Beşiktaş için kazanma vakti

Beşiktaş’ta hem hücum üretkenliği hem sonuca gitme bakımından geçen sezonla bu sezon arasında dramatik bir fark var mı? Bakalım, anlayalım. Geçen sezon Süper Lig’de 12. Hafta: 9G, 2B, 1M. Attığı 30, yediği 12 Beşiktaş’ın. Puanı 29. Bu sezon 12. Hafta: 8G, 4B. Attığı 24, yediği 10. Namağlup Beşiktaş’ın puanı 28. Gol sayısında azalma var, ama Gomez’in yokluğuna rağmen çarpıcı düzeyde değil.

Dönelim Avrupa’ya. Geçen sezon Avrupa Ligi’nde 5. Hafta: 2G, 3B. Attığı 6, yediği 3. Bu sezon Şampiyonlar Ligi 5. Hafta: 1G, 4B. Attığı 9, yediği 8. Zorluk düzeyi daha yüksek olan ŞL’de 9 gole ulaşmış Beşiktaş. Son maç Kiev’i yenerse üst tura çıkacak, berabere kalırsa diğer maçın sonucunu bekleyecek. Geçen sezon AL’de son maçta Sporting’e yenilip elenmişti Beşiktaş. Şimdi ŞL’de istediğini alamasa bile, AL’ne devam edecek.

İşi daha fazla rakama boğmayayım. Ama şunu da ekleyeyim: Son iki sezona bakarsak, rakip kalede ürettiği ve kendi kalesinde gördüğü gol girişimi ortalamalarında da belirgin bir fark yok Beşiktaş’ın. Toplama bakalım: Geçen sezon ilk 17 resmi maçta Lig ve AL’de 11G, 5B, 1M almış Beşiktaş. 36 gol atmış, 15 gol yemiş. Bu sezon 17 maçta Lig ve ŞL’de 9G, 8B almış, 33 gol atmış, 18 gol yemiş.

Özetle: Değişen oyun anlayışına ve giden oyunculara rağmen, dramatik bir fark çıkmamış ortaya. Tek eleştiri Başakşehir maçına olabilir. Bu sezon ligde kendi evinde en az gol girişimi (12) ürettiği maç bu Beşiktaş’ın. Bunda Başakşehir’in oyun anlayışının etkisi var, bu anlayışla liderliği koruduklarını unutmayalım.

HEDEF İYİ SENARYO

Yarın Fenerbahçe, Salı günü Kiev deplasmanında olacak Beşiktaş. Kötü senaryo: Beşiktaş derbiyi kaybeder, Galatasaray da maçını kazanırsa, üç takım ligde kafa kafaya gelmiş olur. Kiev’de istenen sonuç çıkmazsa ŞL’ne veda edilir. Camiada oluşacak hayal kırıklığı takımın moralini etkileyebilir. Ne olursa olsun, şampiyonluk yarışı devam eder, Beşiktaş AL’de de iyi işler yapar.

Gelelim iyi senaryoya: Beşiktaş derbiyi alırsa arayı açar, rakiplerinin moralini bozar. ŞL’nde bir üst tura çıkarsa finansal kazanım sürer, takımın morali oyun anlayışına daha belirgin biçimde yansır. En önemlisi de Beşiktaş yönetimi ara transfer dönemine çok daha iyi konsantre olur. Daha ne olsun?

Her iki maçta alınacak beraberlikler ara bölgeye, gri senaryoya karşılık geliyor. Stratejik olarak bu da işe yarayabilir. Ama ben Şenol Güneş’in her iki maça da galibiyet stratejisiyle çıkacağını umuyorum. Güneş özellikle de Fenerbahçe’ye agresif olma fırsatı tanımazsa, Beşiktaş beklenenden rahat bir maç yaşayabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.