Ve AK Parti 'yeniden seçim' dedi

Ve AK Parti 'yeniden seçim' dedi

AK Parti, Büyükçekmece’deki usulsüz seçmen kaydı iddiası üzerinden ‘tam kanunsuzluk’ oluşmasını gerekçe gösterdi. İstanbul’da seçimlerin yenilenmesi için YSK’ya olağanüstü itiraz yapılacağını duyurdu. MHP lideri de yeniden sandık kurulmasına destek verdi. CHP’nin tepkisini İmamoğlu seslendirdi: Vatana millete hesap veremezler.

31 Mart seçimlerinde sonucu en çok tartışılan İstanbul için yeniden seçim gündeme geldi. AK Parti’nin İlçe Seçim Kurulları’nın reddettiği tüm oyların sayımı talebini İl Seçim Kurulu’da radddetmişti. Son itiraz merci olarak YSK’nın kapısını çalan AK Parti’nin bu talebi yine kabul görmedi. Ancak AK Parti bu kez Büyükçekmece’de 19 Ocak’ta yapılan bir operasyonu hatırlatan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, olağanüstü itiraz yöntemini kullanarak bir kez daha YSK’ya gideceklerini, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesini talep ettiklerini açıkladı. Yavuz, seçimin sonucuna müessir olaylar ve haller sebebiyle olağanüstü itiraz edilebileceğini belirterek “Biz de bu yolu kullanarak, dile getirdiklerimizi, dilekçemize işlemek suretiyle diyeceğiz ki, ‘seçimin sonucunu çok net etkileyecek, seçimin sonucuna net müessir olacak olaylar ve haller var, onun için bu olağanüstü itiraz yolunu kullanıyoruz ve İstanbul'da seçimin yenilenmesini istiyoruz” dedi. YSK’nın 51 sandıkta sayım kararının bir anlamı olmadığını söyleyen Yavuz “Bu 51 sandığın sayımına karar verilmesini anlamış değilim. Biz bu 51 sandığı örnek verdik. Bunlara ilişkin bir sayım istemedik. ‘Bu örneklerle birlikte binlercesi var’ dedik. Bu şimdi neyi değiştirecek? Hiçbir şeyi. Bu 51 sandığı saymanın hiçbir anlamı yoktur” diye konuştu.

“Hala FETÖ temizlenmemiş olabilir mi?” sorusunu yanıtlayan Yavuz, “Birilerinin oradan, onlardan da istifade etmek işine gelmiş olabilir. Birçok kesim ve kişi, bu konuda işbirliği yapmış olabilir. Buna ilişkin ne yapıldığı, neler yapıldığına ilişkin önümüzdeki süreçte sizlerle daha farklı şeyler de paylaşacağız. Emin olun, buradan YSK'ya olağanüstü itiraz yöntemiyle başvurmamız ötesinde emin olun çok soruşturma çıkacak. Biz birçok hususla ilgili suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.
Seçim yenileme talebine CHP’den tepki gecikmedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak “Geçersiz oy sandıklarının yüzde 96’sı sayılmış vaziyette. YSK verilerine göre, Ekrem İmamoğlu 14 bin 532 oyla önde gidiyor. Şu an itibarıyla hukuken de vicdanen de İmamoğlu’na mazbatanın verilmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır” dedi.

Öztrak, AK Parti temsilcilerinin, reddedileceğini anlayınca Büyükçekmece ile ilgili yapmış oldukları müracaatı geri çektiğini ileri sürerek, “Bu sabah Büyükçekmece’den çok ciddi feryatlar yükselmeye başladı. Büyükçekmece polis kaynıyor. Burada polisin siyasete alet edilmesi var. Bazı evlere polislerin üç defa gittiği söyleniyor. Ne arıyorlar? ‘Usulsüz kayıt var mı, seçmen kaydırılmış mı, kaydırılmamış mı?’ YSK seçmen listelerini kesinleştireli çok zaman oldu. YSK’nın kararları kesin” ifadelerini kullandı.
“Eğer bu listelerde hukuksuzluk, kanunsuzluk varsa bu bir şeyi gösteriyor. AK Parti örgütleri çalışmamıştır. Bunun hesabının sorulacağı yer de YSK değildir. Devletin tüm verileri elindeyken gerekli incelemeleri yapamamışlardır” iddiasında bulunan Öztark, CHP örgütlerinin gerekli itirazları yaptığını söyledi.

Öztrak, iktidar sözcülerinin “Büyükçekmece’de çok büyük yolsuzluk var” diye algı operasyonu yaptığını öne sürdü. İddiaların komik olduğunu savunan Öztrak “24 Haziran’dan bu yana ülkenin tek iktidarı sizsiniz. İçişleri Adalet Bakanları sizde. Bugüne kadar niye farketmediniz. Bütün bunları iddia edenler, eğer bu iddialar doğruysa kendi beceriksizliklerini itiraf etmiş oluyorlar” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un FETÖ imasını da sert sözlerle eleştiren Öztrak “Böyle insanlar varsa, bu insanları sandık kurullarının başlarına yerleştiren sizin seçim kurullarınız ve sizin idare amirleriniz. O zaman burada başka bir şey var, buradan eğer bir sorun çıkarsa seçimi çalabilmek için bir maymuncuk yerleştirildiğini iddia ediyorum ben. Burada bir kumpas, organize işler var seçimi çalabilmek için” diye konuştu.

KURULLARDA 4 PARTİNİN TEMSİLCİSİ DE VAR

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven “Yargısal süreç devam ediyor. Önümüze gelen tüm dilekçeleri, talepleri ve itirazları tek tek incelemek suretiyle karşılıyoruz” dedi. Güven, YSK binası önünde yaptığı açıklamada, 11 yüksek mahkeme üyesinden oluşan YSK’nin toplantılarında, temsilci bulundurma hakkına sahip AK Parti, CHP, MHP, HDP ve İYİ Parti temsilcilerinin de bulunduğunu belirtti. Değerlendirmelerin sürdüğüne işaret eden Güven, “Yargısal süreç devam ediyor. Önümüze gelen tüm dilekçeleri, talepleri ve itirazları tek tek incelemek suretiyle karşılıyoruz. Yargı süreci içinde dosyaların içeriğiyle ilgili herhangi bir bilgi verecek değilim” dedi.

51 SANDIK DAHA SAYILIYOR

Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul’da 31 ilçede oyların yeniden sayılması talebini reddetti. AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel ve CHP YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu, YSK’nın İstanbul’un 21 ilçesindeki 51 sandığın yeniden sayılmasına karar verdiğini aktardı. CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu oy sayım sürecinin 51 sandığın sayılması ile sona ereceğini söyledi. Yakupoğlu yazılı bilgilendirme notunda sayımın ardından seçimin iptalinin istenebileceğini belirtti. “51 sandığın sayılması ile oy sayım süreci sona erecektir. Bundan sonra seçim sonucunu etkileyen olgulara dayanan olağanüstü itiraz söz konusu olabilir. Tıpkı 2014 seçimlerinde kısıtlı seçmenin oy kullanması ve aradaki farkın bu seçmenlerden az olması sebebiyle iptal edilen seçimler gibi. Yani seçimin iptali talepleri artık ileri sürülebilir. İtirazlar böylece sona ermiş oldu.”

ÖNCE MAZBATA SONRA İTİRAZ

31 Mart seçimlerinin ardından gözler İstanbul’a kilitlendi. Sandıkların açılmasının üzerinden 10 gün geçmesine karşın hala itirazlar sürüyor. Önce ilçe seçim kurulları ardından il seçim kurulu ve son olarak YSK’ya yapılan itirazların ardından süreç tamamlanma aşamasına geldi. YSK, 11 Nisan Perşembe günü mesai bitimine kadar itirazlar konusunda son kararı vermek zorunda. Süreç şöyle ilerleyecek:
Sandıklarda sayım tamamlanacak.
İl birleştirme tutanağı düzenlenecek.
Tutanakta en fazla oyu alan adaya mazbatası verilecek.
Mazbata tesliminden itibaren 7 gün içinde YSK’ya olağanüstü itiraz yolu açılacak.
İtiraz ve talep kabul edilirse istanbul 60 gün içinde yeniden seçime gidecek.

İDDİALARIN MERKEZİNDE BÜYÜKÇEKMECE

AK Parti’nin seçimlerin yeniden sayılması için gündeme getirdiği Büyükçekmece’deki iddialar aslında yeni değil. Büyükçekmece’de boş arazilere ve boş evlere nüfus kaydı yapıldığı iddialarına dair soruşturma 19 Ocak’ta başlamış, 2 kişi tutuklanmıştı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İHsan Yavuz, Büyükçekmece’de bu kişiler aracılığıyla 11 bin 186 kişinin usulsüz bir şekilde seçmen kaydının yapıldığını öne sürdü. Ancak 24 Haziran 2018 seçimler ile 31 Mart 2019 seçimlerinde Büyükçekmece’de askıya çıkan seçmen listelerindeki sayılar ise şöyle:
24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimi’nd seçmen sayısı 172 bin 351.
31 Mart 2019 mahalli idare seçimlerinde kayıtlı seçmen sayısı 174 bin 773.
İki seçim arasındaki seçmen sayısı farkı 2 bin 422 kişi.
CHP bu listede 760 kişinin de yaş olarak yeni seçmen kategorisine girdiğini iddia ederek farkın 1600’lü rakamlara gerilediğini belirtiyor.

25 YIL SONRAİLK KARNE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’da gerçekleştirdiği resmi ziyaretin ardından özel uçak “TUR” ile önceki gece saat 23.40’ta Ankara’ya geldi. Erdoğan’ı, Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Valisi Vasip Şahin ve 25 yıl sonra başkentin seçilen ilk CHP’li belediye başkanı Mansur Yavaş ile öteki ilgililer karşıladı. Öte yandan Yavaş çalışmalarına da hızlı başladı. Seçim ürecinde projeler açıkladığını ve Ankaralılarla konuştuklarını anlatan Yavaş “Şimdi Ankara’ya ve Ankaralıya hizmet etmek zamanıdır” dedi.

BÜYÜKÇEKMECE'DE SEÇMEN AVI

Büyükçekmece’de seçim öncesi seçmenlerin ikamet kayıtlarını değiştirdikleri iddiaları üzerine söz konusu adreslerde inceleme yapılıyor. Alınan bilgiye göre, ilçede seçmenlerin ikamet kayıtlarının taşındığına yönelik iddialar üzerine çalışma başlatıldı. Seçmenlerin taşındığı iddia edilen adreslerde inceleme yapan polis ekipleri, kayıtlı görülen kişilerin burada oturup oturmadıklarını kontrol ediyor. Öte yandan söz konusu incelemeye ilişkin herhangi bir operasyon düzenlenmediği ve gözaltı işlemi uygulanmadığı öğrenildi. Öte yandan Kartal ve Kadıköy’de seçimde usulsüzlük yaptığı iddia edilen görevliler hakkında soruşturma başlatıldı. İki ayrı soruşturma “Görevi kötüye kullanma” ve Seçim Kanunu’nun 164. maddesi kapsamında yapılıyor.

19-04/10/yeniden5.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN