‘Yeni Steve Jobs’a 11 yıl hapis cezası

‘Yeni Steve Jobs’a 11 yıl hapis cezası

Bir dönem geleceğin Steve Jobs’u olarak gösterilen Elizabeth Holmes, yeni doğum yapmasına rağmen hapis cezasından kurtulamadı. Kan testinde devrim yaratmayı vaat eden Theranos CEO’su, birkaç damla kanla yüzlerce hastalığa tanı koyabileceğini iddia etmiş ancak bunun gerçek olmadığı ortaya çıkmıştı.

Kan testi şirketi Theranos’un kurucusu Elizabeth Holmes’un ABD’de yargılandığı davada mahkeme yatırımcıları dolandırmaktan 11 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Holmes, California’daki davada jüri tarafından suçlu bulunmuştu. Savcılık, Holmes’un 15 yıl hapis cezası almasını ve Theranos’un yatırımcılarına 800 milyon dolar ödemesini talep ediyordu. Holmes, yargılanmaya başlamadan önce Forbes dergisi tarafından dünyanın kendi imkanlarıyla milyarder olan en genç kadını olarak ilan edilmişti.

“Yeni Steve Jobs” olarak anılan Holmes, 2014 yılında 30 yaşındayken zirvedeydi. Stanford Üniversitesi’ni terk eden genç kadın 9 milyar dolar değer biçilen şirketi Theranos’u kurmuş ve ürettikleri makinelerinin birkaç damla kanla yüzlerce hastalığa tanı koyabileceğini iddia etmişti. Ancak bunun gerçek olmadığı ortaya çıktı. Şirket sağlık sektöründe devrim vaat ederken Wall Street Journal gazetesinin 2015’te kan testi teknolojisinin çalışmadığını ortaya çıkarmasıyla zora girmişti. Şirket bu iddiaların ardından 2018’de resmen kapandı.

Holmes, 19 yaşındayken Stanford Üniversitesi’nin Kimya Mühendisliği bölümünden ayrıldıktan kısa süre sonra Theranos’u kurdu. Holmes mahkemedeki savunmasında, Theranos’un faaliyetlerindeki hataları kabul etmekle birlikte hastaları ya da yatırımcıları bilerek dolandırmadığını iddia etti. Holmes aynı zamanda eski iş ortağı ve uzun bir dönem beraber olduğu eski erkek arkadaşı Ramesh Sunny Balwani’yi de suçladı. 2019’da kefaletle serbest bırakılan Holmes, 27 yaşındaki Evans otel grubunun veliahtı William Billy Evans ile evlendi. Bu yıl ise çiftin bir çocuğu dünyaya geldi. Holmes’un bir çocuğunun olmasının jürinin kararını değiştirebileceği öne sürülmüştü ancak öyle olmadı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN