Yüzlerce çakma hesap kapatıldı

Yüzlerce çakma hesap kapatıldı

Dünya genelinden kamuoyunu manipüle etmeye çalışan yüzlerce İran menşeli Facebook hesabı kapatıldı. 

KARAR
 
Facebook, dünyanın bir çok ülkesinde kamuoyunu manipüle etmek amacıyla faaliyet gösteren İran menşeli yüzlerce profil ve sayfayı tespit etti.  Facebook’da propaganda amaçlı sayfaları izlemek amacıyla kurulan Facebook Cybersecurity Policy birimin başkanı Nathaniel Gleicher’ın yaptığı açıklamaya göre bu sayfa ve profillerin bir çoğunun kapatıldığın söyledi. Ne kadar profil ve sayfanın kapatıldığı hakkında bir açıklama yapılmazken, kapatılan sayfalara arasında Almanya’ya yönelik manipülasyon yapan profillerin de bulunduğu açıklandı. 
 
İK MİLYON KİŞİ İZLİYOR
 
İran’ın devlet kurumlara tarafından yönlendirilen 262 safta, 356 hesap, üç grup ile 162 İnstagram hesabı tespit edildi. Yayın yapılan ülkenin dillerinde propaganda yapan hesaplar Orda doğu ve Yemen gibi konular başka olmak üzere farklı siyasi konularda faaliyet gösteriyor. Yapılan propagandaların 2 milyon kişiye ulaştığı bildiriliyor 
 
UYDURMA KİMLİKLER
 
Gleicher hesapların silinmesinin temel nedeninin ise içeriklerinden ziyaret bu hesapların yanlış isim ve kimliklere yönetilmesi olduğunu ve bunun da Facebook ilkelerine aykırı olduğunu söyledi. Facebook bu tür hesapları Inauthentic behavior olara nitelendiriyor.Hesapların sanki  yayın yapılan dilin bulunduğu ülkeden geldiği görüntüsü verdiğini söyleyen Gleicher “Bu tür ağlar kamuoyu kanaatlerini manipüle etmek için platformumuzu suistimal ediyor“ dedi.
 
Facebook bu tür suistimallere karşı ne denli  hassas olduğunu göstermek için bu tür manipülasyonları sıkça kamuoyuna açıklıyor. Facebook bu şekilde 2016 yılında ABD seçimlerinde yapılan manipülasyonlarla bozulan imajını düzeltmeye çalışıyor. Bu tür manipülasyon girişimlerinin ne denli etkili olabildiği ise Facebook’un yayımladığı sınırlı ayrıntılar nedeniyle tam olarak tespit edilemiyor.  Facebook Ağustos 2018 tarihinde de arkasında Rusya ve İran olduğunu tahmin ettiği yüzlerce hesap, sayfa ve grubu kapatmıştı.  

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN