Bu nasıl iş!

Dünya Şampiyonu Fransa, Euro 2020 elemelerine de fırtına gibi başlamıştı. Moldova ve İzlanda’ya attığı 4’er gol, Fransızların gücünü yansıtıyordu. Konya’da, Milli Takım’ın karşısına, Dünya Kupası finalinin 11’inden 9 isimle başlaması bu korkutucu gücü daha korkutucu hale getiriyordu.

Türk Milli Takımı ise Şenol Güneş’le yeni bir sayfa açmış, kadrosunu neredeyse sıfırdan oluşturmuştu. Son hazırlık maçı sonrası Güneş’in “Bu oyunla Fransa’yı yenemeyiz” sözleri rakibi rehavete sevk edecek stratejik bir cümle olduğu kadar bir durum tespitiydi de.

Maç başladığında görüldü ki, Türk Milli Takım’ı dersine iyi çalışmıştı. Fransa ise yenilenen Türk takımını tanımıyordu! Milliler ilk yarım saat oyunu kontrol etmek için uğraştı. Başarılı da oldu. Güneş, 4-1-4-1 taktiği ile Fransız orta sahasını etkisiz hale getirdi. Kanatlardaki Griezmann- Mbappe ikilisini Zeki- Hasan Ali karşıladı ama Cengiz- Kenan’ın beklere yardımı bu iki ölümcül silahı etkisiz hale getirmeye yetti. Koca ilk yarı boyunca Fransızların gol pozisyonu bile yoktu.

Milliler, Fransızları durdurduktan sonra B planına geçti. O plan golü bulmaktı. İki bek bindirmelerle rakibin dengesini bozmaya başladı. Ve Fransızları şoke eden gol bir antrenman çalışmasından geldi. Cengiz’in arka direğe ortaladığı topu Merih altıpasa indirdi, diğer stoper Kaan kafayı vurdu ve tabela değişiverdi. Dünya şampiyonunu krize sokan gol ise Burak’ın kurnazlığı ile geldi. Onun kaptığı topun asist ustası Dorukhan’a, ondan da çaprazdan gol atma ustası Cengiz’e gelmesi Millilerin şansıydı.

İlk 45 dakikada Mert’ten Burak’a kadar -Arkadaşlarına ayak uydurmaya çalışan Kenan da dahil- mükemmel oynayan Milliler, ikinci yarıda da oyun planına bağlı kalarak rakibi şaşırtmaya devam etti. Çoklu adamla golü arayan Fransızlar, Milli Takım’ın savunma duvarıyla karşılaştı. Mbappe ve Griezmann gibi iki süper star adım atamaz hale geldi. Fransızların hatları arasındaki mesafenin açılması Millilerimize yeni gol fırsatları da doğurdu. Cengiz, Kenan, Mahmut’la yakalanan fırsatlar Fransızlar için tam bir şoktu, Dünya Kupası sonrası Hollanda’ya yenildikleri maç dışında ilk kez bu kadar aciz duruma düştüler.

Sonuç olarak Güneş’in öğrencileri Türk futbol tarihinin en görkemli zaferlerinden birini aldı. 198 milyon euro değerindeki kadro, 1.24 milyar euro’luk Fransızlara muhteşem bir ders verdi. Bu zaferleri, bu futbolu özlemiştik. Hoş geldin Milli Takım...

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum