Beşiktaş’ın nazar boncuğu olsun

Beşiktaş Aralık ayı başından bu yana inişli çıkışlı bir grafik çiziyor. Aralık ayı bilançosu da bunu gösteriyor zaten: 2 galibiyet, 2 beraberlik, 2 mağlubiyet. Devre arası, bu anlamda kurtarıcı olacak Beşiktaş için. Ara transfer iyi değerlendirilirse şu an yaşanan bocalama dönemi sezonun nazar boncuğu olarak kalır. Şimdi Beşiktaş’a düşen ligde Gaziantep ve kupada Bolu maçlarını kazanıp salim kafayla devre arasına girmek.

Son dönem hücum üretkenliğinde de skor bulmada da bazı sıkıntılar yaşıyor Beşiktaş. Bu konuda oyuncular arasındaki yük dağılımı istenen düzeyde gerçekleşmediği için, takım oyuna hakim olsa bile sonuca gitmekte zorlanabiliyor. Kasımpaşa maçını mercek altına alalım örneğin. Aslında istediği gibi bir ilk yarı oynuyor Beşiktaş. Hücum girişimlerinde 8-2 üstünlüğü var, skoru da yakalıyor.

2. yarı başında üst üste iki basit gol yiyor. Olabilir. “Bildiğimiz Beşiktaş gereken refleksi, tepkiyi verir” diyoruz. Öyle de oluyor, ama kısa bir süreliğine. 53 ile 59'uncu dakikalar arası 5 gol girişimi var Beşiktaş’ın. Sonra hücum üretkenliği aşamalı olarak düşüyor. 60 ile 76'ncı dakikalar arası sadece 1 gol girişimi var Beşiktaş’ın. Arayış var, sonuç yok.

Son dilime, 90+2’deki net pozisyon dahil 3 gol girişimi daha sığıyor. Ama yetmiyor. Son yarım saatlik görüntünün özetini Şenol Güneş veriyor: “Ataklarımızı fazlalaştırdık ama oyun kalitemizin altında kaldık.” Maçın genel bilançosu genel ortalamanın çok dışında değil aslında. Gol girişimlerinde 17-6 üstünlük. Alıştığımız deplasman ortalamasına yakın bir sayı.

OYUNCU PERFORMANSLARI SORUNLU

Esas mesele son yarım saatte gizli. Yukarıda belirttiğim gibi, hücum üretkenliğinde ve skoru bulmada yük dağılımı sorunu var. Devre arası yazılarımda ayrıntılarına gireceğim. Geçen sezonla kıyaslanırsa kimi oyuncular ortalama bir performans bile yakalayamamış durumda. Özellikle kanat forveti mevkiinde yükü taşıyan, takımı sırtlayan tek ad Quaresma.

Santraforların genel performans toplamı, özellikle de maçın kopacağı anlarda istenen düzeye varmış değil. Buna orta üçlüde bir türlü tam verimin yakalanamayışını, bu bölgede sürekli arayış halinde olunmasını ekleyin. Hücum üretkenliğindeki iniş çıkışların nedenlerini görebilirsiniz. Şenol Güneş bu duruma kesin teşhisi koymuştur. Ara transferler eşliğinde gerekli tedaviyi de uygulayacaktır.

Üst üste ikinci şampiyonluk önemli. Beşiktaş bunu başaracak kapasitede. Yeter ki sezonun 2. yarısında daha dengeli 90 dakikalar oynamayı başarsın. Kasımpaşa maçına fazla takılmamak da en iyisi. Geçen sezon da Kasımpaşa’nın Beşiktaş’a azizlik yapıp tam 5 puanını çaldığını unutmayalım. Her sezon bu tür sürprizler olur. İş sezon sonunda sürprize yer vermeyip alıştığımız oyun kalitesiyle ipi göğüslemekte.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.