Trabzonspor - Fenerbahçe derbisinin olası cezaları netleşiyor! Osayi Samuel, Batshuayi ve Oosterwolde'ye en az 3 maç men yolda

Trabzonspor - Fenerbahçe derbisinin olası cezaları netleşiyor! Osayi Samuel, Batshuayi ve Oosterwolde'ye en az 3 maç men yolda

Trabzonspor-Fenerbahçe maçının ardından yaşanan olayları değerlendiren Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu; Osayi Samuel, Oosterwolde ve Batshuayi hakkında çok çarpıcı ifadeler kullandı.

Süper Lig'in 30. hafta karşılaşmasında Fenerbahçe deplasmanda Trabzonspor'u 3-2 yendi. Kritik maçın ardından Bordo Mavili taraftarlar orta sahada galibiyet sevinci yaşayan Fenerbahçeli futbolculara saldırdı. Oosterwolde, Batshuayi ve Osayi Samuel bazı taraftarlara karşılık verirken, Livakovic'in yediği yumruk büyük bir paniğe yol açtı. İşte olaylı derbi sonrası kulüplerin ve bazı yıldız oyuncuların alacakları olası cezalar...

LİVAKOVİC'E ATILAN YUMRUK TEPKİLERE YOL AÇTI

Fenerbahçeli futbolcuların maçın son düdüğünün ardından sevinç gösterilerinden bulunduğu sırada Trabzonspor taraftarı sahaya inerek futbolculara doğru koştu. Bazı futbolcular ve taraftarlar arasında kargaşa yaşandı. Trabzonsporlu taraftarlar, maç sonrası sahaya girerek sevinen Fenerbahçeli futbolculara saldırdı. Fenerbahçeli futbolcular, saldıran taraftarların arasından soyunma odasına gitmeye çalıştı. Bir Trabzonspor taraftarı Dominik Livakovic'e yumruk attı. Fenerbahçeli Batshuayi, sahaya giren bir taraftara tekme attı.

MERT MÜLDÜR KORNER DİREĞİNDEN SON ANDA KURTULDU

Bright Osayi-Samuel, sahaya giren taraftarla dövüştü. Bir Trabzonspor taraftarı, Mert Müldür'e korner direği sopasıyla saldırdı. Mert Müldür, sopadan son anda kurtuldu. Fenerbahçeli Fred, sahaya giren bir Trabzonspor taraftarıyla birbirine girdi. Maçın ardından Fenerbahçeli futbolcuların etrafını saran güvenlik güçleri, kavgayı ayırmak için önlem almaya çalıştı. Ancak, çok sayıda taraftar sahaya doğru koşunda olay görüntüler ortaya çıktı. futbolcular, çok büyük zorlukla yedek kulübesinin yolunu tuttu. Güvenlik görevlileri ve polis, futbolcuların etrafını sararak soyunma odasına gitmelerini sağladı.

TRABZONSPOR - FENERBAHÇE - OSAYİ SAMUEL - OOSTERWOLDE VE BATSHUAYİ'NİN ALACAĞI CEZALAR

Yaşanan olayların faturası da şimdiden büyük merak konusu oldu. Spor Hukukçusu Avukat Fatih Şaşıoğlu, Fanatik'ten Mehmet Caner Kolağasıgil'e değerlendirmelerde bulundu. İşte olaylı derbinin ardından 'Kim, kaç maç ceza alacak? sorusunun yanıtı...

İşte Şaşıoğlu'nun yorumları ve gelebilecek cezalar...

"Dün akşam oynanan Trabzonspor – Fenerbahçe müsabakası sonrasında yaşanan saha olayları nedeniyle Kulüpler, futbolcular ve diğer kulüp çalışanları belirli yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceklerdir. Bu yaptırımlar, Türkiye Futbol Federasyonu Futbol Disiplin Talimatı uyarınca belirlenmektedir."

TRABZONSPOR'A SAHA KAPATMA CEZASI

Futbol Disiplin Talimatının “Saha Olayları” başlıklı 52. maddesi uyarınca, stadyumlarda düzen veya disiplinin ya da müsabakanın olağan akışı içinde oynanmasının veya güvenliğinin sağlanmasına ilişkin kuralların ihlal edilmesi durumunda Profesyonel Futbol Disiplin Kurulunun (PFDK) olaylara sebebiyet veren kulüplere para cezası, saha kapatma ve seyircisiz oynama cezalarından birini veya birkaçını verebilecektir.

SAHAYA İNEN TARAFTARLARIN KOMBİNE İPTALİ

Trabzonspor taraftarlarının müsabaka alanına girerek gerçekleştirdiği eylemler nedeniyle Trabzonspor Kulübüne para cezası ve seyircisiz oynama cezası verileceği kanaatindeyim. Buna ek olarak, Talimatın 52. Maddesinin devam fıkrası uyarınca olaylara karışan taraftarların bulunduğu blok veya bloklara giriş yapan seyircilerin elektronik biletleri belirli sayıda müsabakada bloke edilebilecektir.

PFDK BENZER OLAYLARA CEZA VERMİŞTİ

Yakın tarihte benzer saha olaylarının yaşandığı iki örnek bulunmaktadır. 30 Nisan 2022 tarihinde oynanan Trabzonspor – Antalyaspor müsabakasının ardından yaşanan saha olayları nedeniyle PFDK, Trabzonspor’a 368.000 TL para cezası ve çok sayıda tribün bloğunda yer alan seyircilerin elektronik biletlerinin bir sonraki müsabakada bloke edilmesi kararı vermiştir. 4 Eylül 2022 tarihinde oynanan Ankaragücü – Beşiktaş müsabakasında yaşanan benzer olaylar nedeniyle PFDK, Ankaragücü’ne 1 resmi müsabakayı kendi sahasında seyircisiz oynama ve 300.000 TL para cezası vermiştir.

45 İLA 90 GÜN HAK MAHRUMİYETİ

Dün akşam oynanan müsabaka sonrasında rakip takım futbolcularına ve çalışanlarına saldırıda bulunan kişiler de yaptırım ile karşı karşıya kalacaktır. Futbol Disiplin Talimatının “Saldırı” başlıklı 44. maddesi uyarınca saldırı eyleminde bulunan futbolculara 5 ila 10 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 5 ila 10 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 90 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir.

OSAYİ SAMUEL OOSTERWOLDE VE BATSHUAYİ'YE EN AZ 3 MAÇ CEZA

PFDK, Bu eylemlerin “Saldırı” niteliğinde olmadığını değerlendirse dahi Futbol Disiplin Talimatının “Kavga” başlıklı 45. maddesi uyarınca kavgaya karışan futbolculara 3 ila 5 müsabakadan men cezası, görevlilere ve diğer kişilere 3 ila 5 müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı veya 45 ila 150 gün hak mahrumiyeti cezası verilebilecektir.

AĞIRLAŞTIRICI VE HAFİFLETİCİ TÜM NEDENLER DEĞERLENDİRİLECEK

Video görüntülerinde rakip takım taraftarlarına karşı birtakım eylemlerde bulunduğu görülen Bright Osayi-Samuel ve Jayden Oosterwolde gibi futbolcular hakkında yaptırım uygulanması, futbolcuların bu eylemleri hangi amaçla gerçekleştirdiğine göre değerlendirilecektir. Futbol Disiplin Talimatının 4. maddesinde disiplin yargısına hâkim olan temel ilkeler belirtilmiştir. Buna göre PFDK tarafından uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir.

OOSTERWOLDE - OSAYİ VE BATSHUAYİ'NİN MEŞRU MÜDAFAA...

Ceza Muhakemesi Hukukunda meşru müdafaa hükümleri düzenlenmektedir. Kişinin; kendisine veya bir başkasına ait bir hakka yönelen, gerçekleşmesi veya tekrarı muhakkak bir haksız saldırıyı o anki koşullara göre orantılı bir şekilde defetmek adına gerçekleştirdiği eylemlere ceza verilmeyeceği kural olarak belirlenmiştir. Ancak bir eylemin meşru müdafaa olarak değerlendirilebilmesi, bu koşulların tam ve eksiksiz bir biçimde sağlanmasına bağlıdır.

MEŞRU MÜDAFAA SINIRLARINI AŞIYORSA...

Profesyonel futbolcular, yaşamlarını futbol faaliyeti ile kazanmakta ve geçimlerini futbol faaliyeti ile sağlamaktadır. Futbolculara yönelik fiziksel saldırılar, futbolcuların meslek hayatını bitirebilecek niteliktedir. Bu nedenle müsabaka alanına giren ve futbolculara saldırı girişiminde bulunan kişilere karşı meşru müdafaa kapsamında savunma gerçekleştirilebilecektir. Fenerbahçeli futbolcuların da kendilerini savunmak adına yaptıkları eylemler cezalandırılmamalıdır. Ancak meşru müdafaa sınırını aşan, korunan bir hakka yönelik olmayan ve saldırı niteliğinde olan eylemler varsa ve tespit edilebiliyorsa ceza verilebilecektir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (25)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
25 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN