ÖTV artışı ne kadar? Cep telefonlarının yeni fiyatları ne oldu?

ÖTV artışı ne kadar? Cep telefonlarının yeni fiyatları ne oldu?

ÖTV artışı ne kadar oldu? Cep telefonlarında yeni fiyatlar ve cep telefonunda yüzde 50'ye çıkarılan ÖTV oranı haberimizde. ABD'de 999 dolara satılan iPhone XS Türkiye'de kaç liradan satılacak? İşte son rakamlar...

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ÖTV oranı yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarıldı. ÖTV artışı ne kadar oldu? Cep telefonlarında yeni fiyatlar ne? Cep telefonlarının fiyatları ve ÖTV oranının detaylarını yazımızdan öğrenebilirsiniz.  ÖTV matrahı 1500 TL'yi aşan cep telefonlarındaki ÖTV oranı yüzde 25'ten yüzde 50'ye çıkarıldı. iPhone XS alan vatandaşlar bu günkü dolar kuru ile sadece 4.451 TL ÖTV ödeyecek. İşte Cumhurbaşkanı kararnamesinin detayları...

ÖTV ORANI YÜZDE 25'DEN YÜZDE 50'YE ÇIKARILDI

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle cep telefonlarındaki ÖTV oranında değişikliğe gidildi. ÖTV matrahı 640 TL’den fazla olan telefonlarda yüzde 25 olan ÖTV oranı, yüzde 40 çıktı. ÖTV matrahı 1500 TL’den fazla olan cep telefonlarında ÖTV yüzde 50’ye yükseltildi.

CUMHURBAŞKANI’NA YETKİ VERİLMİŞTİ

Şubat ayında TBMM’ye gönderilen torba kanunla, Cumhurbaşkanı’na cep telefonlarına uygulanan yüzde 25 oranındaki Özel Tüketim Vergisi’ni indirme ve yükseltme yetkisi verilmişti.

19-05/01/cep-telefonu-1556699247.jpg

Kanun teklifinde, cep telefonları özel tüketim vergisi matrahlarına göre;

*1200 TL'yi aşmayanlar

*1200 ila 2400 TL arasındakiler

* 2400 TL üstü olarak üç kategoriye ayrılıyordu. Kanun teklifinde her üç kategoride de vergi oranı yüzde 25 olarak belirlenmekle birlikte, Cumhurbaşkanı'na herhangi bir kategoride bu oranı “yüzde 25 oranında indirme ya da yüzde 50
oranında arttırma, matrahları dörtte bire kadar indirme, matrahları dört katına kadar arttırma” yetkisi tanınmıştı.

Öte yandan, tütün içeren sigaralar, tütün yerine geçen maddelerden yapılmış sigara, puro ve sigarillolar, enfiye ve çiğnemeye mahsus tütünde asgari maktu vergi tutarı ise 0,2679 lira oldu.

19-05/01/cep-telefonu.jpg

CEP TELEFONUNUN AVUÇ İÇİNDE DURMASI ONU GÜVENLİ YAPMAZ

LinkPlus Yazılım ve Güvenlik Ürünleri İş Birim Yöneticisi Onur Demirel, Yeni Şeyler Rehberi’nde mobil güvenlik sorunlarını anlattı. Demirel, “Cep telefonunun avucumuzun içinde durması, onu güvenli yapmaz” dedi.

Bilgisayarlara ve sunuculara yapılan her tür saldırı, artık cep telefonu ve benzeri mobil cihazlara da yapılabiliyor. Cep telefonları eskisinden çok daha fazla özlük bilgi sakladığı için saldırılar geçmişe kıyasla çok daha yıkıcı olabiliyor. LinkPlus Yazılım ve Güvenlik Ürünleri İş Birim Yöneticisi Onur Demirel, Yeni Şeyler Rehberi’nde yeni mobil güvenlik dünyasını ve yaşayabileceğimiz tehlikeleri anlattı:

‘ÇAY BAHÇELERİNDEKİ İNTERNET BAĞLANTILARINA DİKKAT’

“Mobil cihazlar hayatımızın en büyük faydalarından biri haline geldi. Büyük rahatlıklar sağlıyor. Eskiden masaüstü cihazların güvenliğini tartışıyorduk ama artık insanların hayatının çok önemli parçalarından biri haline gelen mobil cihazlara saldırılar başladı. Çok önemli bir bilinç eksiği var ve öncelikle bu eksikliği gidermemiz lazım. Herkesin elinde cep telefonu olduğu için hayatlarını sosyal medyaya açıyorlar. Kötü niyetli insanlar sizin hakkınızda daha çok bilgi toplama imkanına kavuşmaya başladı. Biz tüm öz bilgilerimizi dünyayla paylaşıyoruz, bilgilere erişime izin veriyoruz.

Cep telefonları avucumuzun içinde durduğu için ondan veriler çalınamaz diye düşünüyoruz. Böyle bir yanlış algı var. Her an her yerden verilere erişebilmek için bu telefona bütün parolaları yüklüyoruz ve hayat bizim için ne kadar kolaylaşırsa bilgilerimiz o kadar tehlikede oluyor. Bireysel olarak yaşayacağımız tehlikelerin başında mobil bankacılık geliyor. Hepimizin cebinde bu banka uygulamaları var. Bu uygulamalara şahsi datanız üstünden erişilmesi mümkün. Siz datanıza sahip çıkmaz nasıl olsa telefon elimde derseniz bir kötü niyetli insan gelip banka hesabınızı boşaltabilir.

‘EN KORKULANLAR HEDEFLİ SALDIRILAR’

Telefonlara sızılması için birkaç temel yöntem var: En büyük tehlikelerden biri kablosuz ağlardır. Herkes cep telefonu kullanırken internete bağlanıyor. Bağlanmak için ya operatörden girersiniz ya da çevrenizdeki Wi-Fi bağlantılar üstünden. Kafelerde restoranlarda oturduklarında garsonu çağırıp Wi-Fi şifresi soruyor herkes. Ortamda kaçak Wi-Fi yayın yapacak teknolojiler var. Aynı kafenin ismiyle yayın yapmaya başlıyorlar. Normal bir kullanıcı ya da telefon bağlanılan yerin gerçek mi sahte mi olduğunu algılayamaz. Bunlara bağlandıktan sonra bütün verileriniz korsanların eline geçebilir. Böylece telefonunuzun kapısını insanlara açmış oluyorsunuz. Telefonunuzun tüm özelliklerini ve içindeki uygulamaları kullanabilirler.
Günümüzde konu virüs, anti virüs değil. Güvenlikle ilgili hedefli saldırıları konuşuyoruz. İnsanlar sizin hakkınızda data toplayıp bunları anlamlı hale getirebilir ve size özel saldırı yapabilir bunlarla. Bunun önüne geçmek için o ürüne özel güvenlik yazılımlarını almaları çok iyi olur.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN