İki anlayış, iki eğitim ve sonuçları

Eğitim ve eğitimle ilgili birçok sorunu yazmaya çalışıyorum. Ama ne yazarsam yazayım değişimin sınıfta başlaması gerektiğini biliyorum. Bu sebeple mutlu, üretken, yenilikçi ve en önemlisi de kendini çocuklara adamış vatansever öğretmenler olmadan bu işin olmayacağını biliyorum. Çoğu zaman anlattığımız birçok olay ve çözümü aslında çok basit; bu ülke bizim ve bu ülkenin geleceği için tek çare kaliteli eğitim. Kaliteli eğitimin önündeki engellerden birisi de öğretmenlerin büyük bir kısmının mesleklerini sevmemesi ve gereğini yapmaması değil midir? Bu hafta iki durumla karşılaştım. Birincisi bir tarih öğretmeninin akıllara ziyan sınavı, hem de fen lisesi öğrencilerine. İkincisi, birçok öğretmenin ve okulun STEM bienali İstanbul Deniz Müzesi’nde. İkisini de anlatmak istedim ne demek istediğimi anlayın diye.

Buyrun size bir örnek, bana e-posta ile geldi. Bir fen lisesinde öğretmen tarih sınavı yapıyor ve sorduğu soruların birkaçına göz atar mısınız?

“ ........................ LİSESİ 10. SINIF TARİH DERSİ 2. DÖNEM 2.YAZILI SORULARI

1) Osmanlılar Oğuzların hangi boyuna mensuptur?

A) Kayı B) Kınık C) Kızık D) Karkın
E) Yıva

2) Osmanlılar ile Bizans arasında yapılan ilk büyük savaş hangisidir?

A) Mute B) Pasinler C) Koyunhisar D) Maltepe E) Kösedağ

3) Bursa, İznik, Kocaeli hangi Osmanlı padişahı zamanında alınmıştır?

A) Osman Bey B) Orhan Bey C) I. Murat D) Yıldırım Bayezıt E) Çelebi Mehmet

4) I. Murat, hangi beylikten çeyiz yolu ile toprak aldı?

A) Hamitoğulları B) Karesioğulları
C) Germiyanoğulları
D) Menteşeoğulları

E) Saruhanoğulları

5) Fetret devrine son vererek Osmanlı Devleti’nin ikinci kurucusu sayılan Osmanlı padişahı kimdir?

A) I. Murat B) Orhan Bey C) II. Murat D) Yıldırım Bayezıt E) Çelebi Mehmet”

Şimdi bu soruları bir okuyun, sonra bu soruların bu çocuklara ne vereceğini, çocukların aşağıdaki hangi becerileri geliştirmesine yardımcı olacağını düşünün. 2020 dünyasının istediği beceriler; yaratıcılık ve yenilenme, eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim ve işbirliği, medya ve teknoloji becerileri, teknoloji ve medya okur-yazarlığı, esneklik ve uyum, girişimcilik ve öz yönelim, üretkenlik ve sorumluluk, liderlik, kodlama becerisi, tasarım ve yaratım becerisi.

***

Ne diyeyim, okuyun siz karar verin. İstanbul’da Deniz Müzesi’nde 15 Mayıs’ta başlayan bir bienal var; STEM bienali. Bahçeşehir okulları, Türkiye’nin her yerinde sürekli dillendirdiği ve eğitim sistemi haline getirdiği STEM eğitiminin ürünlerini sergiliyor. Lütfen uğrayın; okul, öğretmen, sınıf, öğrenci ve hepsinin toplamı eğitim neden var orada anlayacaksınız?

Şimdi söyleyeyim birinci öğretmenimizin öğrencileri hiçbir şey üretemeyen sadece sınava hazırlanan ezberci çocuklar olacak. İkinci örnekteki öğretmenlerin çocukları robot yapacak, teknoloji üretecek, girişimci olacak. Zaten oldular da, dünya robotik yarışmalarında şampiyon oldular.

YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum