Şampiyonluk Beşiktaş'ın hakkı

Beşiktaş şampiyonluğa artık sadece 1 puan uzakta. Büyük bir talihsizlik olmazsa da bu sezona adını şampiyon olarak yazdıracak. Hem de fazlasıyla hak ederek. Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin bu haftaki maçlarına bakmak bile yeterli. Sahaya yansıyan futbol kalitesi açısından, rakibinin çok önünde Beşiktaş. Sezon başından beri de böyleydi. Puan farkı daha önce açılmamışsa, bunun nedeni deneyim eksikliği. Sezon sonu itibariyle bu eksikliği de geride bırakmış olacak Beşiktaşlı oyuncular ve Şampiyonlar Ligi’nde büyük bir özgüvenle sahaya çıkacaklar.

Beşiktaş’ın son dönemine şöyle bir göz atalım şimdi: 8 galibiyet, 1 beraberlik, 1 mağlubiyet aldığı son 10 lig maçında ürettiği gol girişimi ortalaması 16,6. Bu 10 maçta kalesinde gördüğü gol girişimi ortalaması ise sadece 6,2. Hücum futbolu oynayan bir takıma yakışacak tablo da bu. Biliç’li 2 sezonda bir türlü yakalanamayan ortalamaları barındıran bir tablo. Beşiktaş’ı yeniden korkusuz hücum futboluyla buluşturan Şenol Güneş’in eseri.

Beşiktaş bu son 10 maçlık seride 22 gol atmış, 10 gol yemiş. Tabloda aksayan tek yer burası. Kalesinde bu kadar az gol girişimi gören bir takımın bu kadar gol yememesi gerek normalde. Yine de bir açıklaması var elbet: Ligin 2. yarısında stoper pozisyonunda meydana gelen radikal değişiklik. İnişli çıkışlı kaleci performansları. Bir de takımın zaman zaman yerleşik oyun anlayışını terk edip dağınıklaşması. Akhisar maçındaki evlere şenlik 3 golü hatırlayın. Buna rağmen bu kadar az puan kaybı başarıdır.

DERBİNİN ÖZETİ

Şimdi bu veriler ışığında Galatasaray maçına bakalım: İlk yarı Beşiktaş’ın gol girişimi sayısı 7, Galatasaray’ınki 6. Tipik derbi görüntüsü değil mi? Galatasaray’ın iştahının ve taktik anlayışının hakkını verelim. Ama bu görüntünün asıl nedeni Beşiktaşlı oyunculardaki aşırı gerginlik ve bunun getirdiği tutukluk. Uzun süredir kaleciye bu kadar geri pas atan, topu bu kadar şişiren bir Beşiktaş izlememiştim. Yine de hücum alışkanlıkları nedeniyle dengeli bir ilk yarı oynamış Beşiktaş.

Gelelim 2. yarıya: Beşiktaş fabrika ayarlarına dönünce gol girişimi sayısında 10’a 3 üstünlük sağlamış. Daha dk. 55-60 gibi oyundan düşen bir Galatasaray var. Bunun nedeni de Beşiktaş’la baş etme çabası. Beşiktaş’a ayak uydurarak oynamak kolay iş değil bu sezon. Yukarıdaki ortalamaları Galatasaray maçındaki sayılarla karşılaştırın. Dengeli bir derbi değil, kendi klasiğini oynamış Beşiktaş. Sadece gole geç ulaşmış, üstünlüğünü skora yeterince yansıtamamış. Özeti budur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.