‘Bu şekilde’

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Diyarbakır, Mardin ve Van’ın ‘daha yeni seçilmiş’ HDP’li büyükşehir belediye başkanlarının ‘bu şekilde’ görevden alınmasını eleştirdi.

Özellikle belirtti “bu şekilde” diye (Aynen böyle, tırnak içinde).

Niçin?

Çünkü vaktiyle HDP’nin yahut PKK ile irtibatlı başka partilerin kontrolündeki belediyeler vasıtasıyla PKK terörünün değirmenine su taşındığını, belediye asfaltlarının altına bomba bile yerleştirildiğini göz ardı etmiyor, edemiyor.

‘Böyle bir şey yeniden yaşanır ve bu tespit edilir ise, ilgili belediye başkanları tabii ki görevden alınmalı; fakat o suçları işlemeden, işledikleri sabit olmadan görevden alınmaları doğru değil’ demiş oluyor Abdullah Gül.

HDP sempatizanları hariç, hükümetin söz konusu tasarrufunu eleştirirken Gül’ün “bu şekilde”si gibi bir şerh düşmeyen yok gibi.

***

Genellikle ‘Mahalli seçimlerin üzerinden beş ay bile geçmeden…’ vurgusu yapılıyor eleştirilerde.

Yani: ‘Zaman geçip şartlar olgunlaşsaydı, görevden alınmalarına bir diyeceğimiz olmazdı.’

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “Demokrasiyi ve seçilmişliği terörün muafiyet alanına sokmak isteyenler, elbette ki büyük bir hata işlemektedir” diye kızıyor; ama yeni seçilen HDP’li belediye başkanlarının zamanla PKK terörünün değirmenine ister istemez su taşıyacakları kanaatini, o kızdıklarının çoğu da paylaşıyor.

HDP’nin legal bir parti olduğu gerçeği tartışılmaz, evet; ama o legalitenin üzerindeki terör gölgesi de tartışılmaz bir gerçek.

Bu iki gerçeğin çatışması sadece devleti değil, demokrat aydınları da HDP konusunda ikircikli davranmaya zorluyor.

***

Sahi; görevden alınan büyükşehir belediye başkanlarının beş ay önceki hukuki vaziyetleriyle şimdiki hukuki vaziyetleri arasında bir fark var mı?

Yok.

Beş ay önce bu HDP’li siyasetçilerin adaylığına izin verilmek suretiyle ‘Büyükşehir belediye başkanlığı yapabilirler’ denmiş mi?

Denmiş.

Öyleyse, onların “bu şekilde” görevden alınması demokratik hukuk devleti ilkesiyle bağdaştırılamayacağı için, hükümetin bu kararının yoğun tepki çekmesi kaçınılmazdır.

Bununla beraber, HDP’ye canla başla sahip çıkma eğiliminin marjinal kalması da kaçınılmazdır.

Ne zamana kadar?

PKK silah bırakana veya HDP bütün cesaretini toplayıp PKK’dan bağımsızlığını ilan edene kadar.

Bunlardan biri gerçekleştiğinde HDP’li belediye başkanlarının terör gerekçesiyle görevden alınması gibi şeyler artık söz konusu olmaz zaten.

YORUMLAR (60)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
60 Yorum