Devrim gibi buluş: Düşünceleri okuyup sese çeviren makine geliştirildi

Devrim gibi buluş: Düşünceleri okuyup sese çeviren makine geliştirildi

Bilim insanları, düşünceleri okuyup sese çevirebilen bir makine icat ettiler. Uzmanların başarıyla test ettiği makine, konuşamayan felçli hastalar için umut kaynağı olacak.

SELMAN CÖMERT / KARAR.COM

Daily Mail’in haberine göre, öncü sistemi beyin aktivitesini anlaşılır cümleler haline getirmek için konuşma sentezleyicilerinin ve yapay zekanın gücü birleştirilerek çalışan bu cihaz, Apple Siri ve Amazon Echo’da kullanılan teknolojiden de yararlanılarak oluşturuldu.

New York Columbia Üniversitesi’nden elektrik mühendisi Prof. Dr. Nima Mesgarani, bu icat sayesinde binlerce engelli insanın hayatının değişeceğine umutla baktığını belirterek, “Sesimiz arkadaşlarımızla, ailemizle ve çevremizle iletişim kurmamızı sağlar. Bu yüzden bir hastalık veya bir kaza sonucu sesimizi kaybetmek çok acı bir durum. Ancak bu çalışma sayesinde, sesimizi geri kazanmanın potansiyel bir yolunu bulduk. Uygun teknoloji ile, bu durumda olan insanların düşüncelerinin anlaşılabileceğini gösterdik” dedi.

KONUŞMA KABİLİYETİNİ YİTİRMİŞ HERKESE UMUT OLDU

Prof. Dr. Mesgarani cihazın, tıpkı epilepsi hastalarının beyinlerine yerleştirilen implant gibi bir sistemle çalışabileceğini söyleyerek, “Eğer hasta kişi ‘Bir bardak su istiyorum’ diye düşünürse, sistemimiz bu düşünceden oluşan beyin sinyallerini alabilir ve sese çevirebilir” dedi.

Prof. Dr. Mesgarani, ayrıca, bu buluşun, herhangi bir sebeple konuşma kabiliyetini yitirmiş olan herkese dünyayla iletişim kurma şansı verdiğini anlattı.

19-01/31/mesgarani-hero-06-27-18.jpg

KOZMOLOG STEPHEN HAWKING’İN KULLANDIĞI CİHAZDAN TAMAMEN FARKLI

Ünlü İngiliz kozmolog Prof. Stephen Hawking, motor nöron hastalığından dolayı konuşma yetisini kaybetmesi üzerine, ‘yanak kası’ sayesinde çalışan bir konuşma cihazı kullanıyordu. Ancak habere göre, Dr. Mesgarani’nin ‘Scientific Reports’da anlattığı teknik tamamen farklı. Prof. Hawking’in kullandığı cihaz yanak kasının kasılmaları sayesinde sesleri oluştururken, yeni cihaz beyin aktivitelerini sese çevirerek anlaşılır hale getiriyor.

19-01/31/stephen.jpg

CASUSLUK FAALİYETLERİNDE DE ETKİLİ OLABİLİR

Farklı tekniklerle oluşturulan cihazın test aşamasını da başarıyla geçtiğini anlatan Dr. Mesgarani test sonucunun, insanların önceki girişimlerinin çok üstünde olduğunu belirtti. Ayrıca, bu yeni icadın uluslararsı casusluk faaliyetlerinde de etkili olabileceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN