Bir iPhone XS, İstanbullunun 4,3 aylık maaşına eşit

Bir iPhone XS, İstanbullunun 4,3 aylık maaşına eşit

İstanbullular ortalama ayda net 433 dolar maaş alırken bir 256 GB'lik iPhone XS'i 1.880 dolara alabiliyor. Bu da bir İstanbullunun söz konusu telefonu alabilmek için başka hiçbir harcama yapmadan 130 gün çalışması gerektiği anlamına geliyor.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre; Deutsche Bank geçtiğimiz hafta küresel fiyatlar ve yaşam standartlarını tespit etmek amacıyla hazırladığı 'Mapping the World's Prices 2019' raporunu yayımladı. Raporda dünyadaki belli başlı şehirler yaşam koşulları bakımından birbiriyle karşılaştırıldı. Raporda şehirlerde yaşayanların aylık ortalama net maaşları hesaplandı. Bunun yanında bazı ürünlerin farklı ülkelerdeki fiyatlarına yer verildi. Buna göre İstanbul'da yaşayanlar aylık ortalama 433 dolar net maaş alırken, 256 GB'lik bir iPhone XS almak isterse 1880 dolar ödüyor. Buna göre bir iPhone XS fiyatı İstanbul'da yaklaşık 4.3 maaşa denk geliyor. Bu da ortalama bir İstanbullunun iPhone XS almak için yemeden içmeden 130 gün çalışması gerektiği anlamına geliyor.

19-05/28/1-1559038695.jpg19-05/28/2-1559038701.jpg

EN UCUZU NİJERYA'DA

1880 dolarla Türkiye, Brezilya'nın ardından iPhone XS'in en pahalı olduğu ülke konumunda bulunuyor. Ancak Brezilya'nın Sao Paolo şehrinde ortalama aylık net kazanç 584 dolar olduğu için Brezilyalıların iPhone XS almak için 3.5 ay çalışması yetiyor.

Raporda değerlendirilen şehirlerden sadece Kahireliler ve Lagosluların bu akıllı telefonu almak için daha uzun süre çalışması gerekiyor. Lagos'ta 1180 dolarla iPhone XS diğer şehirlere göre daha ucuz olsa da maaşların düşüklüğü Nijerya'nın başkentini bu listede üst sıralara taşıyor.

6 GÜN ÇALIŞMALARI YETİYOR

Gelişmiş ülkelerde gelişmekte olan ülkelere göre maaşlar daha yüksek ve birkaç istisna dışında telefon fiyatları daha ucuz olduğu için buralardaki çalışanlar daha kısa sürede iPhone XS olabiliyor. Bu telefonu alabilmek için en az çalışması gerekenler ise Apple'ın Cupertino'daki genel merkezine 1 saatlik araba yolculuğuyla ulaşabilen San Franciscolular. Deeğerlendirmeye giren şehirler arasında San Francisco 6 bin 525 dolarla aylık ortalama net maaşların en yüksek şehir. Bu şehirde yaşayıp ortalama kazanca sahip olan birisinin iPhone XS almak için 6 gün çalışması yetiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN