Wikipedia yasak intihar oyunu serbest!

Wikipedia yasak intihar oyunu serbest!

Ölüm talimatı veren oyunların son kurbanları 17 yaşındaki İbrahim Can ile 15 yaşındaki Osman oldu. ‘Mavi Balina’ ve ‘Crimal Case’ oynadıkları belirtilen iki çocuk kendi elleriyle yaşamlarına son verdi. Türkiye’de 142 kişinin sanal oyunlar nedeniyle intihar ettiği tahmin edilirken, ‘ölüm tuzakları’ için herhangi bir yaptırımın olmaması dikkat çekici.

Türkiye, son günlerde internet oyunlarının ölüme sürüklediği çocukları konuşuyor. İntihara götüren ‘Mavi Balina’, dedektiflik macerası yaşatan ‘Criminal Case’, kaybolmayı teşvik eden ‘48 Hour Challenge’ bu oyunların en çok bilinenleri... Hem dünyayı hem de Türkiye’yi sarsan oyun ölümlerine ise her gün bir yenisi ekleniyor. Ordu’da 17 yaşındaki İbrahim Can Duman, Isparta’da da 15 yaşındaki Osman Çelik intihar etti. Duman ile Çelik’in ‘Mavi Balina’ ve ‘Criminal Case’ yüzünden canlarına kıydıkları iddia edilirken, intihara sürükleyen oyunlar için herhangi bir yaptırımın olmaması dikkat çekici. Ordu’da İbrahim Can Duman, kendini doğalgaz borusuna bağlayarak intihar etti. Can’ın oynadığı ‘Mavi Balina’ yüzünden canına kıydığı iddia edildi. Söz konusu oyunun, Türkiye’de 142 gencin intiharıyla bağlantılı olabileceği ifade ediliyor. Isparta’da ise 15 yaşındaki Osman Çelik, av tüfeği ile kendini vurdu. Yaşamını yitiren Çelik’in sürekli dedektiflik oyunu ‘Criminal Case’ oynadığı belitildi. Peş peşe yaşanan ölümler “Ansiklopedi siteleri yasaklıyken ölüm oyunları neden hala kapatılmıyor?” sorusunu gündeme getirirken, uzmanlar uyarılarda bulundu. 

* EBEVEYN GÖZETİMİ ŞART 

Siber güvenlik uzmanı Ali Keskin: ‘48 Hour Challenge’ ve benzeri oyunların zararlı etkilerinden kurtulmak için ebeveynlere büyük görevler düşüyor. Çocukları oyalamak için internete bağlı cihazların kullanılmasına izin verilmemeli. Çünkü çocuklar, ebeveyn rehberliği olmadan bazen saatlerce çevrimiçi oyun oynayabiliyor veya internette sörf yapabiliyor. Çocuklar, içerikler konusunda bilgilendirmeli, çevrimiçi arkadaşları da gerçek hayattan tanıkları olmalı. ” 

* KÖLE-EFENDİ İLİŞKİSİ VAR

Pedagoji Derneği Kurucu Üyesi Psikolog Banu Yaşar: “Sanal tehlikeler, problem görünür hale gelmeden fark edilmiyor. İnternet ortamı sokaktan daha güvenli değil. Çevrimiçi oynanan bazı oyunların olumsuz sonuçları artık görünmeye başlandı. Maruz kalınan negatif uyaran ve yönergelerin zihin tarafından sorgulanmadan kabul ediliyor. Yetişkinlerde bile bu böyleyken, doğruyu yanlıştan ayırma yetisi henüz tam anlamıyla gelişmemiş olan çocuklarda bu etki daha fazladır. Adeta hipnotik bir sürece giren çocuk oyunun yönlendirmelerine daha açık hale gelmektedir. Bir köle-efendi diyaloğuna dönen bu süreçte çocuk oyunda iyi bir puan almak, aşamaları başarıyla geçmek için yavaş yavaş artırılan ve zorlaştırılan komutlara uymak konusunda daha itaatkar olmaktadır.”   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN