleyman Seba’nın başkanlığı döneminde kazanılan başarılar, şampiyon olunmasa da ilk iki içinde yer almalar, Beşiktaş futbol takımının altın çağı olarak nitelendirildi. Seba’?nın en çok eleştirilen yönü ise, futbol dışındaki branşlara ve özellikle de amatör yapılanmalara yeterince eğilmemesi oldu. Başkanlığını üstlendiği dönem içinde, maddi olarak oldukça güçlük çeken kulübü, tesisleşme konusunda ileri taşıyarak zenginleştirdi. Seba döneminde, Akaretler'deki BJK Plaza, Fulya Stadı, çeşitli kamp ve antrenman tesisleri ve BJK Koleji inşa edildi. 1998 yılında ise, Beşiktaş İnönü Stadı, 49 yıllığına kulübe devredildi. 2000 yılının Mart ayında gerçekleşen kongrede, futbol takımının o sezon aldığı kötü sonuçlar neticesinde başkanlığa aday olmadı. Ancak, kongre tarafından kendisine onursal başkan ünvanı verildi.

16 yıllık başkanlık dönemini noktaladığı 2000 yılında, Seba’nın anısına, Akaretler ile Maçka arasında yer alan Spor Caddesi’nin ismi, Süleyman Seba Caddesi şeklinde değiştirildi. Süleyman Seba, spor dünyasının dışında olarak, Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde de bir dönem görev yaptı. 13 Ağustos 2014 tarihinde, 88 yaşında, hayatını kaybetti. Cenazesine ise, her kulüpten yönetici ve taraftarların yanı sıra, siyaset dünyasından da çok sayıda isim katıldı.

18-04/05/31.jpg

SÜLEYMAN SEBA'NIN DAMGA VURAN SÖZLERİ

Süleyman Seba'nın 16 yıllık başkanlık görevini bıraktığı Beşiktaş Kongresi'nde yaptığı veda konuşması siyah beyazlılar için unutulmaz ve dramatik bir andı. 16 yıl boyunca başkanlık koltuğunda oturan, sayısız başarıya imza atan ve Beşiktaş Kulübü'ne çok sayıda tesis kazandıran Seba'nın camisına son sözleri şöyleydi; "Herkesi bir zaman için aldatabilirsiniz, bazı kişileri her zaman aldatabilirsiniz ama herkesi her zaman aldatamazsınız! Ben kimseyi hayatım boyunca aldatmadım! 1984 yılında huzurlarınıza hangi heyecan ve duygularla gelmişsem, bugün de huzurlarınızda, aynı heyecan ve duygularla başım dik gönlüm rahat ve huzur içerisinde sizlere veda ediyorum!''

Seba'nın 'Dostlarım, dostlarım... Ben en çok dostlarımdan korkarım!', 'Şerefli ikincilikler, şerefsiz şampiyonluklardan daha değerlidir' ve 'Beşiktaş'ı üzmesinler' sözleri de her zaman onunla birlikte anılan ve unutulmayan sözleri oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN