Google, 22 Nisan Dünya Günü'nü unutmadı | Dünya Günü nedir, neden kutlanır?

Google, 22 Nisan Dünya Günü'nü unutmadı | Dünya Günü nedir, neden kutlanır?

Google, Dünya Günü'nü kutladı. Peki 22 Nisan Dünya Günü nedir, neden kutlanır? Google farklı günlerde ana sayfasına Doodle olarak günün anlam ve önemine binaen çeşitli kişi ve olayları taşıyor. 22 Nisan tarihinde Google'a giriş yapanlar ana sayfada Dünya Günü kutlama mesajıyla başladı. 22 Nisan Dünya Günü nedir, neden kutlanır? John McConnell kimdir, neden Dünya Günü onun adıyla özdeşleşmiştir? İşte Google'ın Doodle ana yüzü dünya günü ve detayları...

Dünya Günü nedir, neden kutlanır, ne zamandan beri kutlanıyor? Google ana sayfasına girenler doodle olarak 22 Nisan Dünya Günü'nüz kutlu olsun mesajıyla karşılandı. 1969 yışlından beri 22 Nisan Dünya Günü çeşitli sebeplerle kutlnaıyor. Google da bu özel günü unutmadı ve doodle yaptı. Okurlar Dünya Günü nasıl ortaya çıktı, anlamı nedir diye merak ediyor. Detayları haberimizde derledik.

19-04/22/1.png
Google ana sayfasında yer alan Doodle'da gezegenimize dair ilginç bilgiler yer aldı

GOOGLE DÜNYA GÜNÜ'NÜ DOODLE YAPTI

Dünya Günü Google ana sayfasına taşındı. Dünyanın kaynaklarının bilinçli kullanılması konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan özel günle ilgili detaylar merak ediliyor. 22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

19-04/22/2.png
Sırayla aşağıya doğru kaydırıldığında, yer yüzünden yer altına doğru yer alan katmanlardaki canlılara dair bilgiler okuyucuya sunuldu

Google'nın ana sayfasında Doodle olarak Dünya Günü'nü taşıması ile dikkat çeken günün tasarımcısı McConnell. John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart’ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes’in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir.

19-04/22/3.png
Amazon nilüfürleri

Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk ‘Temiz Hava Yasası’ ve ‘Temiz Su Yasaları’ hazırlanmıştır.

DOODLE NE DEMEK? KİŞİ VE OLAYLAR NEDEN DOODLE OLUYOR?

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google'ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin'in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu.

19-04/22/4.png

Page ve Brin, Google kelimesindeki ikinci "o" harfinin arkasına bir çöpten adam çizimi yerleştirdiler. Logonun bu değiştirilmiş hali, şirket sahiplerinin "şirket dışında" olduklarını Google kullanıcılarına komik bir şekilde söylemeyi amaçlıyordu. İlk doodle diğerlerine göre basit olsa da, önemli etkinlikleri kutlamak için şirket logosunu süsleme fikri bu sayede doğmuş oldu.

2 yıl sonra 2000'de, Larry Page ve Sergey Brin o zamanki web yöneticisi ve aynı zamanda stajyer olan Dennis Hwang'dan Bastille Günü için bir doodle yapmasını istediler. Kullanıcılar bunu o kadar çok beğendi ki, Dennis, Google'da doodle'lardan sorumlu kişi olarak atandı ve doodle'lar Google'ın ana sayfasında gittikçe daha düzenli bir şekilde görülmeye başladı.

Başlangıçta Google doodle'lar, çoğunlukla herkesin bildiği özel günleri kutlamak için hazırlanıyordu; şimdiyse, John James Audubon'un doğum gününden, Dondurmalı Sundae'nin keşif yıldönümüne kadar çok çeşitli etkinlik ve yıl dönümü öne çıkarılıyor.

19-04/22/5.png

Google Doodle'lara duyulan ilgi her geçen gün arttığından, doodle çizimleri yeni teknolojileri kucakladığından ve bu çizimlerde farklı sanatsal ortamlardan yararlanıldığından, doodle'lar artık özel bir çizim ekibi (ki biz onlara doodle tasarımcıları diyoruz) ve mühendisler tarafından oluşturulmaktadır. Onlar doodle oluşturmayı, Google'ın ana sayfasını canlandırmak ve dünyanın dört bir yanındaki Google kullanıcılarını gülümsetmek için yaptıkları bir grup çalışması olarak görüyorlar.

19-04/22/6-1555916799.png

TÜM DOODLE'LARI BU ADRESTEN GÖRMEK MÜMKÜN

Dünyanın çeşitli yerlerinde yayınlanmış olan doodle'ların tümünü görmek için dilediğiniz zaman www.google.com/doodles adresini ziyaret edebilirsiniz. Les Paul gitar doodle'ının üzerine ezgi kaydedebilir, PAC-MAN oynayabilir veya Star Trek (Uzay Yolu) karakterlerinin nasıl ışınlandığını izleyebilirsiniz.

Google, Dünya Günü'nü kutladı. Peki 22 Nisan Dünya Günü nedir, neden kutlanır? Google farklı günlerde ana sayfasına Doodle olarak günün anlam ve önemine binaen çeşitli kişi ve olayları taşıyor. 22 Nisan tarihinde Google'a giriş yapanlar ana sayfada Dünya Günü kutlama mesajıyla başladı. 22 Nisan Dünya Günü nedir, neden kutlanır? John McConnell kimdir, neden Dünya Günü onun adıyla özdeşleşmiştir?

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN