Dünyanın en büyük veri hırsızlığı

Dünyanın en büyük veri hırsızlığı

Bir internet güvenlik uzmanı, internette herkesin ulaşma imkanı olan yüz milyonlarca mail adresi ve milyonlarca şifrenin varlığını ortaya çıkardı.

KARAR/ALMANYA

Avustralyalı internet güvenliği uzmanı Troy Hunt internette milyonlarca kişiye ait mail adresleri ve şifrelerinin bulunduğu bir veri platformu keşfetti. Adresler ve şifrelere herkes ulaşabiliyor. Collection #1 isimli listede dünyanın her tarafından 773 milyon e-mail adresi ve 21 milyon farklı şifre bulunuyor. Yaklaşık 87 gigabyte büyüklüğündeki veriler, çok sayıdaki veri hırsızlıkları ve dünya genelindeki binlerce farklı kaynaklardan derlendi.

SUİSTİMALE AÇIK

Hund bu verilerin Credential Stuffing adı verilen yöntemle suistimal edilebileceğini açıkladı. Credential Stuffing yönteminde hackerlar mail adresleri ve şifrelerle farklı kombinasyonlar deneyerek sosyal medya profillerine, alışveriş platformlarına girebiliyor. Hackerler olası kombinasyon imkanlarını geliştirdikleri bir sistemle eşleştiriyor.

MAĞDURLAR İÇİN PLATFORM

Verilerinin Collection #1 listesinde olup olmadığını tespit etmek isteyenler https://haveibeenpwned.com adresinden arama yapabiliyor. Bu platformda verilen adresler listedeki adreslerler karşılaştırılıyor. Hund bu sayfaya son bulunan verileri de ilave ettiğini belirterek, herhangi bir veri hırsızlığından şüphelenenlerin kolayca arama yapabileceklerini söyledi. Benzeri bir hizmeti https://sec.hpi.uni-potsdam.de/ilc/search isimli Alman sayfası da veriyor.

Veri hırsızlığı geçtiğimi yıllarda da sıkça gümdem konusu olmuştu. Hackerler 2013 yılında Yahoo’nun veri tabanına sızarak 3 milyon kullanıcının bilgilerin çalmıştı. Bir diğer büyük veri hırsızlığı ise Marriott otellerinde yaşanmıştı. Geçtiğimiz yıl henüz tespit edilemeyen kişiler otel zincirinin veri tabanına sızmayı başararak, 500 milyon müşterinin kimlik ve pasaport bilgileri ile kredi kartı bilgilerini çalmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN