Yeni nesil uzay teleskobu sonunda bir araya getirildi

Yeni nesil uzay teleskobu sonunda bir araya getirildi

2021’de fırlatılması planlanan James Webb Uzay Teleskobu’nun parçaları ilk defa bir araya getirildi. Uluslararası bir proje olan teleskop, evrende oluşan ilk yıldız parıltılarını gözlemleyebilecek.

1996 yılından bu yana yapım sürecinde bulunan James Webb Uzay Teleskobu, sonunda bir araya getirildi. Birleştirme işlemi hava uzay savunması şirketi Northrop Grumman’ın Los Angeles’taki tesislerinde gerçekleştirildi.

ABD (NASA), Avrupa (ESA) ve Kanada (CSA) ortak yapımı James Webb Uzay Teleskobu, Güneş Sistemi’nin ötesinde keşfedilen birçok gezegenin atmosferini analiz ederek oradaki hayat potansiyelini ölçebilecek. Bunun için en son teknolojiye sahip aygıtlarla donatılan uzay teleskobu sayesinde bilim insanları, “Uzayda insandan başka akıllı yaşam formu var mı?” sorusuna daha net cevap bulabilecek.

HUBBLE’IN YERİNİ ALACAK

James Webb Uzay Teleskobu (JWUT), çektiği ilk fotoğrafı (Yıldız Kümesi NGC 3532) 20 Mayıs 1990’da Dünya’ya ulaştıran Hubble Uzay Teleskobu’nun yerini alacak. 29 yıldır alçak Dünya yörüngesinde bulunan Hubble, kara delik ve karanlık enerji gibi birçok bilimsel keşifte önemli rol oynadı.

19-08/29/james-webb-teleskobu-canli.jpg

Üç ana bölümden oluşan JWU Teleskobu’nda, aynalar ve çeşitli parçaların oluşturduğu bir teleskop, doğru gözlem yapılabilmesi için büyük bir güneşlik ve günlük gözlemleri idare edebilmek için bir uzay aracı birimi yer alıyor.

Washington DC’de yer alan NASA kumanda merkezindeki JWU Teleskobu program direktörü Gregory Robinson, mühendislik ekibinin çok iyi iş çıkardığının altını çizerek “Yakında ilginç evrenimizin inanılmaz manzaralarını görebileceğiz” dedi.

19-08/29/james-webb-teleskobu-kapak-1567087677.jpg

MALİYETİ 10 MİLYAR DOLAR

2018’de fırlatılması planlanan teleskobun fırlatma tarihi 9 ay içinde 3 kere ertelenmişti ve en son 30 Mart 2021’de fırlatılması kararlaştırılmıştı. Böylece 8.8 milyar dolar olan maliyetin, 10 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor.

19-08/29/james-webb-uzay-teleskobu-ve-hubble-birincil-aynalar.jpg

7 KAT DAHA BÜYÜK IŞIK TOPLAMA ALANI

BBCNews’in haberine göre, 2.4 metre genişliğinde aynaya sahip Hubble Uzay Teleskobu’ndaki aletler, 13.5 milyar yıl önceki ilk yıldız oluşumlarını doğru görüntüleyebilecek hassaslıkta değil. Ancak 6.5 metre genişliğinde aynaya sahip James Webb Uzay Teleskobu, Hubble’ın ışık toplayabildiği alandan 7 kat daha büyük bir alana sahip olacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN