Beşiktaş’ın hücum gücünde sorun yok

Beşiktaş’ın Kayseri karşısında tam 17 gol girişimi var. Çaykur Rize maçında da bu sayı 19 idi. Dış saha maçları için bunlar gerçekten çok iyi rakamlar. Pek çok takım iç saha maçlarında bile bu rakamları yakalayamıyor. Oysa Kayseri maçı başındaki baklavalı 4-4-2 dizilişini görünce bayağı bir endişelenmiştim.

Aklıma hemen Schuster dönemi düşmüştü. Beşiktaş o dönem de hücum üretkenliğinde buna benzer rakamlar yakalıyor, ama skora yansıtamıyordu. Şenol Güneş farkı diyelim. Schuster, sakat ve cezalı oyuncuların arttığı bölümlerde baklavalı 4-4-2 dizilişini denemiş ve pek başarılı olamamıştı. Baklavalı 4-4-2 futbolcular için uygulanması ve benimsenmesi zor bir diziliştir. Bu tecrübeyi yaşamış hangi futbolcuyla konuşsanız, aynı yanıtı alırsınız.

İşte ben böyle endişeler biriktirerek başladım maçı izlemeye, ama Beşiktaş daha ilk yarıda 9 gol girişimi üretti. Skor gelmedi diye eleştirilmesi yanlış olur. Geçenlerde “Gün gelecek, Aboubakar da gol atacak” diye yazmıştım. O gün gelecek, ama Kayseri maçındaki evlere şenlik pozisyon sonrası, olasılıkla Aboubakar’daki gerilim ve telaşın takımın tamamına yansımaması için 2. yarıya başka bir dizilişle başladı Şenol Güneş.

DİZİLİŞ DEĞİŞSE DE BÜTÜNLÜK TAMAM

Geçen hafta “Talisca’dan kanat forveti olur mu? Böyle bir alternatif denenebilir mi?” diye sormuştum. Aboubakar-Quaresma değişikliğinden sonra, Talisca dk. 63’e kadar bu görevi üstlendi, takım 4-3-3’e döndü. Beklentimi karşılayacak bir tablo çıkmadı ortaya. Dk. 63’te Ömer’in girişiyle Talisca santrafor arkası oynamaya başladı, diziliş 4-2-3-1 görünümü aldı.

Beşiktaş skoru buldu, Napoli maçını düşünerek vites düşürdü ve maç sonu 3 puanı cebine koydu. Maçtan onca gün sonra bunları neden yazdım? Çünkü altını çizmek istediğim iki husus var. Birincisi, maç içindeki taktik değişikliklere hızlı reaksiyon veriyor oyuncular. Fazla bocalamıyorlar. Hücum üretkenliğinde duraklama dönemleri yaşamıyorlar. Geçen sezonun oturmuş oyun düzeni henüz söz konusu değilken, bu çok önemli.

İkincisi, rotasyon oyuncu performanslarına çok olumsuz yansımıyor. Takımdaki rekabet de arkadaşlık da istenen kıvamda. Bu bütünleşme ve ortak hedefe yürüme duygusu korunursa, sezonun geri kalanında sonuca da daha rahat giden bir Beşiktaş izleriz. Değişken oyun yapısıyla, rakipleri için de daha sürprizli bir takım haline geldi Beşiktaş.

Bu gece sezonun ilk ciddi sınavına çıkacak Beşiktaş. Bir puan çıkarılan Benfica deplasmanı bunun yanında hafif kalır. Napoli deplasmanında sonuçtan ziyade, Beşiktaş’ın sahaya yansıtacağı oyun karakteri ilgilendiriyor beni. Başa baş bir görüntü sergilersek, geleceğe ilişkin umutlarım daha da artacak.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.