Üniversite tercihleri ne zaman? ÖSYM 2018 YKS tercih kılavuzu indir! Üniversite tercih tarihleri

Üniversite tercihleri ne zaman? ÖSYM 2018 YKS tercih kılavuzu indir! Üniversite tercih tarihleri

Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? ÖSYM 2018 YKS tercih kılavuzu indirmek için haberimize bakabilirsiniz. Gece saatlerinde YKS sonuçlarının ilan edilmesinin ardından şimdi de tercih süreci başlayacak. Üniversite adayları kılavuzdan faydalanarak işlemlerini yapabilecek. Peki Üniversite tercihleri ne zaman başlayacak? İşte 2018 üniversite tercih tarihleri.

Üniversite tercih tarihleri belli oldu. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) kapsamında 30 Haziran-1 Temmuz tarihlerinde uygulanan Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınav sonuçları gece saatlerinde açıklandı. Sınav sonuçlarını öğrenen adaylar aldıkları puan doğrultusunda üniversite tercihlrinde bulunacak. Peki Üniversite tercihleri nasıl yapılır? YKS tercih kılavuzunu bilgisayarınıza indirerek, üniversite tercihleri hakkındaki tüm detayları takip edebilirsiniz. İşte 2018 YKS tercih kılavuzu ve üniversite tercih tarihleri.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ NE ZAMAN?

ÖSYM tarafından yayımlanan kılavuzda tercih süresi 7-14 Ağustos 2018 olarak belirtildi. Adaylar, 2018-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzuna tercih süresi içinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden erişebilecekler. Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezî yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel yetenek sınavı ile seçme yöntemi ise 6. maddede anlatılmaktadır. Merkezî yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına; YKS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir. 2018 yılında, YKS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede, 2018 yılı yerleştirme puanları ile 2018 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır. Tablo 3C, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların ek puanla yerleştirilebilecekleri ön lisans programlarını göstermektedir.

Tablo 3A ve Tablo 3B.1, ortaöğretimdeki bazı alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen ek puan uygulanacak lisans programlarını göstermektedir. Adayların hangi yükseköğretim programları için ek puanlarının hesaplanacağını öğrenebilmeleri için Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de ve Tablo 3C’de alanlarını bulmaları ve bu alanların karşısındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri
gerekmektedir. Yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için YKS’de en az kaç puan almak
gerektiği Tablo 1F ve Şekil 5’de gösterilmiştir. Hukuk, mimarlık, mühendislik, tıp, öğretmenlik programlarına başvurabilmek için en düşük başarı sırasının ne olması gerektiği ise Tablo 1G’de yer almaktadır. Sınava giren adayların yükseköğretim programlarına merkezi yerleştirme işlemleri birlikte yapılacaktır. Yerleştirme sonuçları YÖK’e elektronik ortamda iletilecektir. Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından ek yerleştirme yapılacaktır.

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2018-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir. Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir. 2018- YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

ÜNİVERSİTE YKS TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYIT İŞLEMLERİ

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 3-7 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kayıtlar ise 3-5 Eylül 2018 tarihleri arasında yapılacaktır. Kayıt hakkı kazanan adayların, kayıt için aşağıda belirtilen belgeleri tamamlayarak kayıt süresi içerisinde ilgili üniversitelere başvurmaları zorunludur. Bu süre içerisinde kayıt için başvurmayan veya kayıt işlemlerini tamamlamayan adaylar kayıt haklarını kaybedeceklerdir. Elektronik kayıt yapan adaylar, üniversiteleri tarafından duyurulan belgelere ve tarihe göre işlem yapacaklardır. Bir yükseköğretim programına kayıt hakkı kazanan ancak, ortaöğretim kurumlarından mezun olamayarak bütünleme veya tek ders sınava girecek adayların da belirlenen tarihlerde yükseköğretim kurumlarına geçici kayıtları yapılacaktır. Bu adayların mezun olduklarına ilişkin belgelerini, 31 Aralık 2018 tarihine kadar yükseköğretim kurumuna ibraz etmeleri halinde asıl kayıtları yapılacaktır. Bu tarihe kadar mezun olduklarını belgelemeyenlerin geçici kayıtları silinecek ve bu durumda olup belirlenen tarihlerde geçici kayıtlarını yaptırmayan adayların kayıtları yapılmayacaktır. 

KAYIT İÇİN GEREKLİ BELGELER

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

c) 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri YKS ile bir yükseköğretim programına yerleşen yükümlülerin askerlik durumları, üniversiteler tarafından http://kamu.turkiye.gov.tr internet adresinde görülebilecektir. Adayların askerlikle ilgili sorunları için askerlik şubelerine, kredi konusunda ayrıntılı bilgi için de üniversite rektörlüklerine veya Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna başvurmaları gerekmektedir. Yükseköğretim programlarına yerleşen adayların yerleştirme sonuçları (engel bilgileri de dâhil), Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına (YÖK) ÖSYM tarafından elektronik ortamda iletilecektir

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Üniversite sınavı geride kaldı. Öğrenciler geleceklerini belirleyecek bir yola giriyor. Tercih döneminde adayların nelere dikkat etmesi gerektiği ve neye göre üniversite seçmeleri konusunda İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, önemli noktalara değindi. Sınavların açıklanmasıyla birlikte tercih maratonuna girildi. Aday öğrencilere bu süreci değerlendirmeleri noktasında tavsiyelerde bulunan İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, üniversite tercihlerinde puanın önemli olduğunu ancak başarı sırasının daha da önemli olduğunu belirtti. Adayların tercih yaparken kişisel becerilerini ön planda tutmalarını öneren Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, bir üniversitenin en önemli faktörünün akademik kadro olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, adayların tercih etmeyi düşündükleri üniversitelerde ilk olarak akademik kadroya bakmalarını tavsiye etti.

“Meslek seçiminde kişisel özellikler çok önemli”: Üniversite tercihlerinde ve meslek seçimlerinde puan ve başarı sıralaması kadar kişisel özelliklerinde de çok en önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Ayşegül Topal Sarıkaya, “Aday öğrencilerin kişisel özelliklerine göre meslek seçmeleri başarılı olabilmeleri için çok önemlidir. O nedenle bir öğrenci farklı bir şehirde ve kendisine uygun olmayan bir bölüm kazandıysa aileden ve sosyal çevresinden uzaklaşması onu mutsuz edecekse, bulunduğu sosyal çevrede kalması onu daha başarılı kılacaktır. Aday öğrenci başlangıçta buna karar vermelidir” dedi.

“Tercihler başarı sıralamasına göre yapılmalı”: Adayların tercihleri kesinlikle başarı sıralamasına göre yapmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarıkaya, “Puanlar senelere göre değişiyor. Ancak başarı sırası genellikle değişmiyor. O nedenle başarı sırasını ön palanda tutmalılar. Bazı öğrencilerimizden ‘Ben aslında bu bölümü istemiyordum ama ailemin zoruyla bu bölümü seçtim’ diyenler oluyor. Bu öğrencilerin yüzde 90’ı okudukları bölümlerde başarısız oluyor. Bu öğrenciler okudukları bölümlerde başarılı olsalar bile mezuniyet sonrası kariyer planlarını yaparken başarısızlık yaşıyorlar. Çünkü bir isteksizlikle işe başlıyorlar. O nedenle ailelerinde bu konuda aşırı ısrarcı olmaması gerekiyor” diye konuştu.

“Sağlık alanları ön planda”: Bu yıl popüler bölümlerin neler olduğuna da değinen Prof. Dr. Topal Sarıkaya, “Bu yıl her yıl olduğu gibi sağlık ön planda diyebiliriz. Ancak sağlık alanına eşlik eden Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okullarındaki ön lisans programları da çok popüler. Bu programlara İlk ve Acil Yardım, Ameliyathane Hizmetleri, Anestezi ve Yaşlı Bakımını gibi örnekler verebiliriz. Bu alanlarda devlette açık kadrolar var. Bununla birlikte bu alanların özel sektörde de iş imkânı var. O nedenle adaylar bu programları tercih edebilirler. Ayrıca son dönemlerin en popüler konularından biri bilgisayar ve ona eşlik eden diğer alanlarda önem arz ediyor. Özellikle yazılım ve kodlama bölümleri ön plana çıkıyor. Bütün bu bölümleri seçmeden önce adaylar kendi kişisel becerilerini de göz önünde bulundurmalı” şeklinde konuştu.

“En önemli faktör akademik kadro”: Prof. Dr. Sarıkaya üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da şunları söyledi: “Üniversitemizde ve dünyadaki birçok üniversitede bazı bölümler daha ön palanda çıkmıştır. Bu nedenle adaylar, üniversite tercihinde seçecekleri bölümlerin hangi üniversitelerde daha popüler olduğuna bakmalı. Bunun dışında aday öğrencilerin üniversitelerin internet sayfalarından akademik kadrolarına bakması gerekiyor. Bir üniversitenin en önemli faktörü akademik kadrodur. O nedenle de adaylar akademik kadroya dikkat etsinler ve buna göre de tercihlerini yapsınlar.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN